Van'da doğan 'ayaksız buzağı'ya tekerlekli protez yapılacak

Van'da iki ayağı olmayan buzağı dünyaya geldi
Van'da iki ayağı olmayan buzağı dünyaya geldi

Van'ın Gevaş ilçesinde doğan buzağı köylüleri hayrete düşürdü. Besici Zübeyit Kaymaz'ın ineği arka iki ayağı olmayan bir buzağı doğurdu. Buzağıyı görünce şaşkınlık yaşadığını belirten Kaymaz, "Ayakları yok ama sağlıklı görünüyor. Sütünü içebiliyor" dedi.

Van'ın Gevaş ilçesine bağlı Göründü Köyü'nde yaşayan besici Zübeyit Kaymaz'a ait inek arka iki ayağı olmayan buzağı doğurdu. Buzağıyı görünce ne yapacağını bilemeyen besici Kaymaz, korkusunu şu ifadelerle dile getirdi:

"Sürüngen gibi kıvrılarak yürümeye çalışıyor"

Buzağıyı görünce çok şaşırdım, arka bacakları dipten kesilmiş gibi yoktu, ön ayaklarıyla bir sürüngen gibi kıvrılarak ilerlemeye çalışıyor. buzağım ayaklarının yokluğu dışında sağlıklı görünüyor, sütünü içebiliyor, fakat yılan gibi yerde sürünüyor.

Buzağı köylüleri hayrete düşürdü
Buzağı köylüleri hayrete düşürdü

"Kıyamet alameti"

Köylülerin kendi aralarında konuyu tartıştıklarını ve bazılarının bu olayı kıyamet alameti olarak gördüklerini de söyleyen Kaymaz, korku ve endişeyle Van Yüzüncü Yıl üniversitesi Gevaş Meslek Yüksek Okulu, Veterinerlik Bölüm Başkanı Doçent Dr. Erkan Düz'e başvurdu.

"Gıdalarda bulunan kimyasallaretkiliyor"

Van Yüzüncü Yıl üniversitesi Gevaş Meslek Yüksek Okulu, Veterinerlik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erkan Düz'e başvuran Aranç, konuyla ilgili bilgi almak istedi. Doç. Dr. Düz, hayvanlarda zaman zaman bu tip farklı doğumlar ile karşılaştıklarını ve bunlara 'Doğumsal anomali' adını verdiklerini söyledi. Bu gibi oluşumların pek çok sebebinin olduğunu belirten Düz, hayvancılık işletmelerinde damızlık bir boğanın birkaç yıl üst üste kullanılması, özellikle gebelik sırasında kontrolsüz ilaç kullanımı, gıdalarla alınan kimi toksin ve kimyasalların, genetik faktörlerin, hayvanlarda akrabalık yetiştirme denilen çoğaltma yönteminin tatbik edilmesinin ve teratojen denilen yavruya zarar veren maddelerin dışarıdan alınmasıyla oluşabileceğini ifade etti.

Tekerlekli protez ayak yapılacak
Tekerlekli protez ayak yapılacak

Tekerlekli protez tasarlanacak

Doç.Dr.Erkan Düz, iyi bakım ve besleme yapıldığı takdirde bu buzağının yaşamını sürdürebileceğini ancak bu hayvana arka bacakları için tekerlekli bir protez tasarlamaya çalışacaklarını söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >