Veliaht Prens Selman'ın konferansına 'üst düzey' karar

'Geleceğe Yatırım Girişimi' 2017 yılında düzenlenmişti.
'Geleceğe Yatırım Girişimi' 2017 yılında düzenlenmişti.

İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na resmi evrak işlemleri için gittikten sonra bir daha haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın kaybolmasında baş sorumlu olduğu söylenen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın düzenleyeceği 'Geleceğe Yatırım Girişimi' konferansına birçok basın kurumu ve uluslararası dev firmaların katılmama kararının ardından, Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Fransa ve Hollanda finans bakanları da katılmayacaklarını açıkladı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından düzenlenecek olan "Geleceğe Yatırım Girişimi" (Future Investment Initiative) konferansına katılmama kararı alanlara her gün bir yenisi ekleniyor.

Ülkelerden 'Kaşıkçı' tepkisi

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Konsolosluğu binasına girdikten sonra ortadan kaybolması ve kendisinin konsolosluk binası içerisinde öldürüldüğüne ilişkin iddiaların ortaya çıkmasının ardından çeşitli ülkelerden devlet adamları da Suudi Arabistan ziyaretlerini iptal ediyorlar.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Riyad'da gerçekleşecek olan konferansa katılmayacağını açıkladı.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Riyad'da gerçekleşecek olan konferansa katılmayacağını açıkladı.

Almanya Dışişleri Bakanı da gitmiyor

Dün Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Suudi Arabistan’a planladığı ziyareti askıya aldığını açıklamasının ardından bugün de benzer bir açıklama Fransa ve Hollanda finans bakanlarından geldi.

  • Daha önce çok sayıda şirket yöneticisi ve uluslararası kurumların da katılımlarını iptal ettiklerini duyurdukları Riyad’taki yatırım zirvesine Fransa ve Hollandalı bakanlar da katılmayacaklarını duyurdular.

"Şartlar uygun değil"

Fransa Finans Bakanı Bruno Le Maire, meclis televizyonuna yaptığı açıklamada, Riyad’ta düzenlenecek yatırım zirvesine katılmaktan vazgeçtiğini şartların şu an katılım için uygun olmadığını söyledi.

Fransa Finans Bakanı Bruno Le Maire da zirveye katılmayacak.
Fransa Finans Bakanı Bruno Le Maire da zirveye katılmayacak.

Hollanda'dan tepki

Benzer şekilde Hollanda Finans Bakanı Wopka Hoekstra da, yatırım zirvesine katılmayacağını açıkladı. Hollanda hükümeti ayrıca ticaret konusunda Suudi Arabistan’a önümüzdeki ay, bir misyon atanması kararını da geri çekti.

Hollanda Finans Bakanı Wopka Hoekstra
Hollanda Finans Bakanı Wopka Hoekstra

ABD'nin kararı bekleniyor

Amerika Hazine Bakanı Steven Mnuchim de Riyad’taki yatırımcı zirvesine katılım konusundaki kararını, Suudi Arabistan ve Türkiye seyahatinden dönen Amerika Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Başkan Trump’la bugün yapacağı görüşmenin ardından vereceğini belirtti.

  • İngiltere Ticaret Bakanı’nında toplantıya katılıp katılmayacağı konusunda da şu ana dek net bir açıklama yapılmadı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >