Virüse karşı yerli mikrop-savar: "Çin'de manzara kötüydü; ürettik ve kar etmeden satacağız"

Konyalı firma, yeni tip koronavirüse karşı dezenfeksiyon cihazı üretti.
Konyalı firma, yeni tip koronavirüse karşı dezenfeksiyon cihazı üretti.

Tüm dünyanın büyük tedirginlikle takip ettiği yeni tip koronavirüs firmaların ürettiği ürünlerde değişiklik yapmalarına neden oldu.

Konya'da faaliyet gösteren Plast Grup, turizm sektöründe kullanılmak üzere planladığı 'İkarus' adlı cihazı, Kovid-19'a karşı dezenfekte cihazı olarak yeniden tasarladı.

GZT'nin ulaştığı firma sahibi Mustafa Bozkurt, basında yer alan 'İkarus' haricinde iki model daha hazırladıklarını belirterek bu ürünlerde kar amacı gütmediklerini, Türkiye'nin yeni tip koronavirüsle mücadelesine destek verdiklerini bildirdi.

Konya'da turizm ekipmanları üreten Plast Grup, otellerde su tasarrufu sağlamak amacıyla sundukları 'İkarus' cihazını, Kovid-19 tedbirleri kapsamında bazı değişiklikler yaparak dezenfeksiyonda kullanılır hale getirdi.

Mustafa Bozkurt
Mustafa Bozkurt

GZT'nin ulaştığı firma sahibi Mustafa Bozkurt, Çin'de ortaya çıkan Kovid-19 nedeniyle yurt dışında bir havalimanında yolcuların önlem kapsamında depolarda ilaçlandığını ve bunun kötü bir manzara olduğunu söyledi.

Bu manzara karşısında daha önce otellerde kullanılmak üzere tasarlanan 'ikarus'ta bir dizi değişikliklere gittiklerini belirten Bozkurt, 'İkarus'u bazı düzenlemelerle dezenfeksiyon cihazı olarak yeniden geliştirdiklerini aktardı.

"Bizim de bir katkımız olsun"

Ürünü, Türkiye adına daha kaliteli ve estetik bir ürün haline getirebilmek adına çalışma başlattıklarını belirten Bozkurt, "Türkiye'nin Kovid-19'a karşı başlattığı mücadeleye 'bizim de bir katkımız olsun' dedik." ifadelerine yer verdi.

Ürün özellikleri neler?

'İkarus'ta kendi yazılımlarını kullandıklarını açıklayan Mustafa Bozkurt, "Ürünümüz tamamen akıllı. Sensörlerle çalışıyor. Kart okuyucu özelliği, antibakteriyel yüzey ve kaydırmaz taban özelliği bulunuyor. Sesle komut özelliği sayesinde yönlendirme yapabiliyor. Ürüne opsiyonel olarak termal kamera, parmak okuyucu gibi özellikler de eklenebiliyor." diye konuştu.

İkarus, test edilirken Anadolu Ajansı tarafından böyle görüntülenmişti.
İkarus, test edilirken Anadolu Ajansı tarafından böyle görüntülenmişti.

Yeni ve uygun ürünler yolda

Halka açık alanlarda kullanılmaya entegre edilerek altyapılarının uygun hale getirildiğini söyleyen Bozkurt şöyle konuştu:

"Kar amacı gütmeden satışa sunacağız"

"Şu an basında çıkan model üst sınıf bir modelimiz. Buna benzer iki yeni ürün daha çıkarıyoruz. Bu ürünler daha ekonomik olacak ve kar amacı gözetmeden iki hafta içinde satışa sunacağız."

İkarus'un fiyatı ne kadar?

'İkarus'un liste fiyatı 7 bin 500 dolar yani yaklaşık 49 bin TL. Firma sahibi Mustafa Bozkurt, devlet veya kamu firmaları için yeni fiyat çalışmalarının da gündemlerinde olduğunu ifade etti.

Bozkurt, dezenfektan cihazı "İkarus"un yazılımının yerli olduğunu söyledi.

Ürün, isteğe bağlı olarak farklı özelliklerle de donatılabiliyor.
Ürün, isteğe bağlı olarak farklı özelliklerle de donatılabiliyor.

100 litre dezenfektanla 500 kişiyi dezenfekte ediyor

Cihazın, 100 litre dezenfektanla 500 kişiyi dezenfekte edebildiğini belirten Bozkurt, cihazla ilgili özellikleri şöyle sıraladı:

  • - Antibakteriyel ve korozyona dirençli kompozit gövde
  • - Kaydırmaz taban
  • - Yüksek basınçlı pompa sistemi
  • - Solüsyonu partiküller halinde püskürtme
  • - Yönetici panelli kart okuma sistemi
  • - 230 kilogram taşıma kapasitesi
  • - Çoklu dil sesli uyarı sistemi
  • - 360 derece döner taban (İsteğe bağlı)
  • - Raporlama (İsteğe bağlı)
  • - Parmak izi okuma (İsteğe bağlı)
  • - Fotoğraflama desteği (İsteğe bağlı)
  • - Termal kamera ile vücut ısısı tespiti (İsteğe bağlı)
Salgında 'soluk' aldıracak yerli sistem
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >