WhatsApp'ın açıklaması ne anlama geliyor?

WhatsApp, tedirginliğe neden olan sözleşme ile ilgili açıklama yaptı.
WhatsApp, tedirginliğe neden olan sözleşme ile ilgili açıklama yaptı.

WhatsApp, 8 Şubat'ta güncelleyeceğini duyurduğu 'gizlilik ilkesi' ile ilgili gelen yoğun tepkiler nedeniyle geri adım atmak zorunda kaldı.

GZT, Prof. Dr. Levent Eraslan'a WhatsApp'ın son açıklamasının ne anlama geldiğini sordu. Eraslan, WhatsApp'ın zaman kazanmak istediğini belirterek hesapların silinmeyeceği yönündeki açıklamayı 'ticari kaygılar' olarak yorumladı.

Sosyal medya devi Facebook'un da sahibi olan WhatsApp, 8 Şubat'ta yürürlüğe girecek olan 'gizlilik sözleşmesine' ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Sözleşmenin kafa karışıklığına neden olduğunun altı çizilerek yeni sözleşmenin 15 Mayıs'a kadar ertelendiğini duyurdu.

WhatsApp 8 Şubat'ta yürürlüğe girecek olan sözleşmenin tarihini erteledi.
WhatsApp 8 Şubat'ta yürürlüğe girecek olan sözleşmenin tarihini erteledi.

Endişeye neden olan güncelleme kullanıcıların tepkisine neden olmuş, birçok bireysel kullanıcı ve şirket WhatsApp hesaplarını silerek farklı uygulamalara geçmişti. Açıklamaya göre; 'uçtan uca şifreleme' ile korunan kişisel görüşmeler ne Facebook ne de WhatsApp tarafından okunamıyor.

Prof. Dr. Levent Eraslan
Prof. Dr. Levent Eraslan

GZT'nin ulaştığı Prof. Dr. Levent Eraslan, 'WhatsApp'ın açıklaması ne anlama geliyor?' sorusunu yanıtladı.

Eraslan şirketin zaman kazanmak istediğine dikkati çekerken sözleşmenin 8 Şubat olarak belirtilen tarihten 15 Mayıs’a ertelendiğini hatırlattı. Hiçbir kullanıcının hesabının silinmeyeceği veya askıya alınmayacağı hususunda da konuşan Prof. Dr. Eraslan, "WhatsApp, ticari kaygılarını ön planda tutuyor" dedi.

Eraslan, WhatsApp'ın hayata geçirmek istediği politikaya ilişkin daha yalın bir dil seçeceğine işaret ederek şöyle konuştu:

"Güvenlik ve güvenilirlik konusundaki tartışmalara son vermek istiyorlar. Kullanıcılara gizlilik politikaları hakkında mesajlar göndererek konum, mesaj gibi kişisel verilerin Facebook ile paylaşılmadığını belirtmek istiyor. WhatsApp'ın 'Özel iletişim kurmanın en iyi yolu' olduğunu belirterek kullanıcıların diğer mesajlaşma uygulamalarına geçiş yapmasını engellemeyi hedefliyorlar".

Ne olmuştu?

Küresel ölçekte tüketiciler için gizlilik politikası savunucuları, WhatsApp'ın söz konusu değişikliklerine büyük bir tepki göstermişti. WhatsApp'ın sahibi Facebook'un verileri işlerken tüketicinin menfaatlerini destekleme konusundaki zayıf geçmişini hatırlatan savunucular, kullanıcılarına Telegram gibi başka platformlara geçiş yapmasını önermişti.

Söz konusu erteleme, mesajlaşma uygulamasında ticari alışverişleri kolaylaştırarak WhatsApp'ın gelir elde etme planı için bir engel olarak değerlendirildi. Facebook, WhatsApp'ı 2014'te 19 milyar dolara satın almış fakat uygulama üzerinden gelir elde etmekte zorlanmıştı.

  • BiP'te ve Telegram'da tüm takipçilerimizi bekliyoruz. 'GZT' yazıp kanalımızı takip edin, tüm gelişmelerden anında haberdar olun.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >