Yalnızca yatılı okulda okuyanların anlayacağı 12 şey

Yalnızca yatılı okulda okuyanların anlayacağı 12 şey
Yalnızca yatılı okulda okuyanların anlayacağı 12 şey

Lise eğitimini yatılı bir okulda almak bazı ailelerin ve öğrencilerinin korkulu rüyası olmuştur. Kolay verilen bir karar değildir ancak sonuçları her zaman beklendiği kadar kötü olmayabilir...

Her bireyin hayatında dönüm noktaları vardır. Bu kırılma anları genellikle üniversite tercihi, burada tanışılan kişiler ve mezun olduktan sonra başlanan iş olur. Ancak henüz 15 yaşında verilen bir karar vardır ki, kişinin karakter temellerini atar; gerçek yaşam simülasyonu olan yatılı okullar...
İşte yalnızca yatılı okulda okuyanların anlayacağı 12 şey...

Yatılı okul, henüz 15 yaşında başlayan bir 'gerçek hayat' stajıdır

                                    
                                    
                                    
                                    Yaşıtlarınız yemek için anneleri tarafından eve çağrılırken, siz yemekhanede okul arkadaşlarınıza yemek servisi yapar ve sonrasında bulaşık yıkarsınız. Hayatın müşterek olduğu ilk kez burada tecrübe edilir.
Yatılı okul, henüz 15 yaşında başlayan bir 'gerçek hayat' stajıdır Yaşıtlarınız yemek için anneleri tarafından eve çağrılırken, siz yemekhanede okul arkadaşlarınıza yemek servisi yapar ve sonrasında bulaşık yıkarsınız. Hayatın müşterek olduğu ilk kez burada tecrübe edilir.
İçişlerinde bağımsız, dışişlerinde anne-babaya bağlı özerk bir yaşam demektir yatılı okul

                                    
                                    
                                    
                                    Harçlığınızı ailenizden alırsınız ancak harcamalarınızı denetleyen bir kontrol mekanizması olmaz. Normal şartlarda cebindeki paranın 3/4'ü ile defter alması gereken Ali, bu parayla kantinin kalkınma paketine destek olur.
İçişlerinde bağımsız, dışişlerinde anne-babaya bağlı özerk bir yaşam demektir yatılı okul Harçlığınızı ailenizden alırsınız ancak harcamalarınızı denetleyen bir kontrol mekanizması olmaz. Normal şartlarda cebindeki paranın 3/4'ü ile defter alması gereken Ali, bu parayla kantinin kalkınma paketine destek olur.
Yaşıtlarına kıyasla daha erken yaşta tanışılan disiplin ve tek başına karar alma sorumluluğu, beraberinde erken olgunluk getirir

                                    
                                    
                                    
                                    Belletmen öğretmen sabah sizi uyandırmak için geldiğinde 'yaaa hocam 5 dakika daha' deme lüksünüz yok. Yatağınızı anneniz toplamayacak. Yerine getirmediğiniz sorumluluklarınız konusunda muhatabınız babanız değil okul müdürü olacak. Sizi sizden daha fazla seven insanlar artık sizinle değil, büyümek zorundasınız.
Yaşıtlarına kıyasla daha erken yaşta tanışılan disiplin ve tek başına karar alma sorumluluğu, beraberinde erken olgunluk getirir Belletmen öğretmen sabah sizi uyandırmak için geldiğinde 'yaaa hocam 5 dakika daha' deme lüksünüz yok. Yatağınızı anneniz toplamayacak. Yerine getirmediğiniz sorumluluklarınız konusunda muhatabınız babanız değil okul müdürü olacak. Sizi sizden daha fazla seven insanlar artık sizinle değil, büyümek zorundasınız.
Şikayet etmeyi değil idare etmeyi, bahane bulmayı değil çözüm üretmeyi, boyun eğmeyi değil meydan okumayı öğrenirsiniz

                                    
                                    
                                    
                                    Silah zoruyla haraç kesilmiyor ancak yatma saatinden önce duş almak için bile stratejiye ihtiyacınız oluyor. Unutmayın; tüm sınıf arkadaşlarınız ve üst dönemleriniz yemekhane, banyo ve tuvalette artık birer rakip. İş başka arkadaşlık başka.
Şikayet etmeyi değil idare etmeyi, bahane bulmayı değil çözüm üretmeyi, boyun eğmeyi değil meydan okumayı öğrenirsiniz Silah zoruyla haraç kesilmiyor ancak yatma saatinden önce duş almak için bile stratejiye ihtiyacınız oluyor. Unutmayın; tüm sınıf arkadaşlarınız ve üst dönemleriniz yemekhane, banyo ve tuvalette artık birer rakip. İş başka arkadaşlık başka.
Paylaşmanın verdiği eşsiz haz ile tanışırsınız

                                    
                                    
                                    
                                    Arkadaşınızın yediği ile doymayı öğrenirsiniz. Eğer henüz bunu tecrübe etmediyseniz, şimdiye kadar hiç tam anlamıyla doymamışsınız demektir.
Paylaşmanın verdiği eşsiz haz ile tanışırsınız Arkadaşınızın yediği ile doymayı öğrenirsiniz. Eğer henüz bunu tecrübe etmediyseniz, şimdiye kadar hiç tam anlamıyla doymamışsınız demektir.
Omuzlarınızda çanta değil, sorumluluklar olur
Omuzlarınızda çanta değil, sorumluluklar olur
En kalabalık sosyal ortamlarda dahi kişisel sınırlarınızı keskin ama aynı zamanda uyumlu şekilde belirlemeyi öğrenirsiniz

                                    
                                    
                                    
                                    Seçme şansınızın olmadığı ve yalnızca 4-5 saat önce tanıştığınız 21 kişi ile 4 yıl boyunca 25 metrekare içerisinde uyuyacak ve uyanacak olmanız kendinize özel bir sosyal mekanizma geliştirmenizi sağlar. Diğer 21 kişinin özgürlüğünün başladığı yerde sizinkinin bitmesi, duvara değil ancak bir çepere ihtiyacınız olduğu anlamına geliyor.
En kalabalık sosyal ortamlarda dahi kişisel sınırlarınızı keskin ama aynı zamanda uyumlu şekilde belirlemeyi öğrenirsiniz Seçme şansınızın olmadığı ve yalnızca 4-5 saat önce tanıştığınız 21 kişi ile 4 yıl boyunca 25 metrekare içerisinde uyuyacak ve uyanacak olmanız kendinize özel bir sosyal mekanizma geliştirmenizi sağlar. Diğer 21 kişinin özgürlüğünün başladığı yerde sizinkinin bitmesi, duvara değil ancak bir çepere ihtiyacınız olduğu anlamına geliyor.
Üniversiteye başladığınızda, birden çok oyuncuyla oynanan tüm oyunları bildiğinizi fark edersiniz
Üniversiteye başladığınızda, birden çok oyuncuyla oynanan tüm oyunları bildiğinizi fark edersiniz
İmkansız sadece zaman alır: Dersten 5 dakika önce uyanıp, sınıfa 1 dakika erken gidebilirsiniz
İmkansız sadece zaman alır: Dersten 5 dakika önce uyanıp, sınıfa 1 dakika erken gidebilirsiniz
Ailesi ile yaşayan diğer öğrencilerin hayatının “beginner mode”da olduğunu düşünürsünüz
Ailesi ile yaşayan diğer öğrencilerin hayatının “beginner mode”da olduğunu düşünürsünüz
Memleketten yemek geldiği hafta hayat durur
Memleketten yemek geldiği hafta hayat durur
Son sınıf olduğunuzda yemekhane sırası beklemezsiniz
Son sınıf olduğunuzda yemekhane sırası beklemezsiniz
Bonus: Arkadaşlar değil, dostlar edinirsiniz
Bonus: Arkadaşlar değil, dostlar edinirsiniz
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >