Beyaz Saray’da tarihi zirve: Türkiye, ABD ve Suriye dışişleri bakanları ilk kez bir araya geldi

ABD, Suriye, Türkiye görüşmesi
ABD, Suriye, Türkiye görüşmesi

ABD’nin başkenti Washington’da düzenlenen üçlü zirvede, Türkiye, ABD ve Suriye dışişleri bakanları ilk kez aynı masada buluştu. Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara’nın Beyaz Saray’a yaptığı tarihi resmi ziyaret kapsamında gerçekleşen görüşmede, bölgesel istikrar, SDG’nin entegrasyonu ve ekonomik yaptırımlar gündemin ana başlıklarını oluşturdu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, ABD, Suriye ve Türkiye’nin dışişleri bakanları düzeyinde ABD’de üçlü zirve gerçekleştirdiğini duyurdu.

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Esad Hasan Eş-Şeybani refakatinde Suriye tarihinde bir ilk olan resmi ziyaret için Beyaz Saray’a geldi. Suriye Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Devlet Başkanı eş-Şara’nın ABD Başkanı Donald Trump tarafından resmi törenle karşılandığı ve 1 saatten fazla süren görüşmenin "son derece dostane" bir atmosferde geçtiği belirtildi. Trump’ın yeni Suriye yönetimine ve Suriye halkına duyduğu hayranlığı dile getirerek ülkenin istikrarı yeniden tesis etme çabalarını övgüyle karşıladığı ifade edildi.

Üçlü zirvede gündem: Güvenlik, ekonomi ve yaptırımlar

Trump’ın talimatı üzerine iki lider arasında varılan mutabakatların uygulanması ve mekanizmalarının belirlenmesi amacıyla Dışişleri Bakanı Esad Hasan Eş-Şeybani, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yer aldığı geniş kapsamlı bir çalışma toplantısı gerçekleştirildi. Görüşmelerde taraflar, 10 Mart Anlaşması’nın uygulanmasına devam etme kararı aldı. Bu çerçevede Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Suriye ordusuna entegrasyonu konusu ele alındı. Amerikan tarafı ise bölgesel istikrarı güçlendirmeyi hedefleyen İsrail ile güvenlik anlaşması çabalarına tam destek verdiğini yineledi.

Ekonomik iş birliği masada

Ekonomi alanında, Trump’ın ABD’nin Suriye’deki kalkınma ve yatırım çabalarına destek verdiğini vurguladığı, ayrıca Sezar Yasası kapsamındaki yaptırımların kaldırılması yönündeki adımların sürdürüleceğini ifade ettiği kaydedildi.

Açıklamanın sonunda, görüşmenin karşılıklı saygıya dayalı, ortak çıkarları yansıtan bir atmosferde geçtiği ve iki liderin Suriye-ABD ilişkilerinde yeni bir sayfa açma iradesini güçlü bir şekilde ortaya koyduğu vurgulandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / İHA