Yanlışlıkla serbest bırakılmıştı: Londra sokaklarında dolaşırken yakalandı

Brahim Kaddour-Cherif
Brahim Kaddour-Cherif

Geçen hafta hapisten yanlışlıkla serbest bırakılan Brahim Kaddour-Cherif, Londra’da bir vatandaşın ihbarıyla tekrar tutuklandı. Adalet Bakanı David Lammy, cezaevi sistemindeki hatalı serbest bırakmaların önüne geçmek için yeni önlemler açıkladı.

Geçen hafta hapisten yanlışlıkla serbest bırakılan suçlu Brahim Kaddour-Cherif, Londra’da bir vatandaş tarafından fark edilmesiyle polis tarafından yakalandı. Adalet Bakanı David Lammy, cezaevi sisteminde ciddi bir kriz yaşandığını ve çözüm için “kat edilmesi gereken büyük bir yol” olduğunu açıkladı.

24 yaşındaki Kaddour-Cherif, güneybatı Londra’daki HMP Wandsworth cezaevinde cezasını çekiyordu. 29 Ekim’de serbest bırakılmasıyla başlayan dokuz günlük arama operasyonu, Kaddour-Cherif’in kuzey Londra’daki Islington’da yakalanmasıyla son buldu.

Kaddour-Cherif’in hırsızlık ve daha önce müstehcen davranış suçlarından mahkumiyetleri bulunuyor. Bu olay, dolandırıcı Billy Smith’in kendiliğinden teslim olmasının ardından Adalet Bakanı Lammy üzerinde oluşan baskıyı daha da artırdı. Yetkililer, hatalı serbest bırakılan dört mahkûmun hâlâ kaçak olduğunu ve İngiltere ile Galler’de 2025 Mart ayına kadar 262 mahkûmun yanlışlıkla serbest bırakıldığını açıkladı.

Yakalanma sırasında Kaddour-Cherif kendisini başka biri olarak tanıtmaya çalıştı. Polis, fotoğraf ve belirgin burun şekli sayesinde kimliğini doğruladı. Olayı fark eden ve polise ihbar eden 50 yaşındaki Nadjib Mekdhia, “Polise haber verdiğim için memnunum, artık hapiste” dedi.

Adalet Bakanı Lammy, “Brahim Kaddour-Cherif tekrar yakalandı ve gözetim altına alındı. Polis ve cezaevi personeline 7/24 çalışmaları için teşekkür ediyorum. Kriz içindeki cezaevi sistemini devraldık ve hatalı serbest bırakmaların hızı beni dehşete düşürdü. Sorunu çözmeye kararlıyım ama bu bir gecede yapılacak iş değil” dedi.

Lammy, yeni sıkı serbest bırakma kontrolleri talimatı verdiğini, sistemsel hataları araştırmak için bağımsız soruşturma başlattığını ve hâlâ bazı cezaevlerinde kullanılan eski kağıt tabanlı sistemlerin modernize edilmesi sürecini başlattığını açıkladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >