Walkman varken iPod yoktu!

90'lı yıllarda genç ve yetişkin olup eline Walkman geçmeyen kimse yoktur. İçine kaset koyduk, CD ile de çalıştırdık, hafıza kartına şarkılar atıp dinledik. Her zaman yanımızda taşıdık, seneler geçtikçe boyutlar küçüldü, boyutlar küçüldükçe de Walkman efsanesi yok olup gitti.

İlk üretildiğinde hiç tutmayan bu cihazı satmak için çalışanlar kapı kapı gezerek ellerindeki 5 bin adet ürünü eritmeye çalışırken, bir anda dünyayı saran bir çılgınlık haline geldi. Peki sonra ne oldu? Günümüzde adını bile söylemediğimiz ama önceden her an yanımızda olan bu cihazlar ne oldu da unutuldu.

İşte sizlere Walkman'ın hikayesi:
İlk Walkman'ı bu adam sayesinde üretildi
İsmi Akio Morata. Sony'nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı. Yaptığı uzun yolculuklarda yolda sıkıldığı için taşınabilir bir kaset çalar yapılmasını isteyince 1978 yılında çalışan ses mühendisi Nobutoshi Kihara tarafından ilk Walkman üretildi.

 Muhtemelen kendileri de 90'lı yıllarda bunu kullanmayan genç kalacağını bilmiyorlardı.
İlk Walkman'ı bu adam sayesinde üretildi İsmi Akio Morata. Sony'nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı. Yaptığı uzun yolculuklarda yolda sıkıldığı için taşınabilir bir kaset çalar yapılmasını isteyince 1978 yılında çalışan ses mühendisi Nobutoshi Kihara tarafından ilk Walkman üretildi. Muhtemelen kendileri de 90'lı yıllarda bunu kullanmayan genç kalacağını bilmiyorlardı.
Sony TPS-L2 - İlk Walkman modeli 
Morata'nın isteği üzerine üretilen Walkman 1979 yılında piyasaya sürüldü. Sony TPS- L2 modelinde iki kişi aynı anda dinleyebilsin diye çift kulaklık girişi bile vardı. Stereo kasetçaları bulunan bu modeldeki turuncu kuş ile kaset üzerine ses kaydı bile yapılabiliyordu.
Sony TPS-L2 - İlk Walkman modeli Morata'nın isteği üzerine üretilen Walkman 1979 yılında piyasaya sürüldü. Sony TPS- L2 modelinde iki kişi aynı anda dinleyebilsin diye çift kulaklık girişi bile vardı. Stereo kasetçaları bulunan bu modeldeki turuncu kuş ile kaset üzerine ses kaydı bile yapılabiliyordu.
İlk Profesyonel Walkman
Sony üretilen ilk Walkman'den o kadar ümitsizdiki başlangıçta elidneki 5 bin adet stoku ertimeye çalıştı. Ancak Walkmen önce Japonya'da ardından da dünyada popüler bir hal alında bir anda 50 bin adet ekstra sipariş aldı. 

 Bunun üzerine mühendisler 1984 yılında yeni bir walkman yapmaya karar verirler. Ve WM-D6C Pro'yu geliştirdiler. 

 Geliştirilen bu Walkman adaptör veya 4 adet AA pil ile çalışırken, enerji tüketim değerleri zamanına göre çok çok düşüktü ve uzun ömürlüydü.

 Ancak ürün beklenen patlamayı yapmadı ve mühendisler yeni bir proje üzerine çalışmaya başladı.
İlk Profesyonel Walkman Sony üretilen ilk Walkman'den o kadar ümitsizdiki başlangıçta elidneki 5 bin adet stoku ertimeye çalıştı. Ancak Walkmen önce Japonya'da ardından da dünyada popüler bir hal alında bir anda 50 bin adet ekstra sipariş aldı. Bunun üzerine mühendisler 1984 yılında yeni bir walkman yapmaya karar verirler. Ve WM-D6C Pro'yu geliştirdiler. Geliştirilen bu Walkman adaptör veya 4 adet AA pil ile çalışırken, enerji tüketim değerleri zamanına göre çok çok düşüktü ve uzun ömürlüydü. Ancak ürün beklenen patlamayı yapmadı ve mühendisler yeni bir proje üzerine çalışmaya başladı.
İlk CD Çalarlı Walkman
1984 yılında firma yeni bir model duyurdu. Bu ilk defa CD çalabilen taşınabilir cihaz olan D-50 idi. Discman olarak da adlandırılan bu ürünün satışları pek umulduğu gibi olmadı. 

 Sony'nin bu taşınabilir müzik çalardan elde ettiği başarıdan sonra, rakipleri olan Aiwa, Panasonic ve Toshiba gibi markalar da kasetçalarlar üretti.
İlk CD Çalarlı Walkman 1984 yılında firma yeni bir model duyurdu. Bu ilk defa CD çalabilen taşınabilir cihaz olan D-50 idi. Discman olarak da adlandırılan bu ürünün satışları pek umulduğu gibi olmadı. Sony'nin bu taşınabilir müzik çalardan elde ettiği başarıdan sonra, rakipleri olan Aiwa, Panasonic ve Toshiba gibi markalar da kasetçalarlar üretti.
Grafik Ekranlı ve Ekolayzırlı Modeller
Sony bu ürünün başarısını görünce üzerine düşüp yatırım yapma kararı aldı. 

 Daha birçok model üretti, iki kaset çalarlısından, su geçirmeyenine, güneş enerjisiyle çalışanından spor modellerine kadar. 

 Ancak en büyük yeniliği 1985 yılında piyasaya sunulan grafik ekrana sahip ve ekolayzırlı olan modellerde yaptı. Zira bu ürünler ses kalitesinde büyük bir artış gösteriyordu.

 Bu dönemden sonra Walkman dünya çapında bir ün kazandı ve herkesin elinde olan kişisel bir cihaz haline geldi.
Grafik Ekranlı ve Ekolayzırlı Modeller Sony bu ürünün başarısını görünce üzerine düşüp yatırım yapma kararı aldı. Daha birçok model üretti, iki kaset çalarlısından, su geçirmeyenine, güneş enerjisiyle çalışanından spor modellerine kadar. Ancak en büyük yeniliği 1985 yılında piyasaya sunulan grafik ekrana sahip ve ekolayzırlı olan modellerde yaptı. Zira bu ürünler ses kalitesinde büyük bir artış gösteriyordu. Bu dönemden sonra Walkman dünya çapında bir ün kazandı ve herkesin elinde olan kişisel bir cihaz haline geldi.
Walkman 10 Yaşında
Walkman 10 yaşına geldiğinde bir efsane olmuştu bile. 1979 yılında ilk kez üretime başlanan bu kaset çalar hem rakiplerini geride bırakıyor hem de tüm dünyayı sarıyordu. 

 10. yılına geldiğindeyse özel bir model olan ''WM-DD9'' modelini piyasaya sürdü. Bu cihaz sadece 10. yıla özeldi ve çok kaliteliydi. Hiçbir firma onun kalitesinde bir ürün üretemedi. 

 Walkman WM-DD9, yenilikçi ve pratik olduğu için çok sevildi.

 Değiştirilebilen AA batarya, adaptör, 20 ile 20.000 Hz kulaklık frekansı, altın kaplama kulaklık ucu, 2 mm kalınlığında alüminyum gövde, megabass gibi özellikleri olan bu cihaz o dönem için tüm rakiplerinden başarılıdır. 

 10. yılına giren Walkman dünya üzerinde 50 milyon satış rakamına da ulaşmıştı. 90'lı yıllara geldiğimizde Sony Avrupa pazarına daha fazla önem vermeye başladı. Ülkemizde yaygın olarak kullanılmaya başlaması da bu döneme denk gelir.
Walkman 10 Yaşında Walkman 10 yaşına geldiğinde bir efsane olmuştu bile. 1979 yılında ilk kez üretime başlanan bu kaset çalar hem rakiplerini geride bırakıyor hem de tüm dünyayı sarıyordu. 10. yılına geldiğindeyse özel bir model olan ''WM-DD9'' modelini piyasaya sürdü. Bu cihaz sadece 10. yıla özeldi ve çok kaliteliydi. Hiçbir firma onun kalitesinde bir ürün üretemedi. Walkman WM-DD9, yenilikçi ve pratik olduğu için çok sevildi. Değiştirilebilen AA batarya, adaptör, 20 ile 20.000 Hz kulaklık frekansı, altın kaplama kulaklık ucu, 2 mm kalınlığında alüminyum gövde, megabass gibi özellikleri olan bu cihaz o dönem için tüm rakiplerinden başarılıdır. 10. yılına giren Walkman dünya üzerinde 50 milyon satış rakamına da ulaşmıştı. 90'lı yıllara geldiğimizde Sony Avrupa pazarına daha fazla önem vermeye başladı. Ülkemizde yaygın olarak kullanılmaya başlaması da bu döneme denk gelir.
MiniDisc Formatlı İlk Walkman
Walkman, 1992 yılında yeni bir özelliğiyle daha dikkatleri çekmeyi başardı. MiniDisc ile müzik çalan ve şarjı 24 saat süren MZ-N10'u üretti. Bu cihaz uzun yolculuklara çıkan kişiler için vazgeçilmez oldu. 

 Sony ürünü daha da geliştirerek lüks bir hale getirmiş ve 1994 yılında WM-EX1HG modelini piyasa sürmüştür.
MiniDisc Formatlı İlk Walkman Walkman, 1992 yılında yeni bir özelliğiyle daha dikkatleri çekmeyi başardı. MiniDisc ile müzik çalan ve şarjı 24 saat süren MZ-N10'u üretti. Bu cihaz uzun yolculuklara çıkan kişiler için vazgeçilmez oldu. Sony ürünü daha da geliştirerek lüks bir hale getirmiş ve 1994 yılında WM-EX1HG modelini piyasa sürmüştür.
Milenyum Walkman'i
1999 yılına gelindiğinde Sony modern bir Walkman üretti ve modele NW-MS7 adını verdi. Bu model de kaset veya CD yerine 64 megabyte büyüklüğünde hafıza bulunuyordu. 

 Cihaz yanında hafıza kartı da hediye ediliyordu. Bu kartlar o kadar sevildi ki günümüzde 128 GB'ı bile aşan kartlar üretilmeye başlandı ve müzik dinlemek kasetlerden ve CD'lerden bu ufak kartlara geçti.
Milenyum Walkman'i 1999 yılına gelindiğinde Sony modern bir Walkman üretti ve modele NW-MS7 adını verdi. Bu model de kaset veya CD yerine 64 megabyte büyüklüğünde hafıza bulunuyordu. Cihaz yanında hafıza kartı da hediye ediliyordu. Bu kartlar o kadar sevildi ki günümüzde 128 GB'ı bile aşan kartlar üretilmeye başlandı ve müzik dinlemek kasetlerden ve CD'lerden bu ufak kartlara geçti.
İpod Walkman'ın tahtını sarsmaya başladı
2003 yılına gelindiğinde Amerika'dan Steve Jobs'ın yeni nesil bir müzik çalar tanıttı. Adını iPod'tu. Bu alet Sony'ninkilerden daha pahalı olmasına rağmen daha kaliteli ses ve deneyim sunuyordu.

 Müzik dünyasını insanlarla buluşturmak adına tek başına egemen olan Sony, 2003 yılında bu ürünü piyasaya sürdüğünde Amerika'dan yeni bir müzik çaların piyasaya çıktığı haberlerini aldı. Bu ürünün adı iPod'du. 

 Sony'nin o denem ürettiği MS70D modeli 44 saat süren pil ömrüne sahipti ancak Sony'nın müzik çalarları sınırlı ses formatı çalabiliyordu. iPod ise Sony'den 24 katı farklı ses formatını destekliyordu. Ve Walkman'nın sonunu hazırlamaya başladı.
İpod Walkman'ın tahtını sarsmaya başladı 2003 yılına gelindiğinde Amerika'dan Steve Jobs'ın yeni nesil bir müzik çalar tanıttı. Adını iPod'tu. Bu alet Sony'ninkilerden daha pahalı olmasına rağmen daha kaliteli ses ve deneyim sunuyordu. Müzik dünyasını insanlarla buluşturmak adına tek başına egemen olan Sony, 2003 yılında bu ürünü piyasaya sürdüğünde Amerika'dan yeni bir müzik çaların piyasaya çıktığı haberlerini aldı. Bu ürünün adı iPod'du. Sony'nin o denem ürettiği MS70D modeli 44 saat süren pil ömrüne sahipti ancak Sony'nın müzik çalarları sınırlı ses formatı çalabiliyordu. iPod ise Sony'den 24 katı farklı ses formatını destekliyordu. Ve Walkman'nın sonunu hazırlamaya başladı.
iPod'a karşı NW-A serisi
iPod ile tahtı sarsılan Sony dijital bir müzik oynatıcı piyasaya sürdü. NW-A modeli bu Walkman'ler i Pod ile yarışamadı ve beklenen ilgiden uzak kaldı. 

 iPod, hem Macintosh hem de Windows ürünleri ile çalışabildiği için daha çok kişi tarafından tercih ediliyordu. Sony ise sadece Windows'da çalışabilen ürünler ürettiği için sürekli kan kaybediyordu.
iPod'a karşı NW-A serisi iPod ile tahtı sarsılan Sony dijital bir müzik oynatıcı piyasaya sürdü. NW-A modeli bu Walkman'ler i Pod ile yarışamadı ve beklenen ilgiden uzak kaldı. iPod, hem Macintosh hem de Windows ürünleri ile çalışabildiği için daha çok kişi tarafından tercih ediliyordu. Sony ise sadece Windows'da çalışabilen ürünler ürettiği için sürekli kan kaybediyordu.
İlk Walkman Telefon
2005 yılında Sony radikal bir karar aldı, iPod'a yaptığı her yeniliğe rağmen direnemeyince cep telefonu firması Ericsson ile ortaklığa gitti. Bunun sonucunda ortaya ilk Walkman telefon w800 piyasaya sürüldü. 

 2 megapikel kamera, 30 saate kadar müzik dinleme özellikleri ve arayüzden dış kasa tasarımına kadar turuncu rengin hakim olduğu tasarım çok beğenilmişti.

 Ancak bu da iPod'a direnemedi.
İlk Walkman Telefon 2005 yılında Sony radikal bir karar aldı, iPod'a yaptığı her yeniliğe rağmen direnemeyince cep telefonu firması Ericsson ile ortaklığa gitti. Bunun sonucunda ortaya ilk Walkman telefon w800 piyasaya sürüldü. 2 megapikel kamera, 30 saate kadar müzik dinleme özellikleri ve arayüzden dış kasa tasarımına kadar turuncu rengin hakim olduğu tasarım çok beğenilmişti. Ancak bu da iPod'a direnemedi.
Walkman'in sona erişi
2010 yılında Sony son bir atılımda bulundu. Ericsson ile son ortak telefonu olan Yendo'yu üretti. 

 Dokunmatik ekrana sahip ilk Walkman telefon olan cihaz, 10 farklı renk seçeneği ile vitrinlerdeki yerini almıştı. Ancak bu sefer de önünde iPhone vardı ve 3 yaşındayken tüm dünyayı etkisi altına almıştı bile. 

 Bu başarısız girişimden sonra Sony telefon pazarından çekilme kararı aldı. Kendisine büyük ün kazandıran Walkman'i ise geri plana itti.
Walkman'in sona erişi 2010 yılında Sony son bir atılımda bulundu. Ericsson ile son ortak telefonu olan Yendo'yu üretti. Dokunmatik ekrana sahip ilk Walkman telefon olan cihaz, 10 farklı renk seçeneği ile vitrinlerdeki yerini almıştı. Ancak bu sefer de önünde iPhone vardı ve 3 yaşındayken tüm dünyayı etkisi altına almıştı bile. Bu başarısız girişimden sonra Sony telefon pazarından çekilme kararı aldı. Kendisine büyük ün kazandıran Walkman'i ise geri plana itti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >