Uzmanlar açıkladı: Deprem bölgesi 11 ildeki moloz yığınının büyüklüğü Erciyes Dağı kadar

Kahramanmaraş merkezli depremler
Kahramanmaraş merkezli depremler

Enkaz kaldırma çalışmaları başlamışken uzmanlar uyarılarda bulundu. İlk olarak sahada çalışanların koruyucu ekipmanlara sahip olmasının hayati olduğu aktarıldı. Öte yandan kaldırılan yığınların güvenli bir şekilde ve uygun alanlara boşaltılması gerektiği açıklandı. Deprem bölgesin 11 ilde gerçekleşen moloz yığınının büyüklüğü Erciyes Dağı kadar olduğu açıklandı.

Deprem bölgesinde hasar tespit ve enkaz kaldırma çalışmaları başladı. Uzmanlar, enkaz ve moloz yığınlarının kaldırılmasında dikkat edilmesi gereken kuralları anlatarak, uygun şartların sağlanamaması durumunda vatandaşların ve doğanın olumsuz yönde etkilenebileceğini aktardı. Enkazın kaldırılması sürecinde çalışanların alması gereken önlemlerden, moloz yığınlarının rastgele yerlere atılması sonucunda gelişebilecek sağlık risklerini uzmanlar değerlendirdi.

Asbest kullanımı 2010'da yasaklandı

Çevre Yüksek Mühendisi Günal Özenirler, 2010 yılından önce binalarda bir yalıtım malzemesi olan asbestin kullanıldığını vurgulayarak, "Türkiye'de asbest 2010 yılından itibaren yasaklı duruma geldi. Dolayısıyla asbest, bu molozlarda önemli bir atık malzeme olacak" dedi.

Enkaz kaldırılırken koruyucu ekipmanlar kullanılmalı

Enkazın kaldırılması sürecinde şu an önceliğin sahada çalışanların güvenliği olduğunu kaydeden Özenirler, "Şu an hazırlık yapabilecek vaktimiz var. Bu sürecin çok ciddi bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Yığınların kaldırılması sürecinde kişilerin kişisel koruyucu ekipmanlarla müdahale etmesi gerekiyor. Eski binalardan kaynaklı asbest ve diğer zararlı maddelere maruziyet olacaktır. Dolayısıyla bunlar kaldırılırken oluşacak toza dikkat edilmesi hayati önemdedir" şeklinde konuştu.

  • İtalya depreminde enkazınkaldırılması 7 yıl sürdü
  • Dünyada benzer süreçlerde yaşanan örneklere dikkat çeken Özenirler, İtalya'daki 6.3 büyüklüğündeki depremden sonra moloz yığınlarının kaldırılması sürecinin 7 yıl sürdüğünü, titiz davranılması gerektiği için sürenin bu kadar uzadığını söyledi.

Molozun büyüklüğü Erciyes Dağı kadar

Özenirler, sözlerine şöyle devam etti: "Molozlarda hem avantaj hem de dezavantajlar vardır. Geri kazanılabilir malzemeler kullanılabilir; dolayısıyla bir atık yönetim planı çıkarılması gerekir. Hatta bu, bugünün işi de değil. Çok daha önce bu felaketle ilgi planlar yapılmış olmalıydı. Dolayısıyla bu planlar hazırlanırken böyle bir durumda moloz miktarının tahmin edilip buna uygun bertaraf alanların önceden belirlenmesi gerekir. Durum oluştuktan sonra yapılacak planlama da biraz zaman alacaktır. Dolayısıyla miktarla ilgili olarak kestirimler çok ilginç. Moloz yığınının 1 milyar metreküp civarında olduğu ifade ediliyor. 11 ilde gerçekleşen moloz yığınının büyüklüğü Erciyes Dağı kadar. Bunu yönetmek zaten çok zor; ama şu andan itibaren çok hızlı bir aksiyon almak yerine belli bir planlamayla kullanılabilir malzemelerin geri kazanılması sağlanmalı, tehdit oluşturan asbest ve benzeri kirleticilere ise dikkat edilmeli"

Enkazın kaldırılması zamana yayılmalı

"Moloz yığınının kaldırılması için uygun yerlerin belirlenmesi gerekiyor" diyen Özenirler, sözlerini şöyle sürdürdü: "Malzemelerin kireçle muamele görmesi gerekiyor ki salgın hastalıklara da maruziyet vermesin. Dolayısıyla birçok şeyin bir arada yönetilmesi gereken bir durumla karşı karşıyayız. Yer seçimi yapılırken enkazın su kaynaklarıyla olan ilişkisi önemlidir. Yeraltı suyuna sızıntı oluşacak olan yerler kritiktir. Dolayısıyla yeraltı suyuna ulaşmayacak şekilde kil tabakasının olduğu yerler seçilmelidir. Tehlikeli atık depolama alanı inşa edilecek olursa bu senelerce süren süreçlerdir. 1999 Gölcük depreminden sonra yığınlar kireç uygulanarak belli uzak alanlara serildi, üst üste yığılmadı.

Şu an için de moloza hızlıca müdahale edilirse başka bir sıkıntıya sebebiyet verebiliriz. Dolayısıyla yer konusunda insan sağlığını tehdit etmeyecek, ekosistemlere sıkıntı yaratmayacak şekilde uygun lokasyonların seçilmesi lazım. Bu konuda illerdeki mevcut düzenli depolama sahalarının yakın çevresindeki yerlere bakılabilir. Bu süreçte belediyelerin atık yönetimindeki tecrübesinden istifade edilmeli, bir komisyon kurulup akademisyenlerden de destek alınarak bu süreç yönetilebilir"

Halk sağlığı uzmanından kritik öneriler

Enkaz ve moloz yığınlarının kaldırılması sürecindeki halk sağlığı sorununa dikkat çeken Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler, "Öncelikle molozların nasıl uzaklaştırılacağı önemlidir. Burada ilk olarak iş sağlığı konusu önemlidir. Enkaz alanlarındaki molozları toplayanlar, kamyona taşıyanlar ve bu malzemeleri uzaklaştırmaya çalışan kişilerin gerekli koruyucu önlemleri almamaları durumunda zarar göreceklerini unutmamak lazım. İkincisi ise enkazdaki kimyasallara bağlı olarak insanlarda solunum yolu kaynaklı hastalıklar tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Dolayısıyla enkaz yığınını kaldırırken çevredekilerin zarar görmesi mümkündür" dedi.

Yığınların nereye götürüleceği önemli

Yığınların nereye götürüleceğinin de önemli bir konu olduğunu bildiren Güler, "Uzakdoğu'da meydana gelen bir depremde bu molozların taşınması neticesinde şark çıbanı hastalığının taşınmasına yol açan kum sinekleri üredi. Molozlar kum sineklerinin çoğalma bölgelerini değiştirdi. Sonra da şark çıbanının yayılma özelliğini bütünüyle değiştirdi. Bazen yığınları öyle bir yere taşırsınız ki o bölgede üremeyen bir böceğin üremesine yol açarsınız. Bir başka depremde ise enkaz içerisindeki organik kalıntılar nedeniyle fare istilası meydana geldi ve yakın bölgelerde fare nüfusu arttı" diye konuştu.

Kimyasal maddelerin toprak ve su üzerindeki etkisi farklı

Prof. Dr. Güler, söz konusu atıkların içerisindeki kimyasalların yağışlarla birlikte yeraltı sularını ve yakındaki yüzeysel sularını kirletme riskinin de olabileceğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Sorunların bir kısmı hastalık taşıyıcı etkenlerin çoğalması, diğeri de büyük oranda kimyasal kirliliğe yol açması ve havaya yayılarak solunum yolunu özellikle akciğerleri etkilemesine yol açmasıdır. Asbestin çok tehlikeli sonuçları vardır.

Tonlarca molozdan yağışlarla sızanlar akarsulara karışırsa toplu balık ölümlerine de yol açabilir. Toplu ölümler olması sonucunda su kirlenir ve bu durumda canlı yaşamaz hale gelebilir"

Kimyasal maddelerin toprak ve su üzerindeki etkisinin farklı olduğuna değinen Prof. Dr. Güler, şu örneği verdi: "Toprakta 1 gram olan zehir bitkiye de 1 gram olarak geçer. Ancak suda durum daha farklıdır. Suda küçük, gözle görünmeyen canlılar bu zehri alırlar, onu yiyen küçük balıkta daha fazla zehir olur. Onu yiyen daha büyük balıkta ise daha fazla zehir görülür. Bu nedenle bizler halk sağlığı uzmanı olarak sahil kirliliği meydana geldiğinde halka 'Büyük balıklardan kaçının, küçük balıkları tüketin' deriz"

Asbest ve kirlenen toprak ile su, kanser nedeni mi?

Prof. Dr. Güler, "Benim korktuğum şey; enkaz yığını korunması gereken doğal bir alana taşınırsa çok büyük sorunlar çıkabilir. Oradaki canlı hayatını gerçekten etkileyebilir. Kanser yapabilir deniliyor ama meydana gelen kanserlerde vücudun etkilenme yolu önemlidir. Örneğin; ağızdan aldığınız kanser yapan madde başka bir kanser yaparken, solunum yoluyla kanser yapan madde başka, yüzeyel etkiyle kanser yapan madde başkadır. Bu atıkların nereye ve nasıl atılacağı konusunda herhangi bir planımız yok. Eğer doğal alanlara boşaltılırsa bu çok büyük bir yüktür. Spesifik bir hastalıktan bahsetmek zor. Akla gelmeyecek boyutta bir moloz var ama asıl tehlike solunum yoluyla etkilenimdir. Havaya karışım ve akciğerlerin etkilenmesiyle akciğer kanseri meydana gelir. Bunu net söyleyebiliriz. Her türlü su kirliliği de karaciğer kanseri yapar. Suya karışan kimyasalların genel olarak mide, bağırsak ve karaciğer sistemini etkileyebileceğini biliyoruz. Bu nedenle genel konuşmaktan başka elimizden bir şey gelmiyor. Enkazın nereye ve nasıl döküleceğini bilmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Habertürk

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >