Wagner'in kurucusu Prigojin düşen uçakta öldü

Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin
Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya), bugün Tver'de düşen uçakta Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in öldüğünü duyurdu.

Rus acil durum yetkilileri, Moskova'dan St Petersburg'a giden bir jetin çarşamba günü düştüğünü ve uçaktaki on kişinin tamamının öldüğünü söyledi. Onlar arasında Wagner'in lideri Yevgeny Prigojin'in de olduğu açıklandı.

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya), bugün Tver'de düşen uçakta Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in öldüğünü bildirdi.

Rosaviatsiya, Tver'de düşen ve 10 kişinin öldüğü özel jette bulunanların isimlerini açıkladı.

Uçakta yer alan yolcu listesinde Prigojin'in yanı sıra yardımcısı ve Wagner'in kurucularından Dmitriy Utkin ile Sergey Propustin, Yevgeniy Makaryan, Aleksandr Totmin, Valeriy Çekalov, Nikolay Matuseyev'in isimleri yer aldı. Hayatını kaybeden 3 kişilik mürettebatın da Aleksey Levşin, Rustam Karimov ve Kristina Raspopova olduğu açıklandı.

Rosaviatsiya'dan akşam saatlerinde yapılan açıklamada, Tver'de özel jetin düşmesi sonucu 10 kişinin öldüğü bildirilmişti.

Wagner'e yakınlığıyla bilinen bazı Telegram kanallarında, uçağın Rus ordusuna ait savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü öne sürülüyor.

Wagner lideri Rus komutanlarla gerginlik yaşamıştı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "şefi" olarak bilinen ve Rus yönetimine isyan başlatan Prigojin, birçok ülkede faaliyet gösteren paramiliter grubu Wagner'in Ukrayna savaşında rol oynamasıyla ön plana çıktı.

Mensuplarının çoğunu hükümlülerin oluşturduğu Wagner grubu, Ukrayna'nın dışında Suriye'deki iç savaş da dahil olmak üzere Orta Doğu ve Afrika'daki çeşitli çatışmalara asker gönderdi.

Prigojin, son aylarda defalarca Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu ve Rus Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'u "beceriksizlikle" ve Ukrayna'da savaşan Wagner birimlerini kasten yetersiz ikmalle suçlamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, isim vermeden Ukrayna'daki "gönüllü oluşumların" kendisiyle sözleşme imzalamasına yönelik karar çıkartmıştı.

Wagner ismini geçtiğimiz günlerde çok sık duyduk. Bu isim Rus paralı asker grubunun adı. Böyle sadece Rusya'ya ait ve onlar için çalışıyor gibi oldu ancak durum öyle değil. Wagner Rusya dahil pek çok ülkede varlığını sürdürüyor. 10/10'un bu bölümünde ise Wagner'in Afrika'daki varlığını ele aldık. GZT Afrika Editörü Mamadou Abdoul Wagner kim? Wagner nasıl bir şirket? Wagner'in amacı ne? Wagner nasıl yağmalıyor? Wagner'in madenlere olan ilgisi ne zaman başladı? Orta Arfika Cumhuriyeti'nde Wagner ne durumda? Diğer Afrika ülkelerinde durum ne? Wagner Afrika'da nasıl ilerliyor? Son olarak ise Wagner masumları nasıl öldürüyor? Gibi 10 soruya cevap verdi. ABD'nin meşhur özel askeri şirketi Blackwater'i biliyorsunuzdur. Bu şirket nasıl ki Irak işgaliyle dünya kamuoyunun gündemine girmeye başladıysa, Rus menfaatlerine hizmet eden Wagner de 2014 yılındaki Ukrayna krizinde varlığını net bir şekilde duyurdu. 2015 yılına gelindiğinde Suriye'de görülmeye başlanan grup, daha sonra Libya'da zuhur etti, peşinden de Afrika kıtasının birçok noktasında askeri faaliyetleriyle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Ölüm makinası Wagner grubu, silahlı paramilitler bir yapı olup Rusya devletinin çıkarları için çalışıyor.
Fakat Rusya bunu resmi olarak hiçbir zaman kabul etmedi. Rusya'nın desteğiyle bugünkü konumuna gelen Wagner Afrika'da sömürgecilik, zengin maden yataklarına sahip olma isteğiyle çalışmalarını yıllarca sürdürdü. Wagner destekçileri de onların ilerlemesinde yardım ederek oradaki yerini sağlamlaştırmasını sağladı.

Bu hareket hükümetin Wagner üzerinde daha fazla kontrol elde etme girişimi olarak görülmüştü.

Wagner'in kurucusu Prigojin, 24 Haziran'da Rus yönetimine silahlı isyan başlatmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle sona ermişti.

Prigojin ve Wagner'in paralı savaşçıları, isyanın ardından Belarus'a giderken, burada Belarus askerlerine eğitim vermeye başlamıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >