Yalova'da denizin 25 metre çekilmesi üzerine deprem profesöründen açıklama geldi

Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde deniz 25 metre birden çekildi.
Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde deniz 25 metre birden çekildi.

Yalova'nın Çiftlikköy ilçesindeki sahil şeridinde deniz suyunun kıyıdan yaklaşık 25 metre çekilmesi, bölge sakinlerini paniğe sevk ederken İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan denizin çekilmesine ilişkin açıklama geldi. Ercan, "Bunun ana nedeni, karadan gelen rüzgarların suyu denizin ortasına çekmesidir. Bu dönemlerde Marmara Denizi'nde deniz çekilir. Biz buna deniz şişmesi diyoruz. Bunun depremle bir ilgisi yoktur" ifadelerini kullandı.

Yalova’nın Çiftlikköy ilçesini kıyısında deniz suyunun 25 metre çekilmesi bölge sakinlerini endişelendirdi.

Deniz suyunun çekilmesiyle limandaki kayıklar karaya oturdu, yosunlar yüzeye çıktı. Sahilde yürüyüş yapan bazı vatandaşlar, bu anların fotoğrafını çekti.

Mehmet Uysal, 8 yıldır ilçede yaşadığını belirterek, "En son 2 yıl önce denizin böyle çekilmesini gördüm. O zaman da bu kadar çekildiğini görmüştük. Bir hafta önce deniz normal seviyesindeydi." dedi.

“Halkın endişe etmesine gerek yok. Biz Marmara Denizi'ni sürekli izliyoruz.”

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan ise yaptığı açıklamada, bu mevsimlerde Marmara Denizi'nde deniz şişmesi olduğunu söyledi.

Ercan, endişeye kapılacak bir durum olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

  • "Bunun ana nedeni, karadan gelen rüzgarların suyu denizin ortasına çekmesidir. Bu dönemlerde Marmara Denizi'nde deniz çekilir. Biz buna deniz şişmesi diyoruz. Bunun depremle bir ilgisi yoktur. Vatandaşlarımızın bu konuda tedirgin olmasına gerek yok. Deprem öncesinde de denizde çekilmeler olur ama insanlar bunu birbirine karıştırıyor. 1999 Marmara Depremi'nde de Yalova'da, Çınarcık'ta deniz çekilmesi olmuştu. Bu öyle bir şey değil. Halkın endişe etmesine gerek yok. Biz Marmara Denizi'ni sürekli izliyoruz. Şu anda Marmara Denizi'nde gerginlik yok. Yaptığımız ölçümlere göre uzun süre bir gerginlik beklenmiyor."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >