'Vicdan Konvoyu' Suriyeli kadınların sesini duyurmak için yola çıktı

Vicdan Konvoyu, Suriye zindanlarındaki 6736 kadının sesini duyurmak için yola çıktı.
Vicdan Konvoyu, Suriye zindanlarındaki 6736 kadının sesini duyurmak için yola çıktı.

'Vicdan Konvoyu' Esed rejiminin zindanlarında hukuksuzca tutulan 6 bin 736 kadının sesini duyurmak için yola çıktı. Çok sayıda STK'nın desteğiyle yola çıkan konvoyda Suriyeli kadınları temsilen götürülen 6 bin 736 yazma, sınırdaki tellere asılacak.

Suriye'de Esed rejiminin hapishanelerinde hukuka aykırı şekilde tutulan ve her gün işkence edilen kadınların seslerini duyurmak ve serbest bırakılmaları için kadınların başlattığı "Kadınlar İçin Vicdan Konvoyu", bugün İstanbul'dan yola çıktı.

Vicdan Konvoyu'nun güzergahı...n
Vicdan Konvoyu'nun güzergahı...n

İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (İHAK) Genel Başkan Yardımcısı Avukat Gülden Sönmez, Suriye'de 7. yılına giren iç savaş nedeniyle aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu 1 milyona yakın insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı.

İç savaşta 15 bin çocuğun da yaşamını yitirdiğini belirten Sönmez, bu çocukların bedenlerinin bombalarla parçalandığını, enkaz altında kaldığını, klor, sarin ve diğer kimyasal gazları soluyarak öldüğünü ve birçok çocuğa işkence uygulandığını söyledi.

6736 yazma ile yola çıkan Vicdan Konvoyu, yazmaları Suriyeli kadınların temsili olarak sınıra bırakacaklar...n
6736 yazma ile yola çıkan Vicdan Konvoyu, yazmaları Suriyeli kadınların temsili olarak sınıra bırakacaklar...n

İşkence altındaki kadınlar için 8 Mart’ta sınırdaki tel örgülere 6 bin 500 oyalı yemeni asılacak.Esed rejiminin zindanlarında 13 bin 581 kadının işkence ve diğer zalimane muamelelere maruz kaldığını, kadınlara tecavüz edildiğini anlatan Sönmez, şu ifadeleri kullandı:

Şu anda 417'si kız çocuğu olmak üzere tespit edilen 6 bin 736 kadın, halen bu acıları yaşıyor. Aslında rejimin zindanlarında ölmeyi bekliyorlar, bizim onları kurtarmamızı değil. Biz ise onların ölümüne değil, kurtuluşlarına vesile olmak istiyoruz. Tecavüz ve işkence mağduru kadınların bırakıldıkları noktalarda ilk buldukları fırsatta intihar ettiklerini, bazılarının intihar girişiminde bulunduğu ama ölmediğini, hatta çığlık çığlığa Türkiye sınırına sığınan tecavüz mağduru kadınların hayata tutunmaya çalıştığını biliyoruz.

Srebrenitsa anneleri de konvoyda

Bosna Hersekli savaş mağduru, birçoğu yakınlarını soykırımda kaybetmiş acılı anneleri olan 200 kadın, Esed rejimi tarafından Suriye'deki hapishanelerde tutulan ve çeşitli işkencelere maruz kalan kadınların sesini duyurmak, serbest bırakılmalarını sağlamak amacıyla oluşturulan, "Kadınlar İçin Vicdan Konvoyu''nda Hatay'a gitmek üzere yarın yola çıkıyor.

Suriye'de, Beşşar Esed rejimince hapishanelerinde tutulup, çeşitli işkencelere maruz bırakılan kadınların sesini duyurmak ve serbest bırakılmalarını sağlamak maksadıyla başlatılan, "Kadınlar İçin Vicdan Konvoyu"na, Bosna Hersek'ten 200 kadın destek için geldi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >