Video oyun dünyasının satış rekortmenleri

En çok satan 10 video oyunu.
En çok satan 10 video oyunu.

● 2019 yılında oyun sektörünün hacmi 150 milyar dolara yükseldi. Teknolojinin ulaşılabilirliği bu yükselişin temel sebebidir

● Oyun yapımcıları ne kadar uğraşsalar da oyunları her kitleye hitap etmiyor. Fakat bazı oyunlar her zevke hitap etmedikleri halde bugüne kadar milyonlar satarak sahiplerini servete boğdu.

Yapımcılar her ne kadar günümüzün şartlarına göre yüksek çözünürlükte, güzel grafiklere sahip bir oyun yapsa da, oyunu geniş kitlelere hitap etmiyorsa çok satılmıyor. Hatta bu listede yer alan en yakın tarihli oyunun 2017 çıkışlı.

Oyun şirketlerinin yaptıkları oyunun çok satması için; yeniliklere açık olması ve birazda pazarlama bütçesi gerekiyor. Örnek vermek gerekirse Nintendo Wii’nin Motion Plus ile oyuncuları koltukta oturmaktan kurtararak, ayağa kaldırması diyebiliriz.

Diğer oyun şirketlerine örnek oldu

Uzun süredir ekonomik sıkıntılarla boğuşan Nintendo'nun yüzü, 2016 yılında piyasaya sürdükleri Pokemon GO ile güldü. Önce hisseleri 4'te 1 oranında değer kazanan şirket, şimdi de değerini katladı. Daha önce eşi benzeri olmayan yeniliklerle batmaktan kurtulan Nintendo, diğer oyun şirketlerine de örnek oldu.

Oyun dünyasının en çok satış yapan 10 oyunu birçok farklı tür ve özelliğe sahipken bu oyunlar, milyonlarca oyuncuyu kendine bağlamayı başardı.

10. Wii Sports Resort (25 Haziran 2009)

Satış: 33 milyon 100 bin

Bu oyun, Wii serisinin çıkış yaptığı tarihten itibaren en çok satan listelerinin vazgeçilmezi oldu. Oyun adından da anlaşılabileceği üzere spor oyunlarına dahil edebileceğimiz bir yapım. Tam bir aile oyunu olan Wii Sports’un devam oyunu denebilir.

Wii Sports Resort oyunu
Wii Sports Resort oyunu

9. Mario Kart Wii (10 Nisan 2008)

Satış: 37 milyon 200 bin

Mario Kart oyun serisinin 6. oyunu olan Mario Kart Wii, Mario ve Luigi kardeşlerin amansız mücadelesi ile kardeşleri birbirine düşürecek. 2008 yılında hayatımıza giren oyun aynı zamanda Mario Kart ailesinin en çok satan oyunu konumunda.

Mario Kart Wii oyunu
Mario Kart Wii oyunu

8. Wii Fit (1 Aralık 2007)

Satış: 43 milyon 800 bin.

Wii'ye özel olarak geliştirilen oyun aslında daha çok egzersiz ve spor kategorisi altında yayınlandı. Oyuna adapte edilen yoga gibi egzersizler ve sağlıklı yaşam meraklıların ilgisini çekti. 2007 yılından günümüze 43 milyon satan oyun kendi kategorisinde lider durumda.

Wii Fit oyunu
Wii Fit oyunu

7. Pokémon Red/Green/Blue/Yellow (27 Şubat 1996)

Satış: 47 milyon 520 bin.

Pokemon Red and Blue bir zamanların modası, aynı zamanda günümüzde de hala oynanmakta olan Pokemon'un en çok satan versiyonu konumunda yer alıyor. 1996 yılında çıkış yapan, dünyayı kasıp kavuran pokemon furyası işte tam olarak bu oyunda can buluyor.

Pokemon oyunu
Pokemon oyunu

6. Super Mario Bros. (13 Eylül 1985)

Satış: 48 milyon 240 bin

1983 yılında hayatımıza giren Mario Bros.'un başyapıtı niteliğindeki "Super Mario Bros." 1985'ten bu yana "zamansız" oyun olarak nitelendirildi. Bugün dahi sıkılmadan oynayabileceğiniz oyun uzun zamandır listedeki yerini koruyor.

Super Mario oyunu
Super Mario oyunu

5. Playerunknown's Battlegrounds (PUBG) (23 Mart 2017)

Satış: 50 milyon

Listedeki diğer oyunlara nazaran yakın tarihte çıkıp, çıkış yaptığı sene içerisinde ortalığı kasıp kavuran, en çok satılan oyunlar listesine girmeyi başaran tek oyun konumundaki PUBG oldukça iddialı bir yapım. Şimdilerde mobil versiyonuyla akıllı telefon pazarını da ele geçiren oyunun PC için Lite isimli ücretsiz bir versiyonu dahi bulunuyor.

PUBG oyunu
PUBG oyunu

4. Wii Sports (19 Kasım 2006)

Satıl: 82 milyon 870 bin

Oyun çok başarılı evet ama bu denli fazla satılmasının basit bir açıklaması var. Nintendo’nun en çok satan üçüncü konsolu olan Wii, çıkışını tam olarak Wii Sports’la gerçekleştirdi. Tabii çıkışa özel “oyunlu paketler” düşünülünce, neredeyse her Wii alan kullanıcıda bir de Wii Sports bulunuyor.

Wii Sports oyunu
Wii Sports oyunu

3. Grand Theft Auto V (17 Eylül 2013)

Satış: 110 milyon

2013 yılında çıkan oyun, üzerinden 5 yıldan fazla geçmesine rağmen eskimiyor. Güncellemeler ve online kısmına verdikleri önem eskimemesinin anahtarı. Altıncı oyunu beklerken beşinci oyunun sunabileceklerini değerlendiren oyuncular özel serverlar kurarak oyunu bir seviye yukarı taşıyor. Yeni oyunun benzer bir başarı elde edip edemeyeceğini ise bekleyip göreceğiz

Grand Theft Auto V oyunu
Grand Theft Auto V oyunu

2. Tetris(14 Haziran 1989)

Satış: 170 milyon

Yılların eskitemediği 1984 çıkışlı oyun. En çok satan oyunların ilk sırasında yer alan Tetris görünürde liderliği rakibine kaptırmış durumda. Birincilik kaybına karşın Tetris, halen dünyanın en popüler oyunları listesinin zirvesinde bulunuyor.

Tetris oyunu
Tetris oyunu

1. Minecraft (17 Mayıs 2009)

Satış: 176 milyon

Geçmişten günümüze en çok satan 10 oyunu listesinin bir numaralı ismi Minecraft.. 2011’de piyasaya çıkan bu oyun, sektörü adeta kasıp kavurdu. Tüm platformlarda yer alan Minecraft; akıllı saatten dahi oynanabilirliği ile kullanıcıları etkilemeyi başarıyor. Eğitim amaçlı da kullanılan oyun sunduğu sınırsız olanaklarla asla eskimeyen yapımlar arasında.

Minecraft oyunu
Minecraft oyunu

Geçmişten günümüze en çok satan 10 oyunu listesine girmek kolay değil. Böyle bir unvanı elde etmenin zorluğu bir kenara, listedeki yeri korumak da ayrı bir çaba istiyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >