WhatsApp her yerde: 'Uyku saatlerimizi gizlice izliyor'

WhatsApp sizi uyurken izliyor.
WhatsApp sizi uyurken izliyor.

Hemen hemen her akıllı telefonda bulunan WhatsApp uygulamasını telefonda yahut bilgisayarınızda kullandığınızda karşı taraf sizi çevrimiçi olarak görebiliyor. Uygulamanın bu özelliği aynı zamanda bir açığa tekabül ediyor denilebilir. Bir geliştirici bu açığı ortaya çıkararak kanıtlamayı başardı.

WhatsApp, 'son görülme' tarihinizi 'herkese açık', 'yalnızca kişilerinize açık' ve 'herkese kapalı' olmak üzere sınıflandırmanıza izin veriyor. Bunun dışında 'çevrimiçi' durumunu isteseniz de gizlemeniz mümkün değil. Son görülme tarihi özelliğiniz kapalı olsa bile çevrimiçi olduğunuzda bunu tüm kullanıcılar görebiliyor. İlk bakışta sakıncasız gibi görünse de bu veriler kaydedildiğinde, kaç saatlik bir uyku yaşayacağınıza kadar çok sayıda detay ortaya çıkabiliyor. Geçmişte güvenlik konusunda çeşitli çalışmalarda bulunmuş olan Rob Heaton, bu verinin kötüye kullanılmasının nasıl mümkün olduğuna dair bir Chrome eklentisi geliştirdi. Geliştirici, bu eklenti sayesinde WhatsApp Web üzerinden kendi arkadaşlarının çevrimiçi olduğu saatleri kaydetmeyi başardı.

Bir kişinin çevrimiçi olarak bulunduğu etkinliği bir başka kullanıcıyla kıyasladığında ise işler daha da karmaşık bir hale gelebiliyor. Veriler üst üste getirildiğinde kişilerin birbiriyle konuştuğunu anlamak bile mümkün oluyor. Rob Heaton’ın paylaştığı grafikler, bu ilişkinin kağıt üzerinde nasıl göründüğünü gözler önüne seriyor. Araştırmacı, bu verinin kolayca büyük ölçeklerde toplanabileceğini ve üçüncü parti uygulamalara reklam amaçlı olarak kolaylıkla satılabileceğini ifade ediyor. Örneğin; uyku saatlerinin tespit edilmesi üzerine fark edilen bir sıkıntıya uyku ilacı reklamıyla karşılık vermek ciddi bir ticari hamle olabilir. Heaton’ın bahsettiği sorun yalnızca WhatsApp değil Facebook için de aktif diyebiliriz…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >