WhatsApp, AB gizlilik yasasını ihlal ettiği için 267 milyon dolar para cezasına çarptırıldı

Whatsapp
Whatsapp

Facebook'un sahibi olduğu mesajlaşma uygulaması Whatsapp, Avrupa Birliği'nin veri gizliliği kurallarını ihlal ettiği için 267 milyon $ para cezasına çarptırıldı. İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), kararı 89 sayfalık bir özette duyurdu ve WhatsApp'ın AB vatandaşlarını, bu bilgileri ana şirketiyle nasıl paylaştığı da dahil olmak üzere, kişisel verilerini nasıl kullandığı konusunda gerektiği gibi bilgilendirmediğini belirtti. Facebook ise temyize gitmeyi planladığını söyledi.

Whatsapp, Avrupa Birliği veri gizliliği politikasını ihlal ettiği için 267 milyon dolarlık rekor bir cezaya çarptırıldı. Kararı veren İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), mesajlaşma uygulamasının AB vatandaşlarını veri gizliliği hakkında yeteri kadar bilgilendirmediğini, bu bilgileri ana şirketiyle nasıl paylaştığı da dahil olmak üzere, kişisel verilerini nasıl kullandığı konusunda gerektiği gibi bilgilendirmediğini belirtti. DPC bu kararı 89 sayfalık bir özette duyurdu.

WhatsApp’tan açıklama geldi

Söz konusu ihlal ile ilgili konuşan WhatsApp sözcüsü, gizlilik kurallarını sağladıklarını ve verilen cezanın orantısız olduğunu belirterek kararı temyize götüreceklerini söyledi.

Facebook tarafından 2014 yılında satın alınan WhatsApp, geçtiğimiz günlerde şahsi bilgilere yönelik yasayı ihlal ettiği gerekçesiyle Rusya Taganskiy Mahkemesi tarafından 36 milyon ruble para cezasına çarptırılmıştı.

İrlandalı düzenleyici kurum tarafından verilen ceza, WhatsApp’ın veri ihlali nedeniyle bugüne kadar aldığı en yüksek ceza oldu.

  • Geçtiğimiz dönemlerde WhatsApp gizlilik politikasını değiştireceğini duyurmuştu ve dünya çapında bir tepki ile karşılaşmıştı.
  • Türkiye'de ve dünyada kullanıcılar tepki olarak uygulamadan hesaplarını silip Bip ve Telegram gibi alternatif mesajlaşma uygulamalarına yöneldiler.

Avrupa'daki yönetmelik kullanıcıyı koruyor

AB'de Mayıs 2018'den beri yürürlükte olan yönetmelikle vatandaşlarının sadece internet ortamında değil, birçok alanda kişisel verilerinin başkalarıyla paylaşımı sınırlanıyor veya tamamen engelleniyor. Kullanıcılar isterlerse daha önce verdikleri bilgilerin silinmesini de talep edebiliyor.

Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) ile Avrupa'daki kullanıcılar, kişisel verileri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olma imkanına sahip oldular. Çeşitli kurum ve şirketlerin kullanıcılarının kişisel verilerini toplaması, işlemesi ve saklaması için bireylerin tam olarak bilgilendirilmesi ve açık izinlerinin alınması gibi şartlar gerekiyor.

Yönetmelikle, Avrupa'da uygulamaların kullanıcıların karşısına açık ve anlaşılır bir dille hazırlanmış kullanım şartları ve sözleşmeler sunmaları isteniyor.

Kullanıcı verilerinin AB dışına çıkarılması halinde bireylere açık bir biçimde bilgi verilmesi şartı da koşuldu. Veri kullanımının amacında bir değişiklik yaşanması halinde de kullanıcılara bu nedenin açıkça anlatılması zorunlu oldu.

Dijital platformlarda yer alan verilerin kullanıcılar tarafından silinebilmesi ve unutulma hakkı da güvence altına alındı.

GZT Bip Kanalı takip et

GZT Telegram Sayfası takip et

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >