Uzmanlar GZT'ye değerlendirdi: Moskova'ya saldıran İHA'lar hakkında ne biliyoruz?

Rusya'da İHA'lar binaları vurdu
Rusya'da İHA'lar binaları vurdu

Rusya'nın başkenti Moskova ve etrafındaki yerleşim yerlerine insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenlendi. Saldırı sonucunda bazı binalarda hafif hasar meydana geldi. Peki saldırıda kullanılan İHA'lar hakkında ne biliyoruz? İHA'ları Ukrayna mı gönderdi? Konuyla ilgili merak edilen soruları Savunma Sanayi Uzmanı Anıl Şahin ve Defence Türk Yayın Koordinatörü Ahmet Alemdar GZT'ye değerlendirdi.

Rus haber ajansları, Moskova içerisinde iki farklı caddede bulunan konutlara insansız hava araçlarının isabet ettiğini bildirdi. İHA'ların isabet etttiği binaların cephelerinde hasar oluştuğu bilgisine yer verilen haberlerde, yaralı ya da ölü olmadığı ifade edildi.

İHA'ların nereden geldiğine dair açıklama yapılmadı.

Bazı sosyal medya kaynaklarında, şehre 25 İHA saldırısı düzenlendiği ve büyük çoğunluğunun hava savunma sistemleriyle vurulduğu öne sürülerek, İHA'ların bazılarının silahlı olduğu belirtildi.

Sosyal medyaya Moskova bölgesinde havada uçan ve vurulan bazı İHA görüntüleri yansıdı.

Uzman isimler konuyla ilgili detayları GZT'ye değerlendirdi.

"İHA'lar muhtemelen benzinli motora sahip"

Savunma Sanayi Uzmanı Anıl Şahin:

Moskova'yı hedef alan dronlar, sabit kanatlılar ve çok yüksek ihtimalle benzinli motora sahipler.

Dronların Ukrayna topraklarından mı yoksa Rusya içerisinde bir yerden mi havalandıkları bilinmiyor. Ancak, Ukrayna topraklarından atılmaları demek 300-350 kilometre mesafe sarf etmeleri gerektiğine işaret ediyor. Bu da benzinli motora sahip dronların yapabileceği şeyler.

Dronların bazılarında, HE (High Explosive) diye tabir edilen yüksek infilaklı harp başlıkları bulunuyor. HE harp başlığı sayesinde dronlar, hedeflerine ulaştıklarında büyük bir tahribata yol açabiliyorlar.

Ancak Rusya Savunma Bakanlığı, dronların tamamının elektronik-harp veyahut hava savunma füze sistemleriyle etkisiz kılındığını açıkladı. Ukrayna tarafı ise Moskova'yı hedef alan dronlar ile kendilerinin bir alakasının olmadığını söylüyorlar.

Bu tarz ucuz yollu dronları Rusya-Ukrayna Savaşı'nda ilk kullanan, esasında Rusya. İran'dan tedarik ettikleri Shaded-136 dronları ile Ukrayna Ordusu ile sivil altyapıya yönelik yüzlerce saldırı düzenlendi.

Muhtemelen şimdi aynı konsepti, Ukrayna deniyor. Buradaki bir temel etken de şu: seyir füzeleri çok pahalı sistemler ve üretim hızları düşük. Böylesine yüksek yoğunluklu bir savaşta, her iki taraf da ucuz yollu sistemlere geçiş yapmak zorunda.

"Küçük boyutlu oldukları için radarda tespit edilmesi zorlaşıyor"

Defence Türk Yayın Koordinatörü Ahmet Alemdar:

Öncelikle burada asıl önemli konu sürü formasyonunda bir saldırı olması. Yani çok sayıda İHA aynı anda gönderiliyor. İHA’ların motor seslerinden pervaneli olduklarını anlıyoruz. Sistem Uj-22 İHA sistemi. Ukrayna tarafından geliştirildi ve otonom menzili 800 km. Yani hedef koordinatları ve uçuş planını girdikten sonra otonom seyrüsefer yaparak hedefe angaje oluyor. 20 kg faydalı yük kapasitesi var yani mühimmat taşıyabiliyor. Tabi burada kamikaze olarak kullanıldı. Ukrayna, savaş öncesinde de bu silahlar üzerine çalışıyordu. Boyutları küçük olduğu için radar tespiti zorlaşıyor bu da hedef ülkeyi epeyce zorluyor. Ayrıca, Rus hava savunmasının ciddi açıkları olduğunu zaten biliyorduk, bu saldırılar da tezimizi güçlendirdi. Kısaca, kamera yükü ve istihbarat kabiliyeti gelişmiş bir ürünün kullanılması harp sahasında yeni dönemin farklı denemelere hazır olduğunu da ispatlıyor. Rusya’nın karşı operasyon olarak neler planladığını ise zaman gösterecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >