Wayve sürücüsüz otomobiller sadece kamera ve basit GPS sistemiyle yola çıkıyor

Wayve sürücüsüz otomobil
Wayve sürücüsüz otomobil

Wayve'nin sürücüsüz otomobilleri yalnızca kameralar ve basit bir GPS sistemiyle herhangi bir sürücü komutu olmadan yola devam edebiliyor. Wayve'nin otonom araçlarında LIDAR ya da ayrıntılı haritalar gerekmiyor.

Sürücüsüz otomobiller şu anda birçok şirket tarafından test ediliyor. Bunlar arasında otomobil üreticileri de var, teknoloji geliştiricileri de. Araçların kullanılabilmesi için sürücü şart koşuluyor. Çünkü test sırasında olası bir kazada sürücünün müdahale etmesi isteniyor.

Sadece kameralar ve basit bir GPS sistemiyle çalışıyor

Sürücüsüz otomobillerle alakalı yapay zekâ çalışmalarını yürüten Wayve ise kısa bir test videosuyla tamamen kendi kendine giden otomobilin detaylarını paylaşıyor. Yani daha doğrusu sürücü bu süreç boyunca hiçbir müdahale yapmıyor. Yalnızca videonun son kısmında aracı park etmek için otonom modu pasif hale getirip kontrolü alıyor.

CambridgeÜniversitesi Mühendislik Bölümünden bir ekip tarafından kurulan Wayve, ufak kasalı arabalarda kamera ve basit GPS sistemiyle bu sürüşü gerçekleştiriyor. Yani diğer sürücüsüz otomobillerin çoğunda olduğu gibi LIDAR adı verilen özelsensörler aracılığıyla veriler toplanmıyor. Şirket, yapay zekâ sayesinde otomobilin rotayı takip etmek için insan gibi araba kullanmayı öğrendiğini söylüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >