Virüs mutasyonundan korkulmalı mı? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu cevapladı

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

İngiltere kaynaklı, mutasyona uğrayan koronavirüs tüm dünyayı alarma geçirdi. Açıklamalarda değişim geçiren virüsün yüzde 70 daha hızlı bulaştığı belirtiliyor. Peki virüs daha ağır bir hastalık tablosuna yol açıyor mu? Aşı çalışmaları bu durumdan etkilenir mi? İşte detaylar...

Prof Dr. Osman Müftüoğlu, İngiltere'de ortaya çıkan ve birçok ülkede görülen mutasyona uğramış koronavirüsle ilgili ntv.com.tr'deki köşe yazısında değerlendirmelerde bulundu.

Müftüoğlu, "Mutasyondan korkmaya gerek yok. Yeni bir korku çemberinin için girip zaten mevcut kaygı bozukluğumuzu daha da mı köpürtelim? Yanıtım net ve açık: Hayır" ifadelerini kullandı.

İşte Müftüoğlu'nun köşe yazısına taşıdığı değerlendirmeleri;

Yeni koronavirüste oluşan yapısal değişim (mutasyon) gereksiz bir korku dalgası yarattı. Dahası, pandemi sürecini en baştan beri bir korku filmi haline getirmek isteyenlere de mutasyon haberi adeta ilaç gibi geldi. Oysa elimizdeki bilgiler çok net ve açık: Mutasyon diğer RNA virüslerinde olduğu gibi yeni koronavirüs için de beklenen ve sık sık görülen bir süreç. Uzmanlar bu belalı virüsle tanıştığımız ilk günden bu yana virüsün onlarca mutasyonu zaten geçirdiğini çoktan açıkladılar.

Peki, bu son mutasyondan sonra ortaya çıkan aşırı telaşın, koparılan onca yaygaranın sebebi ne? Telaşın da korkunun da nedeni -bana göre- net ve açık: Burada da devreye bilim insanlarından önce korku tüccarları ve rant devşirme heveslisi siyasiler girdi. Mesela İngiltere’de virüste saptanan son mutasyonun ne olduğunu, ne gibi sonuçlar doğuracağını İngiliz bilim insanları değil de -nedense- İngiltere Başbakanı Boris Johnson açıkladı. Üstelik de açıklamasına “Bu mutasyon virüsü yüzde 70 daha bulaşıcı hale getiriyor” şeklinde, sadece laboratuvar verilerine dayalı, saha verilerinden uzak, yani ayağı yere basmayan ispatlanmamış bir kanaati ortaya koydu. Peki, bu durumda biz ne yapalım? Yeni bir korku çemberinin için girip zaten mevcut kaygı bozukluğumuzu daha da mı köpürtelim? Yanıtım net ve açık: HAYIR! Nedenine gelince...

Mutasyon ne yapar, ne yapmaz?

Yeni koronavirüste meydana gelen son mutasyonun neticeleri hakkında konuştuğum uzmanların -azmanların değil- ortak görüşleri şunlar:

VARAN 1) Bu mutasyon hastalığın teşhisinde herhangi bir aksamaya yol açmaz. PCR testlerinin güvenliğini aksatmaz.

VARAN 2) Mutasyon muhtemelen ve sadece -o da çok net ve açık bir bilgi değil- hastalığın bulaşma hızı, yani yayılma gücünü etkileyebilir. Ancak bu bilgi de laboratuvar verileri ve istatistiksel öngörülerle sınırlı. Net ve açık bir saha çalışmasına dayanmıyor.


VARAN 3) Son mutasyonun hastalığın mevcut seyrinde ağırlaşmaya yol açabileceğine dair bir kanıta da sahip değiliz. Sadece bu mutasyonun

COVID-19’un çocuklarda daha kolay bulaşmaya yol açabileceği düşünülüyor.

VARAN 4) Bu mutasyon, hastalıkta halen uygulanmakta olan destek tedavilerinin etkinliğini de azaltabilecek gibi görünmüyor. Kısacası tedavide de bize zorluk çıkarması söz konusu değil.

VARAN 5) Mutasyonun uygulamaya başladığımız aşıların etkinliğini de azaltmayacağı açıklandı. Mesela BioNTech’in başkanı Dr. Uğur Şahin, “Bu mutasyon aşımızın etkinliğini asla değiştiremez” diye özetlenebilecek bir rahatlatıcı açıklama yaptı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >