WhatsApp kurucusu Facebook'un hâlâ silinmesi gerektiğini düşünüyor

Brian Acton
Brian Acton

WhatsApp kurucu ortağı Brian Acton, Facebook hakkında çarpıcı açıklamalar yapmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz dönemlerde #DeleteFacebook kampanyasına destek veren Acton, Facebook uygulamasının silinmesi gerektiğini yeniden tekrarladı. Ayrıntılar haberimizde:

WhatsApp'ın kurucu ortağı Brian Acton, hemen her fırsatta Facebook politikalarını eleştiriyor. Geçtiğimiz dönemlerde #DeleteFacebook kapsamında Facebook'un silinmesi yönünde kampanyalara destek olan Acton, The Verge'ün düzenlediği yeni bir etkinlikte yine bu minvalde bir açıklama daha yaptı.

Brian Acton kimdir?

Amerikalı bilgisayar programcısı Brian Acton, aynı zamanda bir internet girişimcisi. WhatsApp'ı sattıktan sonra görevlerine devam eden Acton, bir süre önce sosyal ağdan ayrıldı. Geçtiğimiz sene ise Moxie Marlinspike ile birlikte kurduğu Signal Foundation'ın Yönetim Kurulu Başkanı olarak şu anda aktif olarak görev yapıyor.

Reklam görmek istiyorsan şehri gez.

Brian Acton, insanların sosyal ağ hakkındaki kararları almak zorunda kaldıklarını söylerken Facebook'u silme fikrinin arkasında durduğunu tekrardan hatırlatıyor. WhatsApp kurucu ortağı, 'Çevrende her yerde reklam görmek istiyorsan şehri gez' şeklinde özetliyor.

Brian Acton, Facebook'un güncel politikalarıyla ilgili kendi görüşlerini sık sık dile getiriyor.
Brian Acton, Facebook'un güncel politikalarıyla ilgili kendi görüşlerini sık sık dile getiriyor.

Cambridge Analytica skandalı sonrasında Facebook'un silinmesi yönündeki görüşü netleşen isim, kullanıcı verilerinin ele geçirilmesi ve siyasi danışmanlık şirketleriyle paylaşılmasını doğru bulmuyor.

WhatsApp kurucu ortağı, bundan 2 sene önce Facebook CEO'su Mark Zuckerberg ile WhatsApp'ın para kazanma konusundaki ihtilafı sebebiyle istifa etti. O günden sonra da yüksek sesle Facebook'u eleştirmeye başladı.

Gazeteci Steven Levy, Acton'a neden duygularını yüksek sesle dile getirdiğini de sordu. Acton, konuyla alakalı şunları söylüyor:

    O dönemde Facebook'a karşı yoğun bir baskı vardı. Belki de zamanı gelmişti.

Acton, ayrıldıktan sonra şirkete karşı çıkan ilk Facebook yöneticisi değil. Bundan 2 yıl önce şirketin önemli isimlerinden Chamath Palihapitiya, 'toplumun işleyişini parçalayan araçlar yarattık' ifadesini kullandı.

Sosyal ağdan ayrıldıktan sonra dünyadaki gazeteciler ve insan hakları savunucuları tarafından kullanılan Signal Foundation'ı kuran Acton, gizilik konusunda aktif çalışmalar yürütüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >