Ünlü yazar Atiye dizisine dava açtı

Arşiv
Arşiv

Yazar Buket Uzuner, 2015 yılında yayımladığı 'Toprak' romanının izinsiz ve sözleşmesiz olarak 'Atiye' dizisinde intihal edildiği gerekçesiyle İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı.

Netflix'te yayınlanan Atiye dizisine intihal gerekçesiyle dava açıldı.

Yazar Buket Uzuner'in ‘Tabiat Dörtlemesi’ olarak tanınan ‘Su’, ‘Toprak’, ‘Hava’ ve ‘Ateş’ romanlarının hepsinde ana karterler olan ‘Defne Kaman ve anneannesi Umay Nine’nin dizide izinsiz ve sözleşmesiz kullanıldığı belirtildi. Basın bülteninde, “İzinsiz ve habersiz alınan (arkeolog, anne, kız kardeş gibi) ana ve yan karakterler (bunların adları değiştirilmiş) olayın örgüsü ve gidişatı çıkarıldığında, geriye ‘Atiye’ diye bir dizi kalmamaktadır” denildi.

Milliyet gazetesi yazarı Sina Koloğlu, davayla ilgili süreci bugünkü köşe yazısına taşıdı. İşte Koloğlu'nun yazısından ilgili bölümü...

Buket Uzuner
Buket Uzuner

Buket Uzuner'e teklif götürülmüş

Aslında ilginç bir hikaye daha var; Buket Uzuner’e yazdığı romanın dizi olarak yapılması teklifinin götürülmesi. Bu ayrıntı da dava dosyasında olacak.

Atiye dizisinin esinlenildiği roman

Çekilen ‘Atiye’ dizisinin esinlendiği roman ‘Dünyanın Uyanışı’, Şengül Boybaş’ın yazdığı... Atiye bir köyde büyüyor sonra beyaz yakalı oluyor İstanbul’a gelerek. Ne aile var, ne anneannesi. Sevgilisi romanda bir ajan, dizide bir arkeolog. Yazarın eserinde olduğu gibi.

İntihal nedir?

  • İntihal, bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >