Wagner lideri Prigojin'in hedefindeydi: Rusya Savunma Bakanı Şoygu kayıp

Şoygu ve Prigojin
Şoygu ve Prigojin

Ukrayna ile savaşta olan Rusya'da paralı asker grubu Wagner'in darbe girişimi dünya kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Belarus'un arabuluculuğu sonunda Wagner lideri Yevgeni Prigojin paralı asker grubunu geri çekerken, bu süreç boyunca sessizliğini koruyan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun ortada görünmemesi kafaları karıştırdı. Rusya'da herkes birbirine "Şoygu görevden mi alındı?" sorusunu sorarken, İngiliz basını Wagner lideri Prigojin'in silahlı isyanı Şoygu'nun görevden alınması için başlatmış olabileceğini yazdı.

Özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in bir gün süren darbe girişimi Rusya'da büyük paniğe neden olurken Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun kayıplara karışması yeni iddiaları kuvvetlendirdi.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, Prigojin'in sık sık eleştirdiği Şoygu günlerdir açıklama yapmazken, Wagner'in lideri Şoygu'nun da teslim edilmesini istemişti. Dün gece konuyla ilgili bir açıklama yapan ve savunma bakanlığında herhangi bir görevden alma olup olmadığına dair soruları yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Bu konular Putin'in imtiyazı altındadır" yorumunu yapmıştı.


Şoygu görevden alındı mı?

Uzun yıllar boyunca savunma bakanı olarak görev yapan 68 yaşındaki Şoygu, Putin'in yakın kurmayları arasında Sovyetler Birliği döneminin istihbarat biriminde görev yapmamış birisi olarak sıyrılıyor. Şoygu'nun damadı Alexey Stolyarov'u Ukrayna'da savaşa göndermemesi sebebiyle Prigojin tarafından sık sık eleştirilirken, İngiliz Sunday Times gazetesi de Şoygu'nun görevden alınmış olabileceği iddiasını ortaya attı.

Prigojin görevden alınmasını istiyordu

İngiliz Mail on Sunday gazetesi ise, günlerdir bir açıklama yapmayan ve kamuoyunun karşısına çıkmayan Şoygu'nun bu sessizliğinin sebebinin Putin'in savunma bakanını kovması olduğunu öne sürdü. Haberlerde, "Eğer kovulma iddiaları doğruysa bu Wagner lideri Prigojin'i memnun eder. Son haftalarda Şoygu'yu çok ağır şekilde eleştiriyordu ve görevden alınması Prigojin'in esas amaçlarından biriydi" yorumu yapıldı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >