Yabancı gazeteler Kutül Amare zaferini böyle duyurdu

Kutü'l Amare
Kutü'l Amare

Kahraman Türk askerinin 29 Nisan 1916'da Kutü'l Amare'de İngiliz ordusuna karşı kazandığı zafer bütün dünyada büyük bir yankı uyandırdı.

Dönemin birçok gazetesi bu büyük zaferi manşetten duyurdu.Türk ordusunun İngilizlere ağır bir yenilgi tattırdığı konusunda birleşen gazeteler Türk ordusunun zafere olan inancını da ayrıca vurguluyorlardı.

Alman 'Berliner Tageblatt' gazetesi

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Kut’ül-Amare’nin alınması o dönem müttefikimiz olan Alman kamuoyunda
sevinç ve heyecanla karşılandı. Alman Berliner Tageblatt gazetesi 'Kut’ül-Amare’nin düşüşü siyasi ve askeri olarak büyük çok önemli bir zaferdir' dedi.
Alman 'Berliner Tageblatt' gazetesi Kut’ül-Amare’nin alınması o dönem müttefikimiz olan Alman kamuoyunda sevinç ve heyecanla karşılandı. Alman Berliner Tageblatt gazetesi 'Kut’ül-Amare’nin düşüşü siyasi ve askeri olarak büyük çok önemli bir zaferdir' dedi.
​Fransız ‘Victorie’ gazetesi

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Fransız gazete ‘Türkiye, İngiliz dostlarının bahtı şerefini kırdı’ başlığıyla verdiği haberde Kutü’l Amare İngilizlerin Gelibolu’dan sonra bir büyük mağlubiyet daha aldığını bunun İngiliz kara kuvvetlerininin tecrübesizliğini- ve zayıflığını ayrıca Osmanlı ordusunun kara gücününde kuvvetini gösterdiği yazdı.
​Fransız ‘Victorie’ gazetesi Fransız gazete ‘Türkiye, İngiliz dostlarının bahtı şerefini kırdı’ başlığıyla verdiği haberde Kutü’l Amare İngilizlerin Gelibolu’dan sonra bir büyük mağlubiyet daha aldığını bunun İngiliz kara kuvvetlerininin tecrübesizliğini- ve zayıflığını ayrıca Osmanlı ordusunun kara gücününde kuvvetini gösterdiği yazdı.
Bulgar ‘Voeni’ gazetesi

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Bulgar gazetesi, ‘Kutü’l Amare zaferi Çanakkale zaferinden sonra Kahraman Türk Ordusu’nun siciline parlak bir sayfa olarak geçti. İngiltere’nin üzerine indirilen bu darbe, müttefiklerin zafere olan inancının arttırdı.’ diyerek Kutü’l Amare zaferini okuyucularına duyurdu.
Bulgar ‘Voeni’ gazetesi Bulgar gazetesi, ‘Kutü’l Amare zaferi Çanakkale zaferinden sonra Kahraman Türk Ordusu’nun siciline parlak bir sayfa olarak geçti. İngiltere’nin üzerine indirilen bu darbe, müttefiklerin zafere olan inancının arttırdı.’ diyerek Kutü’l Amare zaferini okuyucularına duyurdu.
Hollanda basınından ‘Nieuwe Rotterdamsche Courant’ gazetesi

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Hollanda gazetesi: 'Kutü’l Amare’de olup bitenleri hafife almamak gerekir. İngiliz ordusunun Türklere teslim olmasının anlamı moral açısından büyük bir olay. İngilizler için küçük düşürücü bu hadise İngiliz askeri tarihi açısından zelil bir vakadır.' dedi
Hollanda basınından ‘Nieuwe Rotterdamsche Courant’ gazetesi Hollanda gazetesi: 'Kutü’l Amare’de olup bitenleri hafife almamak gerekir. İngiliz ordusunun Türklere teslim olmasının anlamı moral açısından büyük bir olay. İngilizler için küçük düşürücü bu hadise İngiliz askeri tarihi açısından zelil bir vakadır.' dedi
İtalyan ‘İdea National’ gazetesi

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İtalyan gazete Kut'ül Amare zaferi için: ‘Türkler, İngilizlerin Bağdat’a yürümek konusunda besledikleri hülyalarını yıktı’ dedi
İtalyan ‘İdea National’ gazetesi İtalyan gazete Kut'ül Amare zaferi için: ‘Türkler, İngilizlerin Bağdat’a yürümek konusunda besledikleri hülyalarını yıktı’ dedi
İskandinavya basını

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    İskandinavya basını, ‘İngiliz esir General Townshend’a yapılan misafir muamelesi takdire şayandır. Türklerin düşmanlarına bile nazik davranması çok dikkat çekiyor’ dedi.
İskandinavya basını İskandinavya basını, ‘İngiliz esir General Townshend’a yapılan misafir muamelesi takdire şayandır. Türklerin düşmanlarına bile nazik davranması çok dikkat çekiyor’ dedi.
Bulgar 'Narodni Prava' gazetesi

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Bulgar gazetesinde verilen haberde, ‘Kutü’l Amare’nin düşüşü ile Türkler 13 bin İngiliz askerini esir edip yüklü miktarda ganimet elde etti. İngilizler bütün Asya’daki egemenliğine büyük bir darbe aldı. Bu başarıdan dolayı müttefik kuvvetleri tebrik ederiz.’ dedi.
Bulgar 'Narodni Prava' gazetesi Bulgar gazetesinde verilen haberde, ‘Kutü’l Amare’nin düşüşü ile Türkler 13 bin İngiliz askerini esir edip yüklü miktarda ganimet elde etti. İngilizler bütün Asya’daki egemenliğine büyük bir darbe aldı. Bu başarıdan dolayı müttefik kuvvetleri tebrik ederiz.’ dedi.
Tercüman-ı Hakikat Gazetesi

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    Tercüman-ı Hakikat Gazetesi zaferi tüm yurda şu aktardı:  “İngilizlerin Tarihi En Büyük Felaketi” “Kutü’l-Amare’de mahsur bulunan 13000 mevcutlu General Townshend ordusunun bugün esir-i harb olarak teslim alınmaya başlandığı Başkumandanlık Vekalet-i Celilesi’nden işar olmağla ahali-i muhteremeye ilan olunur. Türk ordusu bugün Osmanlı bayrağını yine yeni bir şan ve şerefle ila etti. Birkaç günden beri İngiliz menabiinden gelen haberlerde İngilizlerin memleketleri efkâr-ı umumiyyesini Kutü’l-Amare’nin sukutuna hazırlandıklarını ihsas ediyordu. İngilizlerin korktuğu ve bizim büyük bir atşanla beklediğimiz bu akıbet nihayet tahakkuk etti.  Ve Çanakkale’de Türk süngüsünün acısını çeken İngilizler bu defa da Irak’ta yine aynı elemi fakat bu defa daha vasi bir mikyasda his ettiler. Yekdiğerini takib eden bu hezimetler artık İngiliz necm-i ikbalinin sönmek üzere olduğunu gösteriyor.”
Tercüman-ı Hakikat Gazetesi Tercüman-ı Hakikat Gazetesi zaferi tüm yurda şu aktardı: “İngilizlerin Tarihi En Büyük Felaketi” “Kutü’l-Amare’de mahsur bulunan 13000 mevcutlu General Townshend ordusunun bugün esir-i harb olarak teslim alınmaya başlandığı Başkumandanlık Vekalet-i Celilesi’nden işar olmağla ahali-i muhteremeye ilan olunur. Türk ordusu bugün Osmanlı bayrağını yine yeni bir şan ve şerefle ila etti. Birkaç günden beri İngiliz menabiinden gelen haberlerde İngilizlerin memleketleri efkâr-ı umumiyyesini Kutü’l-Amare’nin sukutuna hazırlandıklarını ihsas ediyordu. İngilizlerin korktuğu ve bizim büyük bir atşanla beklediğimiz bu akıbet nihayet tahakkuk etti. Ve Çanakkale’de Türk süngüsünün acısını çeken İngilizler bu defa da Irak’ta yine aynı elemi fakat bu defa daha vasi bir mikyasda his ettiler. Yekdiğerini takib eden bu hezimetler artık İngiliz necm-i ikbalinin sönmek üzere olduğunu gösteriyor.”
Halil Paşa’nın Kut’ül Amare zaferi sonrası yaptığı çarpıcı konuşma! 

                                    
                                    
                                    
                                    
                                    
                                    “Orduma! 
Arslanlar! 
Bugün Türklere şeref, şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprakların güneşli havasında şehitlerimizin ruhu şad ve bundan uçuşuyorlar.
 Hepinizin pak alınlarınızdan öperek, hepinizi tebrik ederim. 
Bize 200 yıldan beri tarihimizde okunmayan bir vakayı kaydettiren Allah’a hamd ve şükürler olsun. Allah’ın azametine bakınız ki, 1500 senelik İngiliz tarihine böyle bir vakayı ilk defa sizin süngülerinizle yazdırdı.
Ordum, gerek Kut karşısında ve gerekse Kut'u kurtarmak isteyenler karşısında 300’den fazla zabiti ile 10.000 erini şehit ve yaralı verdi. Fakat buna karşılık bugün İngiliz ordusundan bugün burada 5’i general, 481’i subay olmak üzere 13.309 kişi esir alındı. Bunları kurtarmaya gelen İngiliz ordusunun ise bugüne kadar zayiatı 30.000 kişidir. 
Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı bu harpte birinci vaka Çanakkale’de, ikinci vaka da burada geçti. 
Bugüne Kut Bayramı adını veriyorum.
Ordumun her ferdi, her yıl bu günü kutlarken, şehitlerimize Yasinler, Tebarekeler, Fatihalar okusunlar”
Halil Paşa’nın Kut’ül Amare zaferi sonrası yaptığı çarpıcı konuşma! “Orduma! Arslanlar! Bugün Türklere şeref, şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprakların güneşli havasında şehitlerimizin ruhu şad ve bundan uçuşuyorlar. Hepinizin pak alınlarınızdan öperek, hepinizi tebrik ederim. Bize 200 yıldan beri tarihimizde okunmayan bir vakayı kaydettiren Allah’a hamd ve şükürler olsun. Allah’ın azametine bakınız ki, 1500 senelik İngiliz tarihine böyle bir vakayı ilk defa sizin süngülerinizle yazdırdı. Ordum, gerek Kut karşısında ve gerekse Kut'u kurtarmak isteyenler karşısında 300’den fazla zabiti ile 10.000 erini şehit ve yaralı verdi. Fakat buna karşılık bugün İngiliz ordusundan bugün burada 5’i general, 481’i subay olmak üzere 13.309 kişi esir alındı. Bunları kurtarmaya gelen İngiliz ordusunun ise bugüne kadar zayiatı 30.000 kişidir. Türk sebatının İngiliz inadını kırdığı bu harpte birinci vaka Çanakkale’de, ikinci vaka da burada geçti. Bugüne Kut Bayramı adını veriyorum. Ordumun her ferdi, her yıl bu günü kutlarken, şehitlerimize Yasinler, Tebarekeler, Fatihalar okusunlar”
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >