WhatsApp'tan kaçış devam ediyor: Peki BİP ve Telegram güvenli mi?

Arşiv
Arşiv

WhatsApp'ın kullanıcılarına yönelik 'zorunlu güncelleme' kararının ardından, uygulama mağazalarında alternatif mesajlaşma uygulamaları ilgi görmeye başladı. Bunlardan öne çıkanlar ise BİP ve Telegram oldu. Peki bu uygulamalar kişisel verilerin güvenliğinde sınıfı geçti mi?

Sosyal ağların kullanıcı verilerini toplama ve işleme yöntemleri yıllardır devam eden bir gelişme. Ancak kullanıcıların büyük çoğunluğu şimdiye kadar veri güvenliği ve gizliliği konusunda önlem almaya yanaşmadı. WhatsApp'ın duyurduğu gizlilik politikası ise; belki de yıllar önce başlaması gereken bir kaygıyı gündeme taşıdı.

WhatsApp'ın aldığı karar, sosyal ağlarda ve kullanıcılar arasında ses getirdi. Kullanıcılar WhatsApp dışında yeni alternatifler aramaya başladı. Yeni ve güvenli bir uygulama arayan kullanıcılar, başka uygulamaları indirmeye ve WhatsApp'ı silmeye başladı.

WhatsApp ne istiyor?

WhatsApp'ın yayına alacağı gizlilik politikası, Facebook ve WhatsApp verilerini birleştirecek. Bu birleştirme ile kullanıcılar Facebook Pay gibi Facebook servislerini WhatsApp'ta kullanabilecek. Bununla birlikte Facebook ekosisteminden reklam ve tanıtım içerikleri de WhatsApp'ta gösterilmeye başlayacak.

WhatsApp kullanıcılarından veri toplamak için izin istemişti
WhatsApp kullanıcılarından veri toplamak için izin istemişti

Hangi uygulamalar tercih ediliyor?

Apple'ın uygulama mağazası olan App Store'da, Türkiye'de en çok indirilen mesajlaşma uygulamaları arasında ilk sırada 'Telegram Messenger' yer aldı. İkinci sırada, Tesla ve SpaceX Üst Yöneticisi Elon Musk'ın WhatsApp'a karşılık önerdiği 'Signal' uygulaması bulunurken, WhatsApp üçüncü sıraya geriledi.

WhatsApp'ın hemen ardından Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli anlık mesajlaşma uygulaması BiP listenin üst sıralarında kendisine yer buldu.

Google’ın uygulama mağazası Play Store'da da en çok indirilen mesajlaşma uygulaması Telegram Messenger oldu. WhatsApp, Play Store'da ikinciliğe gerilerken, onu yerli uygulama BiP takip etti.

telegram en çok tercih edilen uygulamalardan biri oldu
telegram en çok tercih edilen uygulamalardan biri oldu

Telegram

Güvenlik ve gizlilik özellikleriyle akla ilk gelen alternatif Telegram, gizli sohbet özelliği, kendi kendini yok eden ve sunucularda depolanmadığı iddia edilen mesajlar dikkat çeken en önemli özellikler arasında yer alıyor. Uygulamanın kurucusu Pavel Durov, aslında Facebook ve WhatsApp'tan farklı olarak verilerin gizliliğini savunuyor. Bu nedenle sürgünde yaşamak zorunda olan Durov'un uygulaması geçtiğimiz yıllarda ülkesinde yasaklandı. Üstelik bu yasağın sebebi Durov'un Rusya Gizli Servisi'ne şifrelenmiş mesajların anahtarını vermeyi reddetmesiydi.

Telegram'ın gelir politikası

Buna rağmen Telegram'ın da ticari bir girişim olduğunu unutmamak lazım. Yaklaşık 500 milyon kullanıcıya ulaşan Telegram, geçen ay gelir elde etmek için harekete geçti. Yayınladığı bir gönderi ile reklam platformu üzerinden Telegram'daki kanalların gelir elde edebileceğine değinen Pavel Durov, paralı özel çıkartmaların da gelir elde etme yollarından biri olacağını belirtti. Uzmanlar, şirketin gelir elde etme planları arasında Token çıkarmasının da ihtimal dahilinde olduğunu düşünüyor.

Durov blog yazısında WhatsApp'ın kurucu ortaklarına da göndermede bulundu:

“Biz, WhatsApp'ın kurucu ortakları gibi şirketimizi satmayacağız. Dünyanın özgür kalabilmek için; kullanıcılara saygı duyulan ve yüksek kaliteli hizmetin sağlandığı bir yer olan Telegram'a ihtiyacı var.

BİP birçok özelliğiyle mesajlaşma uygulamaları arasında ön plana çıkıyor
BİP birçok özelliğiyle mesajlaşma uygulamaları arasında ön plana çıkıyor

BİP

BİP uygulamasında uçtan uca şifreli güvenliği bulunuyor. Uygulama sunucularında mesajlarınızı yedekleme özelliği açık ise, mesajlarınız şifreli olarak saklanıyor. Yedekleme özelliği kapalı olan kullanıcılar için mesajlar sadece iletilmek üzere süreli olarak ve şifreli şekilde saklanıyor. Mobil cihaz ile sunucular arasındaki bütün iletişim SSL üzerinden şifreli ve güvenli bir şekilde taşınıyor.

Türkiye’deki birçok devlet kurumu ve yöneticisi “yerli ve milli uygulama” diyerek kullanıcıların BiP’i kullanması çağrısında bulunuyor. Yapılan analizlere bakıldığında BİP de birçok veriyi kullanıcılarından talep ediyor. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada kullanıcıların istenilen özellikleri kapatabileceğini belirtti.

"Tüm veriler güvenle saklanıyor"

Kişisel veri güvenliğinin önemine dikkati çeken Erkan, şunları kaydetti:

'Günümüzde kullanıcıların en çok önem verdiği konuların başında kişisel verilerinin güvenliği geliyor. Turkcell olarak bugüne kadar tüm teknolojik altyapımızı ve bilgi birikimimizi müşterilerimizin güvenliğini sağlamak için kullandık. Bugün BiP üzerinden gelen tüm verileri, Türkiye'deki veri merkezlerimizde güvenle saklıyoruz. BiP ile teknoloji dünyasında her zaman fark yaratan öncü yetenekleri kullanıcılarımızla buluşturuyor ve bu özellikleri sürekli geliştiriyoruz. BiP'in birçok özelliğini global rakiplerimizden önce kullanıma sunmuş olmanın da gururunu yaşıyoruz. Türkiye'nin iletişim ve yaşam platformu BiP'e yeni yetenekler eklemeyi sürdürerek kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmaya ve güvenli iletişim sunmaya devam edeceğiz.'


GZT, BİP ve Telegram'da anlık haberler paylaşıyor

  • Haberler, özel videolar ve özel dosya konularıyla GZT de BİP ve Telegram'da takipçilerini bekliyor. Gündeme dair anlık bilgilere ulaşmak istiyorsanız BİP ve Telegram'dan "GZT" yazıp sayfalarımıza abone olabilirsiniz.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >