Vefatının 13. yılında unutulmaz eserleri ile Atilla İlhan

Atilla İlhan, 80 yıllık yaşantısına 140 şiir sığdırdı

“Üçüncü Şahsın Şiiri”, “Ben Sana Mecburum”, “Böyle Bir Sevmek”, “An Gelir”... Attila İlhan’ı ölümünün 13. yılında eserleriyle anıyoruz.

Şair, roman yazarı, senarist ve düşünür… Çok yönlü kişiliğiyle edebiyat ve sanat alanında kendisine yer bulan Atilla İlhan...

15 Haziran 1925 tarihinde İzmir'in Menemen ilçesinde doğdu ve 11 Ekim 2005 tarihinde vefat etti.

80 yıllık yaşamına 6 televizyon dizisi, 15 roman ve 140 şiir sığdıran sanatçı aynı zamanda Türk sinema ve tiyatrosunun önemli sanatçılarından Çolpan İlhan'ın ağabeyi, Sadri Alışık'ın ise kayınçosuydu.

Kısaca Atilla İlhan
İlk ödülünü henüz lise son sınıftayken yazdığı “Cebbaroğlu Mehemmed” şiiriyle alan İlhan; bu ödülü 2.'lik ödülünü pek çok ünlü şairi geride bırakarak almıştı. 23 yaşında ilk şiir kitabı olan 'Duvar' yayımlandı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni son sınıfta yarım bıraktı.28 yaşında, sinema eleştirmenliği ile gazeteciliğe başladı. Böylelikle sinema kariyeri de başlamış oldu. Bir dönemini Paris'te geçirdi. Buradaki yıllarında, Fransızca'yı öğrendi ve şiir çalışmalarına devam etti. Gazetecilik yaptığı gazeteler arasında: Vatan, Milliyet, Güneş ve Cumhuriyet bulunmaktadır.
Kısaca Atilla İlhan İlk ödülünü henüz lise son sınıftayken yazdığı “Cebbaroğlu Mehemmed” şiiriyle alan İlhan; bu ödülü 2.'lik ödülünü pek çok ünlü şairi geride bırakarak almıştı. 23 yaşında ilk şiir kitabı olan 'Duvar' yayımlandı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni son sınıfta yarım bıraktı.28 yaşında, sinema eleştirmenliği ile gazeteciliğe başladı. Böylelikle sinema kariyeri de başlamış oldu. Bir dönemini Paris'te geçirdi. Buradaki yıllarında, Fransızca'yı öğrendi ve şiir çalışmalarına devam etti. Gazetecilik yaptığı gazeteler arasında: Vatan, Milliyet, Güneş ve Cumhuriyet bulunmaktadır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >