Varlığı bile kabul edilmeyen hapishaneler

Bazı ülkeler azılı suçlularla baş etme yolunu oldukça gaddar bir şekilde bulmuş durumda.

Hatta bu durum o kadar vahim düzeye gelmiştir ki, bu yerlerin varlığını dahi kabul etmiyorlar. İçeride ne olduğu, nasıl olduğu pek bilinmemekle birlikte bazılarının varlığı ispatlanmış durumda.

İşte o yerlerden bazıları:

Antaviliai, Litvanya
Burası aslında insanlara at binmeyi öğretmek için kurulmuş bir okul. Ancak daha sonraki süreçte için rengi biraz değişmiş. Litvanya'nın merkezinden 16 kilometre uzaklıktaki köyde CIA'in Afganistan'da yakaladığı suçluları burada hapsettiği ve sorgulandığı iddia ediliyor. 

 Washington Post'un 2004 yılında yayınladığı haberde, bu okulun tadilatı sırasında alt katlarında çıkan gizli bölmelerin şüphe çektiği ve burasının birkaç yıllığına gizli bir hapishane olarak kullanıldığı ve Afganistan'da yakalanan kişilerin burada sorgulandığı iddia edildi. 

 Washington Post'un haberini destekleyen başka bir haber de 2009 yılında ABC News tarafından yapıldı. Yayına katılan bir CIA ajanı bu merkezin hala aktif olduğunu ve 8 teröristin burada bulunduğunu söyledi. Bu söylentiler üzerine merkez elden çıkartılıp Litvanya hükümetine devredildi ve şu an devlet güvenlik merkezi olarak işlev görüyor. 

 Ayrıca köyde yaşayanların iddiasına göre Amerikalı müteahhitler okulun bulunduğu arsanın etrafını kazarak, binanın altına bir sorgulama merkezi inşa etmişler.

 İki ülke de burasının o amaçla kullanıldığını reddediyor.
Antaviliai, Litvanya Burası aslında insanlara at binmeyi öğretmek için kurulmuş bir okul. Ancak daha sonraki süreçte için rengi biraz değişmiş. Litvanya'nın merkezinden 16 kilometre uzaklıktaki köyde CIA'in Afganistan'da yakaladığı suçluları burada hapsettiği ve sorgulandığı iddia ediliyor. Washington Post'un 2004 yılında yayınladığı haberde, bu okulun tadilatı sırasında alt katlarında çıkan gizli bölmelerin şüphe çektiği ve burasının birkaç yıllığına gizli bir hapishane olarak kullanıldığı ve Afganistan'da yakalanan kişilerin burada sorgulandığı iddia edildi. Washington Post'un haberini destekleyen başka bir haber de 2009 yılında ABC News tarafından yapıldı. Yayına katılan bir CIA ajanı bu merkezin hala aktif olduğunu ve 8 teröristin burada bulunduğunu söyledi. Bu söylentiler üzerine merkez elden çıkartılıp Litvanya hükümetine devredildi ve şu an devlet güvenlik merkezi olarak işlev görüyor. Ayrıca köyde yaşayanların iddiasına göre Amerikalı müteahhitler okulun bulunduğu arsanın etrafını kazarak, binanın altına bir sorgulama merkezi inşa etmişler. İki ülke de burasının o amaçla kullanıldığını reddediyor.
Ashland Gemisi
Bu geminin adını bizler 2010 yılında Somalili korsanların saldırısında duyduk. O gün saldıran tüm saldırganlar etkisiz hale getirilip, gemileri yakılmıştı. 

 Oysa 2008 yılında The Guardian Amerika'nın terör zanlılarını “yüzer hapishane” olarak kullanılan gemilerde tuttuğunu yazdı. Amerikan hükümetinin 17 adet yüzer hapishanesi olduğu ve bunların içinde 26 bine yakın suçlunun tutulduğu ve bu gemilerden birinin adının Ashland olduğu içerisinde Somali, Kenya ve Etiopya'da yakalananların bulunduğu iddia edildi. 

 Ancak bu yüzer hapishaneler kesinlikle kabul edilmiyor.
Ashland Gemisi Bu geminin adını bizler 2010 yılında Somalili korsanların saldırısında duyduk. O gün saldıran tüm saldırganlar etkisiz hale getirilip, gemileri yakılmıştı. Oysa 2008 yılında The Guardian Amerika'nın terör zanlılarını “yüzer hapishane” olarak kullanılan gemilerde tuttuğunu yazdı. Amerikan hükümetinin 17 adet yüzer hapishanesi olduğu ve bunların içinde 26 bine yakın suçlunun tutulduğu ve bu gemilerden birinin adının Ashland olduğu içerisinde Somali, Kenya ve Etiopya'da yakalananların bulunduğu iddia edildi. Ancak bu yüzer hapishaneler kesinlikle kabul edilmiyor.
Diego Garcia - Hint Okyanusu
Diego Garcia bir mercan adası. Konum olarak Hint okyanusunda, Hindistan'dan 1600 km uzaklıkta. 1960'ta İngilizler adanın yerlilerini kovarak burasını askeri üs haline getirmiş. Adada 4000 den fazla görevli bulunmakta. 

 Ada ile ilgili ilginç bir durum ise, burasının CIA tarafından suçluları sorgulamak için kullanılan bir hapishane olduğu. İki ülke yetkilileri de bunu reddediyor ancak geçmişte ABD Dışişleri eski Bakanı Colin Powell'ın baş danışmanı olarak görev yapan Lawrence Wilkinson, CIA'in terör şüphelilerini İngiltere'ye ait Diego Garcia adasında sorguladığını iddia etti.


 Vice News'e konuşan Wilkinson, Diego Garcia'da, kalıcı bir CIA hapishanesi kurulmadığını,diğer mekanlar dolu olduğunda, ya da yeterince güvenli olmadıkları düşünüldüğünde bu ada geçici bir sorgu ya da aktarma merkezi olarak kullanıldığını söyledi.
Diego Garcia - Hint Okyanusu Diego Garcia bir mercan adası. Konum olarak Hint okyanusunda, Hindistan'dan 1600 km uzaklıkta. 1960'ta İngilizler adanın yerlilerini kovarak burasını askeri üs haline getirmiş. Adada 4000 den fazla görevli bulunmakta. Ada ile ilgili ilginç bir durum ise, burasının CIA tarafından suçluları sorgulamak için kullanılan bir hapishane olduğu. İki ülke yetkilileri de bunu reddediyor ancak geçmişte ABD Dışişleri eski Bakanı Colin Powell'ın baş danışmanı olarak görev yapan Lawrence Wilkinson, CIA'in terör şüphelilerini İngiltere'ye ait Diego Garcia adasında sorguladığını iddia etti. Vice News'e konuşan Wilkinson, Diego Garcia'da, kalıcı bir CIA hapishanesi kurulmadığını,diğer mekanlar dolu olduğunda, ya da yeterince güvenli olmadıkları düşünüldüğünde bu ada geçici bir sorgu ya da aktarma merkezi olarak kullanıldığını söyledi.
Temara Sorgu Merkezi, Fas
Burası Fas'ın 14 kilometre dışında bulunan bir sorgu merkezi. Fas Hükümeti burasının öyle bir yer olmadığını iddia etseler de Birleşmiş Milletler tarafından denetime girdi. AP'te 2010 yılında çıkan haberlerde ise burası ile ilgili aktif olarak kullanıldığı ve CIA tarafından desteklendiğini kanıtlayan belgelere ulaşmış.

 Fas yetkilileri ise böyle bir yerin varlığını dahi kabul etmiyorlar.
Temara Sorgu Merkezi, Fas Burası Fas'ın 14 kilometre dışında bulunan bir sorgu merkezi. Fas Hükümeti burasının öyle bir yer olmadığını iddia etseler de Birleşmiş Milletler tarafından denetime girdi. AP'te 2010 yılında çıkan haberlerde ise burası ile ilgili aktif olarak kullanıldığı ve CIA tarafından desteklendiğini kanıtlayan belgelere ulaşmış. Fas yetkilileri ise böyle bir yerin varlığını dahi kabul etmiyorlar.
Camp Lemonnier, Cibuti
Teröristlerin en yoğun olduğu bölgelerden birine yakın olan Cibuti'deki bu kamp alanının CIA'in mahkumları sorguladığı ve insanlık dışı işkenceler yaptığı bir merkez olduğu iddia ediliyor. 

 Amerikan ve Cubuti hükümetleri iddiaları kabul etmese de Al Jazeera Amerika 2014 yılında burası ile ilgili bir haber yaptı ve burasının CIA'in mahkumları sorgulamak ve akıl almaz işkenceler yapmak için kullanıldığını iddia etti, hatta bölgedeki insansız hava araçlarının hızla artış olmasını da taktik olarak gelişme çalışmalarının yapıldığı yer olarak nitelendi.

 Haberde dikkat çekilen başka bir nokta ise 2009 yılında Obama'nın CIA'e ait tüm gizli merkezlerin kapatılması kararına rağmen burasının faaliyet gösteriyor olması.
Camp Lemonnier, Cibuti Teröristlerin en yoğun olduğu bölgelerden birine yakın olan Cibuti'deki bu kamp alanının CIA'in mahkumları sorguladığı ve insanlık dışı işkenceler yaptığı bir merkez olduğu iddia ediliyor. Amerikan ve Cubuti hükümetleri iddiaları kabul etmese de Al Jazeera Amerika 2014 yılında burası ile ilgili bir haber yaptı ve burasının CIA'in mahkumları sorgulamak ve akıl almaz işkenceler yapmak için kullanıldığını iddia etti, hatta bölgedeki insansız hava araçlarının hızla artış olmasını da taktik olarak gelişme çalışmalarının yapıldığı yer olarak nitelendi. Haberde dikkat çekilen başka bir nokta ise 2009 yılında Obama'nın CIA'e ait tüm gizli merkezlerin kapatılması kararına rağmen burasının faaliyet gösteriyor olması.
Kartal Kampı, Bosna Hersek
Kartal kampı Bosna'daki Tuzla yakınlarında bulunan askeri bir üs. Amerikan başkanı George Bush döneminde yargısız gözaltılar, hayalet mahkumlar için kullanılmıştır. 

 2005 yılında , Nihad Karsic ve Almin Harbeus adlı iki Bosnalının devlet televizyonuna orada gördükleri işkenceyi anlatmasıyla ortaya çıkmıştır. Terörist şüphesiyle kampa alınan iki adam burada sorgulanıp işkence gördükten sonra salınmışlar ve buradan bahsetmemeleri içinde 500'er dolar para almışlar. 

 2006 yılında ise BBC burasıyla ilgili bir haber yapmış , CIA'in bu merkeze başka ülkelerde yakaladığı pek çok suçluyu sorgulama amacıyla getirdiği ve ağır işkencelerden geçirildiği, Eagle İtalya, Almanya, Türkiye, Kıbrıs, Makedonya, Portekiz, İrlanda ve Yunanistan'da ele geçirilen küresel suçluların transfer ve durak noktası olarak kullanıldığı iddia edildi.
Kartal Kampı, Bosna Hersek Kartal kampı Bosna'daki Tuzla yakınlarında bulunan askeri bir üs. Amerikan başkanı George Bush döneminde yargısız gözaltılar, hayalet mahkumlar için kullanılmıştır. 2005 yılında , Nihad Karsic ve Almin Harbeus adlı iki Bosnalının devlet televizyonuna orada gördükleri işkenceyi anlatmasıyla ortaya çıkmıştır. Terörist şüphesiyle kampa alınan iki adam burada sorgulanıp işkence gördükten sonra salınmışlar ve buradan bahsetmemeleri içinde 500'er dolar para almışlar. 2006 yılında ise BBC burasıyla ilgili bir haber yapmış , CIA'in bu merkeze başka ülkelerde yakaladığı pek çok suçluyu sorgulama amacıyla getirdiği ve ağır işkencelerden geçirildiği, Eagle İtalya, Almanya, Türkiye, Kıbrıs, Makedonya, Portekiz, İrlanda ve Yunanistan'da ele geçirilen küresel suçluların transfer ve durak noktası olarak kullanıldığı iddia edildi.
Yeşil Sorgulama Merkez, Tayland
Tayland hükümetinin varlığını kesinlikle kabul etmediği yer. Hükümet ülkelerinin sınırlarında CIA'ye ait tek bir oluşumun bulunduğunu bile kabul etmiyor. Ancak 2009 yılında The Guardian gazetesi burasıyla ilgili bir haber yayınladı ve burasının CIA'ye ait olduğunu ve yeni işkence tekniklerinin denendiğini yazdı, hatta tanesi 2002 yılında Pakistan'da yakalanan Suudi vatandaşı Abu Zubaydah'ın burada su işkencesine maruz kaldığını iddia etti. Gazetede yer alan haberde Tayland'da terör suçluları ile yapılan röportajların kamera ile kaydedildiğini ve bu 92 adet kasetin daha sonra imha edildiğini kabul eden CIA ajanları da mevcut.

 Ancak konumu kesinlikle bilinmeyen gizemli bir yer olan Yeşil Sorgulama Merkezi'ni Tayland hükümeti kesinlikle reddediyor.
Yeşil Sorgulama Merkez, Tayland Tayland hükümetinin varlığını kesinlikle kabul etmediği yer. Hükümet ülkelerinin sınırlarında CIA'ye ait tek bir oluşumun bulunduğunu bile kabul etmiyor. Ancak 2009 yılında The Guardian gazetesi burasıyla ilgili bir haber yayınladı ve burasının CIA'ye ait olduğunu ve yeni işkence tekniklerinin denendiğini yazdı, hatta tanesi 2002 yılında Pakistan'da yakalanan Suudi vatandaşı Abu Zubaydah'ın burada su işkencesine maruz kaldığını iddia etti. Gazetede yer alan haberde Tayland'da terör suçluları ile yapılan röportajların kamera ile kaydedildiğini ve bu 92 adet kasetin daha sonra imha edildiğini kabul eden CIA ajanları da mevcut. Ancak konumu kesinlikle bilinmeyen gizemli bir yer olan Yeşil Sorgulama Merkezi'ni Tayland hükümeti kesinlikle reddediyor.
Mihail Kogalniceanu Hava Limanı , Romanya
Romanya'nın Dobruca Bölgesi'nde bulunan bu hava limanını Romanya hükümeti suçluların transfer edildiği bir yer olduğunu iddia ediyor. Ancak burada hükümet kabul etmese bile farklı şeyler döndüğü kesin. 2008'de Romanya'dan bir yetkili bu bölgede askeri binalar olduğunu ve CIA dışında kimsenin buralara giremediğini söyledi, Der Spielgel 2010 yılında Irak ve Afgan 20'den fazla mahkumun bu havalimanında tutulduğunu yazdı. CIA'in burasını terör suçlularına işkence için kullandığı da diğer söylentiler arasında.
Mihail Kogalniceanu Hava Limanı , Romanya Romanya'nın Dobruca Bölgesi'nde bulunan bu hava limanını Romanya hükümeti suçluların transfer edildiği bir yer olduğunu iddia ediyor. Ancak burada hükümet kabul etmese bile farklı şeyler döndüğü kesin. 2008'de Romanya'dan bir yetkili bu bölgede askeri binalar olduğunu ve CIA dışında kimsenin buralara giremediğini söyledi, Der Spielgel 2010 yılında Irak ve Afgan 20'den fazla mahkumun bu havalimanında tutulduğunu yazdı. CIA'in burasını terör suçlularına işkence için kullandığı da diğer söylentiler arasında.
Stare Kiejkuty, Polonya
Haritalarda tatil köyü olarak geçen bu yerin pekte temiz bir geçmişi yok. İlk önce ikinci dünya savaşında Naziler bölgeyi askeri üs olarak kullanırken, 70'li yıllarda Polonya istihbaratı yararlanmış ve son olarak CIA'e devredilmiş. 

 2008'de BBC'nin Polonyalı yetkililere dayandırarak yaptığı habere göre burası CIA tarafından üst düzey yetkililerin sorgulanma ve tutulması için kullanılmış. Hatta BBC 11 Eylül ardından yakalanan saldırının sözde mimarı Khalid Sheikh Mohammed'in sorgulaması da yine bu merkezde gerçekleştirildiğini iddia etti.

 2014 yılında ise, eski Polonya cumhurbaşkanı Alexander Kwasniewski, görevde olduğu 1995-2005 yılları arasında ABD ile anlaşma yaptığını ve CIA'in Polonya'da gizli merkezler kurmasına izin verdiğini belirtti ancak ABD tarafından bir açıklama gelmedi.
Stare Kiejkuty, Polonya Haritalarda tatil köyü olarak geçen bu yerin pekte temiz bir geçmişi yok. İlk önce ikinci dünya savaşında Naziler bölgeyi askeri üs olarak kullanırken, 70'li yıllarda Polonya istihbaratı yararlanmış ve son olarak CIA'e devredilmiş. 2008'de BBC'nin Polonyalı yetkililere dayandırarak yaptığı habere göre burası CIA tarafından üst düzey yetkililerin sorgulanma ve tutulması için kullanılmış. Hatta BBC 11 Eylül ardından yakalanan saldırının sözde mimarı Khalid Sheikh Mohammed'in sorgulaması da yine bu merkezde gerçekleştirildiğini iddia etti. 2014 yılında ise, eski Polonya cumhurbaşkanı Alexander Kwasniewski, görevde olduğu 1995-2005 yılları arasında ABD ile anlaşma yaptığını ve CIA'in Polonya'da gizli merkezler kurmasına izin verdiğini belirtti ancak ABD tarafından bir açıklama gelmedi.
Tuz Çukuru, Afganistan
En acımasız uygulamaların yapıldığı iddia edilen hapishanelerden biri. Kabil'e yakın bir yerdeki eski tuğla fabrikasının CIA tarafından 2002 yılında yenilenip hapishaneye çevrilmesiyle oluşmuştur. Basında yer alan haberlere göre burada 'çok sert' sorgulamalar uygulanmıştır. 

 2012 yılında The Daily Beast'te yer alan haberde burası ağır işkencelerin yapıldığı ve ölüm oranının yüksek olduğu bir hapishane olarak nitelendirilmiştir. 

 Haberde 2002 yılında orada sorgulanan Gul Rahman isimli bir şahsın soyulup dövüldükten sonra soğuk bir gecede yere zincirlenerek ölüme terk edildiği iddia ve buna karşı açılan davada kimsenin suçlu bulunmadığı hatta, orada bulunduğu söylenen kişilerden birinin 2,500 dolar başarı ödülü aldığı iddia edilmiş.
Tuz Çukuru, Afganistan En acımasız uygulamaların yapıldığı iddia edilen hapishanelerden biri. Kabil'e yakın bir yerdeki eski tuğla fabrikasının CIA tarafından 2002 yılında yenilenip hapishaneye çevrilmesiyle oluşmuştur. Basında yer alan haberlere göre burada 'çok sert' sorgulamalar uygulanmıştır. 2012 yılında The Daily Beast'te yer alan haberde burası ağır işkencelerin yapıldığı ve ölüm oranının yüksek olduğu bir hapishane olarak nitelendirilmiştir. Haberde 2002 yılında orada sorgulanan Gul Rahman isimli bir şahsın soyulup dövüldükten sonra soğuk bir gecede yere zincirlenerek ölüme terk edildiği iddia ve buna karşı açılan davada kimsenin suçlu bulunmadığı hatta, orada bulunduğu söylenen kişilerden birinin 2,500 dolar başarı ödülü aldığı iddia edilmiş.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >