Varlığından bile haberdar olmadığımız 9 psikolojik gerçek

Hayatın her anında bazılarına rastlamadığımız, adını dahi duymadığımız bir çok psikolojik olay hakim. Hatta ''sofistlerin'' söylediği 'Ne kadar insan varsa o kadar doğru vardır' sözünü, psikoloji için 'Ne kadar insan varsa o kadar psikolojik olgu vardır' diye de söyleyebiliriz. Biz de bu olgular içinden aradık, taradık en ilginç olanlarını sizler için seçtik;
Paris Sendromu

                                    
                                    Çoğunlukla Japonların, Paris'e büyük beklentilerle gitmesiyle ve beklediklerini bulamamasıyla sonuçlanan sendrom.
Paris Sendromu Çoğunlukla Japonların, Paris'e büyük beklentilerle gitmesiyle ve beklediklerini bulamamasıyla sonuçlanan sendrom.
Truman Show Sendromu

                                    Hepimiz The Truman Show'u izledikten sonra bir an olsun ''Lan acaba ben de mi bi filmin içinde yaşıyorum'' diye düşünmüşüzdür. Bu sendrom da tam olarak bu düşünceden kurtulamayanların içine girdiği sendrom oluyor.
Truman Show Sendromu Hepimiz The Truman Show'u izledikten sonra bir an olsun ''Lan acaba ben de mi bi filmin içinde yaşıyorum'' diye düşünmüşüzdür. Bu sendrom da tam olarak bu düşünceden kurtulamayanların içine girdiği sendrom oluyor.
Hayalet Titreşim Sendromu

                                    Cebinizdeki telefon bir an çaldı sanırsınız ama çalmamıştır ya işte o sendrom bu. Çok saçma bir sendrom gibi gelebilir ama insanların %60'ı bunu yaşıyor.
Hayalet Titreşim Sendromu Cebinizdeki telefon bir an çaldı sanırsınız ama çalmamıştır ya işte o sendrom bu. Çok saçma bir sendrom gibi gelebilir ama insanların %60'ı bunu yaşıyor.
Kudüse giden bazı insanların yakalandığı sendrom;Kudüs Sendromu

                                    Kudüs'ün olağanüstü ortamından etkilen bazı insanlar kendilerini dini bir lider (mehdi,peygamber vs.) olarak görmeye başlıyor. Bu kişiler genelde önceki hayatında da psikolojik sorun yaşamış insanlar oluyor.
Kudüse giden bazı insanların yakalandığı sendrom;Kudüs Sendromu Kudüs'ün olağanüstü ortamından etkilen bazı insanlar kendilerini dini bir lider (mehdi,peygamber vs.) olarak görmeye başlıyor. Bu kişiler genelde önceki hayatında da psikolojik sorun yaşamış insanlar oluyor.
Hikikomori (Japonca; içeri çekilme ,hapsolma)

                                    Yine Japonya'nın başrolde olduğu bu hastalık; erkek çocuklarının birden yatak odasına çekilip uzun süre dışarı çıkmamaları , insanlarla iletişimi kesmesiyle oluşuyor. Yaklaşık 1 milyon Japon erkek çocuğu bu durumu yaşıyor.
Hikikomori (Japonca; içeri çekilme ,hapsolma) Yine Japonya'nın başrolde olduğu bu hastalık; erkek çocuklarının birden yatak odasına çekilip uzun süre dışarı çıkmamaları , insanlarla iletişimi kesmesiyle oluşuyor. Yaklaşık 1 milyon Japon erkek çocuğu bu durumu yaşıyor.
Dünyanın yaklaşık %6'sı narsist ve empati yoksunu

                                    
                                    %6 deyip geçmeyin bunların bir tanesi bile dünyaya çok büyük zarar(bknz. hitler).
Dünyanın yaklaşık %6'sı narsist ve empati yoksunu %6 deyip geçmeyin bunların bir tanesi bile dünyaya çok büyük zarar(bknz. hitler).
Zihnimiz sıkıcı konuşmaları tekrar kurgulayıp daha ilginç hale getirir

                                    
                                    İngilizce derslerinde de deneyimlediğimiz bu olay genelde biz farkında olmadan olur. Hayallere dalmak, uyuya kalmak gibi ...
Zihnimiz sıkıcı konuşmaları tekrar kurgulayıp daha ilginç hale getirir İngilizce derslerinde de deneyimlediğimiz bu olay genelde biz farkında olmadan olur. Hayallere dalmak, uyuya kalmak gibi ...
Komedyenlerin ve komik insanların diğer insanlara göre daha mutsuz olması

                                    Birkaç tane komedyeni alıp bir odaya koyun, göreceğiniz şey muhtemelen birkaç tane mutsuz insan olacaktır. İngiltere'de bir üniversitede yapılan bir araştırmada, komedyenlerin sanılanın aksine daha dikkatsiz daha mutsuz ve diğer insanlara göre daha asosyal olduğu ortaya çıktı.
Komedyenlerin ve komik insanların diğer insanlara göre daha mutsuz olması Birkaç tane komedyeni alıp bir odaya koyun, göreceğiniz şey muhtemelen birkaç tane mutsuz insan olacaktır. İngiltere'de bir üniversitede yapılan bir araştırmada, komedyenlerin sanılanın aksine daha dikkatsiz daha mutsuz ve diğer insanlara göre daha asosyal olduğu ortaya çıktı.
İnternet trollerinin çoğu,psikopat,sadist ve narsist
Monitaba Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada internette kimliğini gizleyerek insanları işleten kişilerin psikopat (empati eksikliği), narsist (egoist,bencil) ve sadist (başkasının acı çekmesinden zevk duyan) oldukları ortaya çıktı.
İnternet trollerinin çoğu,psikopat,sadist ve narsist Monitaba Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada internette kimliğini gizleyerek insanları işleten kişilerin psikopat (empati eksikliği), narsist (egoist,bencil) ve sadist (başkasının acı çekmesinden zevk duyan) oldukları ortaya çıktı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >