Van'da 113 Afgan göçmen yakalandı

Göçmenler Van Erciş'te yakalandı
Göçmenler Van Erciş'te yakalandı

Van'ın Erciş ilçesinde, yurda yasa dışı yollarla girdikleri belirlenen 113 Afgan göçmen, toplu olarak yürürken yakalandı. Kaçak göçmenlerin, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edileceği belirtildi.

İlçe Jandarma Asayiş Bölük Komando Komutanlığı Jandarma Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, Jandarma Suç Araştırma Timi ve istihbarat birimleri ile güvenlik korucuları, arazi tarama faaliyetleri sırasında Haydarbey Mahallesi kırsalında yürüyerek ilerleyen göçmen grubunu fark etti. Bölgeye operasyon düzenleyen ekipler, gruplar halinde saklanmaya çalışan ve yurda yasa dışı yollarla girdikleri tespit edilen Afganistan uyruklu 113 göçmeni yakaladı. Kaçak göçmenlerin, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edileceği belirtildi.

113 göçmen toplu halde sınırda yakalandı
113 göçmen toplu halde sınırda yakalandı

Özel harekat polisi görevlendirildi

Türkiye’ye günde ortalama 1000 Afgan’ın kaçak geçiş yaptığı sınır hattında ‘alarm’ verildi. Taliban’dan kaçarak gelen Afganlara karşı sınır hattına, takviye olarak 750 Özel Harekat Polisi ve 500 güvenlik korucusu gönderildi.

ABD, 20 yıl sonra Afganistan’dan çekilirken Taliban, her gün yeni bölgeleri kontrol altına alıyor. Çekilmenin ardından iç savaş korkusuyla Afganistan’dan İran ve Pakistan yönünde göç dalgası başladı. Afganların İran’dan sonraki ikinci durağı ise Türkiye oldu. Son 2 ayda Türkiye’ye yoğun Afgan göçü başlarken, günde ortalama 1000 Afgan’ın sınırdan yasadışı geçiş yaptığı öğrenildi.

Afganlar İran, Pakistan ve Türkiye'ye kaçmaya çalışıyor
Afganlar İran, Pakistan ve Türkiye'ye kaçmaya çalışıyor

Yaya olarak bir ayda Türkiye'ye ulaştılar

Taliban’dan kaçıp, sınırdan geçiş yapanların çoğunluğunu 16 ile 25 yaşları arasında erkeklerden oluştuğu, bir aylık yaya yaptıkları yolculuğun ardından Türkiye’ye ulaştıkları kaydedildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >