Wall Street Journal: Türkiye ABD'yi hazırlıksız yakaladı

Türkiye ABD'yi hazırlıksız yakaladı
Türkiye ABD'yi hazırlıksız yakaladı

Wall Street, "Cerablus operasyonunda Washington hazırlıksız yakalandı, plan ABD Başkanı Obama'nın masasına bile gitmeden Ankara'dan 'tek taraflı' olarak devreye sokuldu." diye yazdı

ABD'nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal, Türkiye'nin "Fırat Kalkanı" operasyonuna ve Ankara-Washington ilişkilerine dair çarpıcı iddialar ortaya attı.
Gazetenin "Türkiye'nin Suriye'deki DAİŞ taarruzu ABD'yi hazırlıksız yakaladı" başlıklı haberinde görüşlerine yer verilen yetkililerin açıklamalarına göre, perde arkasında Ankara ve Washington arasındaki koordinasyon üstdüzey seviyelerde çöktü.

Wall Street Journal'ın haberindeki iddialar şu şekilde:

- ABD bundan sonra ne yapacak?
Wall Street Journal, ABD'nin bunsan sonra Türkiye'yle Suriyeli Kürtler arasındaki denge çabalarına ilişkin de bilgiler verdi. Gazeteye konuşan yetkililere göre, ABD pazartesi günü (29 Ağustos), Suriye'nin güneyine ilerleyen Türk güçlerine hava koruması verilmeyeceği bilgisini TSK'daki mevkidaşlarına iletti

Buna göre, DAİŞ'in bulunduğu El Bab yönüne, yani batıya ilerleme halinde ABD, hava koruması sağlamaya devam edecek. 

- Gazeteye konuşan yetkililer, ABD'nin Kürtleri de uyardığını söyledi. Buna göre, Kürtlere verilecek hava desteği Fırat'ın doğusuna geçmeleri şartıyla ve DAİŞ'in kalesi Rakka'ya ilerlemeleri halinde verilecek.
- ABD bundan sonra ne yapacak? Wall Street Journal, ABD'nin bunsan sonra Türkiye'yle Suriyeli Kürtler arasındaki denge çabalarına ilişkin de bilgiler verdi. Gazeteye konuşan yetkililere göre, ABD pazartesi günü (29 Ağustos), Suriye'nin güneyine ilerleyen Türk güçlerine hava koruması verilmeyeceği bilgisini TSK'daki mevkidaşlarına iletti Buna göre, DAİŞ'in bulunduğu El Bab yönüne, yani batıya ilerleme halinde ABD, hava koruması sağlamaya devam edecek. - Gazeteye konuşan yetkililer, ABD'nin Kürtleri de uyardığını söyledi. Buna göre, Kürtlere verilecek hava desteği Fırat'ın doğusuna geçmeleri şartıyla ve DAİŞ'in kalesi Rakka'ya ilerlemeleri halinde verilecek.
- ABD operasyon başladıktan sonra öğrendi
Bölgedeki Amerikalı yetkililer operasyonun kendileri olmadan başladığını fark edince,ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joe Votel elindeki mevcut yetkileri kullanarak Türkiye'ye insansız hava araçları, F-16'lar ve F-10'larla sınırlı hava desteği verdi. 

Amerikan Özel Kuvvetleri de ön cephede yer almak yerine, Türkiye topraklarından Amerikan hava saldırılarını yönlendirdi. Gazeteye konuşan yetkililer, komandoların uzakmesafeden pek az destek verebildiğini söyledi.Amerikalı yetkililer, DAİŞ'in pek karşı koymadan çekilmesi sonrası birkaç saat süren Cerablus operasyonunun günler, belki haftalar süreceğini sanıyordu. Gazeteye konuşan üst düzey bir Türk yetkili, "Cerablus'un TSK ve ÖSO tarafından kurtarılmasının, bizim askerlerimizin bu göreve her zaman hazır olduğunun kanıtı" dedi.Wall Street Journal habere şu cümlelerle son verdi: "Amerikalı yetkililer, DAİŞ'in bu kenti elinde tutma kararlılığını yanlış değerlendirdiklerini kabul ediyor. Fakat şu an, bir NATO müttefikinin Suriye'ye saplanması ve istemeden de olsa IŞİD üzerindeki baskıyı azaltması tehlikesinden daha çok endişe duyuyorlar."
- ABD operasyon başladıktan sonra öğrendi Bölgedeki Amerikalı yetkililer operasyonun kendileri olmadan başladığını fark edince,ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joe Votel elindeki mevcut yetkileri kullanarak Türkiye'ye insansız hava araçları, F-16'lar ve F-10'larla sınırlı hava desteği verdi. Amerikan Özel Kuvvetleri de ön cephede yer almak yerine, Türkiye topraklarından Amerikan hava saldırılarını yönlendirdi. Gazeteye konuşan yetkililer, komandoların uzakmesafeden pek az destek verebildiğini söyledi.Amerikalı yetkililer, DAİŞ'in pek karşı koymadan çekilmesi sonrası birkaç saat süren Cerablus operasyonunun günler, belki haftalar süreceğini sanıyordu. Gazeteye konuşan üst düzey bir Türk yetkili, "Cerablus'un TSK ve ÖSO tarafından kurtarılmasının, bizim askerlerimizin bu göreve her zaman hazır olduğunun kanıtı" dedi.Wall Street Journal habere şu cümlelerle son verdi: "Amerikalı yetkililer, DAİŞ'in bu kenti elinde tutma kararlılığını yanlış değerlendirdiklerini kabul ediyor. Fakat şu an, bir NATO müttefikinin Suriye'ye saplanması ve istemeden de olsa IŞİD üzerindeki baskıyı azaltması tehlikesinden daha çok endişe duyuyorlar."
- Plan Obama'nın masasına hiç ulaşmadı 
23 Ağustos gecesi, Beyaz Saray Pentagon'a Amerikan Özel Kuvvetleri gönderme önerisi hakkında ertesi gün üst düzey bir toplantı yapmaya hazır olduğu bilgisini iletti. Fakat Türkiye operasyonu gece yarısı, Washington'daki yetkililere önceden uyarı yapmadan başlattı. Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili, önerinin ABD Başkanı Barack Obama'nın masasına hiç ulaşmadığını söyledi

Gazeteye göre, "Türkiye harekatı kamuoyu önünde ABD'yle ortakmış gibi sunsa da, Türk jetlerinin Cerablus'ta düzenlediği ilk hava saldırıları koalisyon şemsiyesi altında değil, tek taraflı olarak gerçekleştirildi.ABD'li yetkililer, Türk uçaklarının bu sırada Suriye'nin değil, Türkiye'nin hava sahası içinden hareket ettiğini söyledi
- Plan Obama'nın masasına hiç ulaşmadı 23 Ağustos gecesi, Beyaz Saray Pentagon'a Amerikan Özel Kuvvetleri gönderme önerisi hakkında ertesi gün üst düzey bir toplantı yapmaya hazır olduğu bilgisini iletti. Fakat Türkiye operasyonu gece yarısı, Washington'daki yetkililere önceden uyarı yapmadan başlattı. Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkili, önerinin ABD Başkanı Barack Obama'nın masasına hiç ulaşmadığını söyledi Gazeteye göre, "Türkiye harekatı kamuoyu önünde ABD'yle ortakmış gibi sunsa da, Türk jetlerinin Cerablus'ta düzenlediği ilk hava saldırıları koalisyon şemsiyesi altında değil, tek taraflı olarak gerçekleştirildi.ABD'li yetkililer, Türk uçaklarının bu sırada Suriye'nin değil, Türkiye'nin hava sahası içinden hareket ettiğini söyledi
- Pentagon'la Beyaz Saray anlaşamadı
Pentagon'dan en az 40 Amerikan komandosunu içeren bu plana onay geldi. Geçen haftanın başında,


Beyaz Saray'la önerilen kara harekatı hakkında görüşmeler başladı

Pentagon daha hızlı bir yanıt istiyordu; Amerikan askerlerini


Suriye'de bir başka cephede sahaya sürmeye temkinli yaklaşan Beyaz Saray ise harekete geçirmeden bazı soruların yanıtlanmasını istedi. Yetkililere göre, Beyaz Saray özellikle de, bölgede El Kaide savaşçıları varken Amerikan Özel Kuvvetleri'nin nasıl korunacağı sorusuna yanıt istiyordu. 

Wall Street Journal'a konuşan askeri kaynaklar, Beyaz Saray'ın daha fazla bilgi talebinin esasında bir ret anlamına geldiğini, çünkü Türkiye'nin hızlı hareket etme isteğinin bilindiğini söyledi.
Beyaz Saray yanıt beklerken, Pentagon Ankara'ya biraz vakit tanıması için baskı yaptı. Bu arada, Amerikalı yetkililer, Türk askerlerinin konuşlanacağı bölgelerdeki Kürt güçlerini çıkarmaya çalıştı.
- Pentagon'la Beyaz Saray anlaşamadı Pentagon'dan en az 40 Amerikan komandosunu içeren bu plana onay geldi. Geçen haftanın başında, Beyaz Saray'la önerilen kara harekatı hakkında görüşmeler başladı Pentagon daha hızlı bir yanıt istiyordu; Amerikan askerlerini Suriye'de bir başka cephede sahaya sürmeye temkinli yaklaşan Beyaz Saray ise harekete geçirmeden bazı soruların yanıtlanmasını istedi. Yetkililere göre, Beyaz Saray özellikle de, bölgede El Kaide savaşçıları varken Amerikan Özel Kuvvetleri'nin nasıl korunacağı sorusuna yanıt istiyordu. Wall Street Journal'a konuşan askeri kaynaklar, Beyaz Saray'ın daha fazla bilgi talebinin esasında bir ret anlamına geldiğini, çünkü Türkiye'nin hızlı hareket etme isteğinin bilindiğini söyledi. Beyaz Saray yanıt beklerken, Pentagon Ankara'ya biraz vakit tanıması için baskı yaptı. Bu arada, Amerikalı yetkililer, Türk askerlerinin konuşlanacağı bölgelerdeki Kürt güçlerini çıkarmaya çalıştı.
- TSK Erdoğan'a mesaj vermek istedi
Gazeteye konuşan Türk ve ABD'li yetkililer, Türkiye ordusunun özellikle darbe girişiminden sonra kararlı görünmeyi ve Erdoğan'a sadakat mesajı vermeyi istediğini yazdı.Suriyeli isyancılar toplanırken, Türkiye ordusu ülkedeki Amerikalı askeri yetkilileri planlarından haberdar etti. Amerikalı ve Türk yetkililere göre, bu brifingde Cerablus'a Türk komandolarının yanı sıra Amerikan Özel Kuvvetler güçlerinin de girmesi istendi. Amerikan komandoları hava saldırılarını ve sahadaki isyancıları koordine edecekti.
- TSK Erdoğan'a mesaj vermek istedi Gazeteye konuşan Türk ve ABD'li yetkililer, Türkiye ordusunun özellikle darbe girişiminden sonra kararlı görünmeyi ve Erdoğan'a sadakat mesajı vermeyi istediğini yazdı.Suriyeli isyancılar toplanırken, Türkiye ordusu ülkedeki Amerikalı askeri yetkilileri planlarından haberdar etti. Amerikalı ve Türk yetkililere göre, bu brifingde Cerablus'a Türk komandolarının yanı sıra Amerikan Özel Kuvvetler güçlerinin de girmesi istendi. Amerikan komandoları hava saldırılarını ve sahadaki isyancıları koordine edecekti.
- Putin biliyordu, güvence verdi 
Erdoğan'ın 9 Ağustos'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesinin ardındanTürkiye'den üst düzey bir askeri heyet operasyonu görüşmek üzere Suriye'ye gitti. Ruslar Türk yetkililere, Türkiye'nin sınırı geçmesi halinde Moskova'nın Ankara'yı hedef almayacağı konusunda güvence verdi.ABD komandolarının desteklediği Kürt güçlerin Menbiç'i DAİŞ'den 13 Ağustos'ta alması sonrası Türkiye'nin planları hızlandı. O hafta, bazı Kürt birliklerinin Türkiye sınırına doğru, kuzeye ilerlemesi Ankara ve Washington'da alarm zilleri çalmasına yol açtı. Zira Türkiye Kürtlerin Menbiç operasyonuna, DAİŞ bu Arap kentinden temizlendikten sonra Fırat'ın doğusuna çekileceklerine dair Amerikan güvencesi alınca onay vermişti.
- Putin biliyordu, güvence verdi Erdoğan'ın 9 Ağustos'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesinin ardındanTürkiye'den üst düzey bir askeri heyet operasyonu görüşmek üzere Suriye'ye gitti. Ruslar Türk yetkililere, Türkiye'nin sınırı geçmesi halinde Moskova'nın Ankara'yı hedef almayacağı konusunda güvence verdi.ABD komandolarının desteklediği Kürt güçlerin Menbiç'i DAİŞ'den 13 Ağustos'ta alması sonrası Türkiye'nin planları hızlandı. O hafta, bazı Kürt birliklerinin Türkiye sınırına doğru, kuzeye ilerlemesi Ankara ve Washington'da alarm zilleri çalmasına yol açtı. Zira Türkiye Kürtlerin Menbiç operasyonuna, DAİŞ bu Arap kentinden temizlendikten sonra Fırat'ın doğusuna çekileceklerine dair Amerikan güvencesi alınca onay vermişti.
- Beyaz Saray kara harekatı istemedi
Gazeteye göre, Ankara Türk askerinin yanı sıra Obama yönetiminin de Amerikan komandoları göndermeyi kabul etmesini istiyordu. Fakat Amerikalı yetkililer, Beyaz Saray'ın buna soğuk yaklaştığını söyledi. Nihayetinde, ABD ve Türkiye, Suriyeli olmayan kara güçleri kullanmak yerine, sınırdaki yaklaşık 37 kilometrelik bir alanı temizlemek için Özgür Suriye Ordusun'a hava ve topçu desteği vermekte anlaştı.Türkiye, kara harekatının başını çekmesini istediği isyancıların isimlerini verdi; Amerikan istihbaratı da bu kişilerin olası terörist bağlantılarını araştırdı. Türkiye'nin operasyona katılmasını istediği en büyük örgütlerden Ahrar ül Şam, 'fazla aşırılıkçı' bulunduğu için ABD tarafından reddedildi.
- Beyaz Saray kara harekatı istemedi Gazeteye göre, Ankara Türk askerinin yanı sıra Obama yönetiminin de Amerikan komandoları göndermeyi kabul etmesini istiyordu. Fakat Amerikalı yetkililer, Beyaz Saray'ın buna soğuk yaklaştığını söyledi. Nihayetinde, ABD ve Türkiye, Suriyeli olmayan kara güçleri kullanmak yerine, sınırdaki yaklaşık 37 kilometrelik bir alanı temizlemek için Özgür Suriye Ordusun'a hava ve topçu desteği vermekte anlaştı.Türkiye, kara harekatının başını çekmesini istediği isyancıların isimlerini verdi; Amerikan istihbaratı da bu kişilerin olası terörist bağlantılarını araştırdı. Türkiye'nin operasyona katılmasını istediği en büyük örgütlerden Ahrar ül Şam, 'fazla aşırılıkçı' bulunduğu için ABD tarafından reddedildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >