Uzayda mangal keyfi: Çinli astronotlar ızgara kurdu, et ve tavuk kanadı pişirdi

İlk kez uzayda mangal yapıldı
İlk kez uzayda mangal yapıldı

Çin'e ait Tiengong Uzay İstasyonu’nda görev yapan Çinli taykonotlar, uzayda ilk kez et ve tavuk kanadı ızgara yaparak tarihe geçti. “Dumansız fırın” teknolojisiyle gerçekleştirilen bu deney, hem güvenli yemek pişirme sistemlerinde hem de uzayda yaşam konforunda yeni bir dönemin başlangıcı oldu.

Uzay teknolojisini geliştiren Çin, bir ilke daha imza attı. Tiengong Uzay İstasyonu’nda görev yapan taykonotlar, tarihte ilk kez yörüngede et ve tavuk kanadı ızgara yaparak uzay mutfağında yeni bir sayfa açtı.

Global Times’ın haberine göre, Çin Astronot Merkezi, Şıncou-20 ve Şıncou-21 görevlerinde görev alan taykonotların yemek pişirdiği görüntüleri paylaştı. Görüntülerde, istasyona kurulan özel bir dumansız fırında et ve tavuk kanatlarının pişirildiği görülüyor.

İlk kez uzayda mangal yapıldı
İlk kez uzayda mangal yapıldı

Uzayda “dumansız ızgara” dönemi

Uzay ortamında duman oluşumuna izin vermeyen bu özel fırın, hem güvenliği sağlıyor hem de yiyeceklerin taze şekilde pişirilmesini mümkün kılıyor. Uzmanlara göre bu sistem, uzayda ilk defa sıcak, taze pişmiş yemek tüketimi anlamında önemli bir dönüm noktası.

İlk kez uzayda mangal yapıldı
İlk kez uzayda mangal yapıldı

Menü artık 190 çeşidi geçti

Yeni geliştirilen teknolojiler sayesinde taykonotların menüsü artık çok daha zengin. Çinli yetkililer, uzay istasyonundaki yemek çeşitliliğinin 190 ürüne ulaştığını açıkladı. Artık taykonotlar sadece hazır gıdalarla değil; taze sebzeler, kekler ve yeni pişirilmiş etlerle beslenebiliyor.

Çin
Çin

Sosyal medyada büyük ilgi

Taykonotların “ızgara keyfi” yaptığı anlar Çin sosyal medyasında kısa sürede viral oldu. Kullanıcılar, “Uzayda mangal dönemi başladı” yorumlarıyla olaya mizahi bir dokunuş getirirken, uzmanlar bu gelişmeyi Çin’in uzay araştırmalarındaki hızlı ilerlemesinin sembolü olarak değerlendirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >