Üstümüz başımız cihaz doldu: Giyilebilir teknolojinin tüm yönleri

Giyilebilir teknolojinin sınırları genişliyor.
Giyilebilir teknolojinin sınırları genişliyor.

Kolumuza geçirdiğimiz akıllı saatlerden, adımlarımızı sayan fakat deri bile olabilen şık bilekliklere kadar hayatımızın her alanına yerleşmeyi başaran giyilebilir teknoloji, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ciddi bir kitlenin ilgisini çekiyor. Peki giyilebilir teknoloji nedir? Bu yeni furyanın tüm yönlerini sizler için derledik…

İsminden anlaşılması çok zor olmasa da giyilebilir teknolojinin ulaştığı seviye ve hemen hemen her eve girmiş olması birçok açıdan irdelenmesini mümkün kılıyor. Üzerimize giydiğimiz teknolojik cihazların genel adı olarak seçilen “giyilebilir teknoloji” konusunda bilinmesi gereken en temel nokta, vücudumuzda gördüğümüz her teknolojik alet bir giyilebilir teknoloji ürünü olarak değerlendirilmemeli. Örneğin, günlük hayatımızın parçalarından olan kulaklıklar, bir giyilebilir teknoloji ürünü değil.

Bir ürün nasıl giyilebilir teknoloji ürünü olur?

Bir cihazın giyilebilir teknoloji kategorisi içerisine girmesi için ürünün akıllı sensörlerden gelen bilgileri akıllı telefonunuza kablosuz olarak veya bluetooth yoluyla bağlanarak aktarması gerekir. Bu bilgiler fitness, kilo kaybı, atılan-atılması gereken adım, günlük planlama gibi veriler olabilir. Giyilebilir teknoloji başlığının en güçlü üyelerinden olan akıllı saatler “bileğe takılan” olarak sınıflandırılabilir. Cep telefonumuzla bağlantı kurmak suretiyle küçük bir Windows işletim sistemi özelliği gösterebilir. Asıl fonksiyonu “zamanı söylemek” olan saatlerin akıllı versiyonu için bu görev en basit işlem bile denebilir.

Akıllı saatler ne işe yarar?

Zamanı söyleme fonksiyonunu en kolay işlemlerden birine dönüştürebilmiş olan akıllı saatler, size arama çağrılarını, mesajlarınızı, uygulama içi hareketleri, mailleri ve sosyal medya hesaplarını gösterebilir. Tüm bildirimlerin anlık olarak görüntülenebildiği akıllı saatler Samsung, Motorola, LG ve Sony gibi uzunca zamandır bu sektörün içinde olan markaların çok ötesinde Apple ile anlam kazandı diyebiliriz. Apple Watch’lar, üretildiği ilk günden bu yana büyük bir ilgi ve alaka ile takip edilmeye devam ediyor.

Akıllı bilekliklere ilgi gösteriliyor mu?

Akıllı saatlerin ardından giyilebilir teknolojinin en güçlü üyesi olarak akıllı bileklikler gösterilebilir. Akıllı bileklikler hem bütçe hem de boyut olarak akıllı saatlerin epeyce gerisinde olması nedeniyle ciddi seviyelerde tercih ediliyor. Genellikle bileklere ve pantolon kemerlerine takılan akıllı bileklikler, kişinin gün içerisindeki adımlarını, kalp atışlarını, yakılan kaloriyi ve egzersiz hareketlerini istatistiksel veriye dönüştürür .

GPS barındırmayan giyilebilir teknoloji ürünleri kullanılmamalı

Atletizm, bisiklet sürücülüğü, yüzme gibi aktiviteleri hayatının merkezine oturtmuş insanlar için giyilebilir teknoloji ürünlerinin vazgeçilmez olduğu söylenebilir. Bu uğraşlara sahip kullanıcıların bir giyilebilir teknoloji ürününden alabileceği verim, diğer kullanıcılara nazaran oldukça fazla olacaktır. Fakat, spor yapsın ya da yapmasın her kullanıcı için en önemli detay satın alınan giyilebilir teknoloji ürününde sağlıklı biçimde çalışan bir GPS bulunması olmalıdır. GPS sistemi problemli olan ürünler doğru bilgiler raporlayamaz ve işe yararlığı ciddi seviyede azalır.

Sanal gerçeklik ürünlerine ilgi çığ gibi büyüyor

Bu dünyanın derdinden tasasından uzaklaşmak isteyen kullanıcıların ciddi bir görüntü ve ses kalitesi eşliğinde sahip olduğu sanal gerçeklik ve 3 boyut sağlayan giyilebilir teknoloji ürünleri ciddi bir kitlenin ilgi duyduğu bir endüstriye sahip. Başa takılan ekranlar (head-monted display) birçok teknoloji tutkununun en sağlam yardımcısı konumunda. Bu ürünler, şekil ve çalışma prensipleri dolayısıyla sizi çevrenizden soyutlayabilme kudretine de sahip. Google’ın Glass isimli gözlüğü bu ürünler söz konusu olduğunda en başarılı üyelerden biri olarak değerlendirilebilir. Google Glass’ın bulunduğu bölgeyi yorumlayabilmesi de onu başarılı yapan diğer etkenler arasında gösterilebilir.

Akıllı giysiler oldukça fonksiyonel

Akıllı giysilerin diğer giyilebilir teknoloji ürünlerine nazaran çok daha fazla sayıda seçeneğe sahip olması onları daha popüler yapmak konusunda temel motivasyonu oluşturuyor. Kişilerin vücut ısılarından tutun, kaldırdıkları ağırlığın vücuda etkisine kadar birçok farklı parametreyi ölçebilen akıllı giysiler kullanıcılarına ciddi fayda sağlıyor. Akıllı giysilere duyulan rağbetin önümüzdeki yıllar içerisinde katlanarak artması bekleniyor…

Şık aksesuarlar da akıllanıyor!

Kovert Design gibi kimi firmalar akıllı saatlerin sahip olduğu özellikleri mücevher, takı gibi aksesuarlara yerleştirme kararı verdi vereli giyilebilir teknolojinin kategorik sınırı da genişledi. Özellikle kadınlar tarafından tercih edilen bu ürünler cep telefonlarıyla kurulan senkronizasyon sonrasında verimli şekilde kullanılabiliyor.

İmplantlar sağlık alanında büyük fayda sağlıyor

İmplantlar, siz nereye giderseniz gidin ya da nerede olursanız olun devamlı olarak sizinle olabilecek ürünler sınıfına girer. İnsülin sorunu, tansiyon rahatsızlığı gibi hususlarda ameliyat ile vücuda yerleştirilen bu implantlar ciddi seviyede katkı sağlamayı başarıyor. İmplant ürünlerin de önümüzdeki yıllar içerisinde ciddi seviyede mesafe kat etmesi bekleniyor.

Sonuç olarak, giyilebilir teknoloji ürünleri hayatımızı kolaylaştırmak noktasında oldukça faydalı biçimde kullanılabiliyor. Koşarken de uyurken de kullanılabilen bu ürünler, günler geçtikçe daha da popülerleşerek hayatımızın merkezine yerleşecek gibi duruyor…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >