Uzayda oluşturulan ilk sanat eseri ses dalgalarından oluşturuldu

Ses dalgalarının  3 boyutlu yazılımı
Ses dalgalarının 3 boyutlu yazılımı

Uzayda üretilen ilk sanat eseri şekli bozulmuş bir çembere benzeyen plastik bir heykel oldu. Bu heykel aslında bir insan kahkahasının ses dalgalarının üç boyutlu yazıcıdan çıkartılması ile oluşturuldu.

Üç boyutlu yazıcıdan sanat eseri
Aslında bu “proje” Aralık ayı itibariyle başladı ve sanatçılar #Laugh uygulamasını indirip kendi kahkahalarını sisteme kaydettiler. Uygulamayı kullananlar bu kahkahaları daha sonra oyladılar ve finale kalan kahkahalar belirlendi. Sanatçı Gever bu finalist kahkahalar arasından bir tanesini seçerek Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderdi. İstasyon'da bulunan üç boyutlu yazıcıdan da bu kahkahanın oluşturduğu ses dalgalarının görüntüsü plastik olarak çıkarıldı.

Gever, günümüzün hızla gelişen ve değişen dünyasında, Demokles'in Kılıcı'na güncel bir gönderme olarak bir kahkaha yıldızının, insan hayatının narinliğini dile getiren en güzel imgelerden birisi olduğunu düşündüğünü belirtti. Bu arada kazanan kahkaha yıldızının yaratıcısı Naughtia Jane Stanko, kaydettiği sesi 'Pool Play' (Havuz Eğlencesi) olarak isimlendirdi. Stanko “Benim için evrene gönderilebilecek en güzel aşk mektubu budur.” diyerek yaşanan durum hakkında duygularını dile getirdi. Stanko ayrıca kahkaha yıldızının evrene gönderilmiş çok gizli algoritmik bir mesaj olduğunu belirtiyor.
Aslında bu bir tanıtım projesi
Uluslararası Uzay İstasyonu'nun ilk üç boyutlu yazıcısının üreticisi Made In Space adlı şirket, bu projeyi tanıtım amaçlı kullandı diyebiliriz. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir üç boyutlu yazıcı bulunması, astronotların ihtiyaç duydukları bazı araçları uzayda üreterek, kargo gönderen roketlerin başka amaçlarla kullanılmasına imkan veriyor. Kazanan kahkaha Gever, Stanko ve Made In Space Yöneticisi Jason Dunn tarafından önümüzdeki ay Teksas'ta düzenlenecek South by Southwest festivalinde tanıtılacak.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >