Van'da doğan buzağı herkesi şaşırttı: İki ayağı yok

Van'da iki ayağı olmayan buzağı dünyaya geldi
Van'da iki ayağı olmayan buzağı dünyaya geldi

Van'ın Gevaş ilçesinde eşine az rastlanır bir olay yaşandı. Besici Enes Aranç'a ait simmental cinsi inek arka iki ayağı olmayan bir buzağı doğurdu. Buzağıyı görünce paniklediğini belirten Aranç, buzağının tahminen doğumdan birkaç dakika önce öldüğünü ifade etti.

Van'ın Gevaş ilçesinin Hişet Mahallesi'nde yaşayan besici Enes Aranç'a ait inek arka iki ayağı olmayan buzağı doğurdu. Buzağıyı görünce ne yapacağını bilemeyen besici Aranç, "Görünce çok şaşırdım. Korkudan sabaha kadar uyuyamadım. Buzağı tahminen doğumdan birkaç dakika sonra öldü" dedi.

"Kontrolsüz ilaç kullanımı bu gibi durumlara yol açabiliyor"

Van Yüzüncü Yıl üniversitesi Gevaş Meslek Yüksek Okulu, Veterinerlik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erkan Düz'e başvuran Aranç, konuyla ilgili bilgi almak istedi. Doç. Dr. Düz, hayvanlarda zaman zaman bu tip farklı doğumlar ile karşılaştıklarını ve bunlara 'Doğumsal Anomali' adını verdiklerini söyledi. Bu gibi oluşumların pek çok sebebinin olduğunu, özellikle gebelik sırasında kontrolsüz ilaç kullanımı, gıdalarla alınan kimi toksin ve kimyasalların, genetik faktörlerin, hayvanlarda akrabalık yetiştirme denilen çoğaltma yönteminin tatbik edilmesinin ve teratojen denilen yavruya zarar veren maddelerin dışarıdan alınmasıyla oluşabileceğini ifade etti.

Buzağı arka iki ayağı olmadan doğdu
Buzağı arka iki ayağı olmadan doğdu

"Yaşasaydı vicdan azabı çekecektik"

Çok korktuğunu ve sabaha kadar uyumadığını belirten Aranç, "Buzağımızı mutlaka hocama göstermek istedim. Onun tavsiyeleriyle biraz rahatladım. Buzağımız bu haliyle yaşasaydı çok sıkıntı çekecekti. Bir sürüngen gibi yaşayacak, bizler de bakıp bakıp vicdan azabı çekecektik" diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >