Uyku sırasında kolumuz ve bacağımız neden istem dışı hareket eder?

Uyku sırasında kolumuz ve bacağımız neden hareket eder?
Uyku sırasında kolumuz ve bacağımız neden hareket eder?

Uyku sırasında herkesin başına gelmiştir herhalde. Kolumuz bacağımız bizim isteğimiz dışında kendiliğinden hareket eder. Peki bunun sebebini biliyor musunuz?

Uykuya daldıktan sonra beynimizden gelen ani seğirme emirleri kolumuzun ya da bacağımızın hareket etmesine sebep olur. Ancak hipnik kas seğirmesi adı verilen bu duruma neyin sebep olduğu henüz net olarak açıklanabilmiş değildir. Bilim insanlarının tahminine göre; beyin uyku sırasında kontrolü ele geçirmek için bir savaşa giriyor ve bu savaşın yan etkileri olarak kolumuz bacağımız uyku sırasında istemsizce hareket ediyor.

Uyuyan bir insanın en sık yaptığı şey hızlı göz hareketleridir. Rüya görülen andaki göz hareketlerimiz, o an rüyada yaşanan gelişmelere göre çeşitlilik gösterir. İstemsiz kol bacak hareketleri olan hipnik seğirmeler ise göz hareketlerinden çok daha farklı bir olgudur. Hipnik seğirme, uyku felci vücudu ele geçirmeye çalışırken, hareketleri kontrol altında tutmaya çalışan motor sisteminin vücut üzerinde halen bir kontrol uyguladığının işaretidir.

HİPNİK SEĞİRMELERİN OLUŞMASINA SEBEP OLAN ŞEY NEDİR?

Hipnik seğirmeler genelde rüyayla bütünleşme olarak tanımlanır. Yani rüya sırasında çalar saat gibi dış dünyadan gelen etkenlerin rüyada etki göstermesidir. Bu durum zihnin makul hikayeler yaratma kapasitesine bir kanıttır. Bu anlamda, uykuya dalış esnasında gerçek dünyayla bağlantımız kopma noktasına gelirken ortaya çıkan hipnik seğirmeler, uyanıklık ve uyku arasındaki mücadeleden kaçıp kurtulan hareketlerdir. Rüya anında zihnimiz kendi faaliyetlerine anlam vermeye çalıştığı için uyuyan bilincin dikkatinden kaçarak rüyalarımıza nüfuz eden hipnik seğirmeler, kendi bedenimize ait olan hareketlerdir .


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >