WhatsApp gizlilik sözleşmesinde süre doldu: Bundan sonra ne olacak?

Arşiv
Arşiv

WhatsApp’ın 2021 itibariyle gündeme getirdiği gizlilik politikası büyük tartışmalara yol açmıştı. Hatta milyonlarca kullanıcı alternatif uygulamaları kullanmaya başladı. WhatsApp ilk olarak Şubat sonu itibariyle bu sözleşmeyi kabul etmeyenlerin uygulamayı kullanamayacağını açıklamıştı. Ancak gelen tepkiler nedeniyle sözleşmenin 15 Mayıs’a kadar kabul edilmesi gerektiği yönünde bir erteleme yapıldı. WhatsApp şimdi de 15 Mayıs sonrasında kabul edenler ve etmeyenleri nelerin beklediğini açıkladı.

WhatsApp, web sitesinden yaptığı duyuruda kullanıcıların yeni gizlilik politikasını kabul etmek için son günün 15 Mayıs olduğunu yineledi. Ancak 15 Mayıs'ta anlık bir olay gerçekleşmeyecek ve kullanıcıların hesapları silinmeyecek; bunun yerine bu tarihten sonra hâlâ sözleşmeyi kabul etmeyenlerin WhatsApp'ta yapabilecekleri yavaş yavaş sınırlandırılacak.

Hesaplar hemen silinmeyecek

15 Mayıs'tan sonra hiç kimsenin hesabı silinmeyecek. Ancak kullanıcılar, sürekli olarak sözleşme hatırlatması ile karşı karşıya kalacaklar. Ayrıca belli bir süre sonra sözleşme uyarısı mesajı kalıcı hale gelecek ve sözleşmeyi onaylamayan kullanıcıların hesaplarının işlevselliği azaltılacak.

Sözleşmeyi onaylatmak için bezdirme politikası uygulayacak

WhatsApp tarafından yapılan açıklamalara göre sözleşmeyi onaylamamanız halinde sohbet listenize erişemeyeceksiniz ancak size yapılan telefon ve video aramalarını yanıtlayabileceksiniz. Ayrıca WhatsApp bildirimleriniz açık olduğu takdirde gelen mesajlara yanıt verebilecek, kaçırdığınız aramalar için geri arama yapabileceksiniz. Birkaç haftalık süre sonunda ise mesaj ve arama alamayacaksınız.

WhatsApp, kullanıcıların hesaplarını ya da verilerini silmeyecek ancak uygulamanın kritik işlevlerini sınırlandırarak kullanıcıları yeni gizlilik sözleşmesini onaylamaya ya da alternatif mesajlaşma uygulamaları aramaya mecbur bırakacak.

"Bilgi kullanımını resmiyete dökmek istiyorlar"

Düzenlemeyle para kazanmanın hedeflendiğine dikkat çeken Yazılım Mühendisi Prof. Dr. Ali Okatan, 15 Mayıs'tan sonra WhatsApp üzerinden kesinlikle IBAN gibi banka bilgilerinin paylaşılmaması konusunda vatandaşları uyardı.

Kişisel verilerin zaten kullanıldığını yeni politikayla resmiyete dökmeyi hedeflediklerini söyleyen İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Okatan, “WhatsApp, uçtan uca şifreleme yöntemiyle kişisel bilgilerin kullanılmadığını, yazışmaların güvende olduğunu söylüyor ama bu doğru değil. Facebook ve buna bağlı birçok şirket insanların kişisel bilgilerini kullanmak istiyor. Zaten kişisel bilgiler kullanılıyordu şimdi güncellenen gizlilik politikasıyla bunu resmileştirmek istiyorlar. İleride hukuki açıdan birçok sorunla karşılaşabilirler, önlem alıyorlar. Kişisel verilerin korunması yasası son derece katıdır. Yasanın sonuçlarından korunmak için de kişilerin onayını istiyorlar. Eğer gizlilik politikasını onaylarsanız, isminiz, adresiniz, mesajları almadıklarını söylüyorlar ama aldıklarını düşünüyorum, diğer bütün bilgiler şirketin eline geçecek. Facebook'a reklam veren firmalara bu bilgiler satılıyor ve böyle para kazanıyorlar” dedi.

"Kimseye IBAN atmayın"

  • Kişilerin IBAN numarasının birçok bilgiyi barındırdığını ifade eden Prof. Dr. Okatan, “15 Mayıs'tan sonra WhatsApp üzerinden herhangi birine IBAN atmayın. Para transferleriyle ilgili bilgi paylaşmayın. Bankanın isminden tutun, ülkeye, kişilerin hesap bilgilerine kadar IBAN numarası içerisinde birçok bilgiyi barındırıyor. Ayrıca çocuklarınızın fotoğraflarını kimseye göndermeyin. Bu fotoğraflar bir şekilde başkalarının eline geçtiğinde kötü niyetli kullanılabilir” uyarısında bulundu.

"ABD'de dava açılabilir"

WhatsApp'ı kullanırken hiç para ödenmediğini söyleyen İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, bilişim hukuku uzmanı Doç. Dr. Murat Volkan Dülger ise “Şirket, giderlerini karşılamak için burayı ticari bir mecraya dönüştürüyor. Bunun için de insanların kişisel verilerini istiyor. Kişisel bilgilerini kullanmasına izin vermeyenler için yaptırıma gitmeye hazırlanıyor. Uygulamayı kullanmanızı yavaş yavaş kısıtlayarak o izni vermeniz için sizi zorluyor. Şirketin merkezi Türkiye'de değil, o nedenle ABD'ye giderek tüketici hakkı ihlalinden dava açabilirsiniz. O zaman hukuka ayrılık Amerika'da değil Türkiye'de olduğu için hangi ülkenin kanunlarının uygulanacağı karmaşası oluşacak. Epey uzun bir işleyişi var. Amerika'daki avukatlık ücretleri de ülkemizdekinden çok daha fazla. Türkiye'de bulunan bir sivil girişim ABD'de dava açma sürecini başlatmadıktan sonra hukuki açıdan hak aramak zor gibi duruyor” ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >