Yapay zekâ beyin kanamalarını hızlı tespit etmeyi sağlayabilir

Yapay zekâ
Yapay zekâ

● UC Berkeley Üniversitesi ve UCSF araştırmacıları, beyin kanamasını tespit edebilen yeni bir yapay zekâ geliştirdi.
● Yalnızca 1 saniyede ortaya rapor çıkaran sistem, elbette doktorların yerini tutabilecek kadar sağlıklı değil. Ancak karar verme sürecini hızlandırması konusunda önümüzdeki dönemlerde kullanılabilir. Ayrıntılar haberimizde:

Yapay zekâ, tıbbi durumlarda 'yüksek doğruluk' derecesinde keşfetmeyeteneğine sahip. Bunu aslında geçtiğimiz dönemlerde sağlık alanda gerçekleştirilen çalışmalarda gördük. Ama beyin kanamaları yapay zekâ için özellikle zorlayıcı olabiliyor. Çünkü en ufak bir kanama bile ölümcül sebepler doğurabiliyor.

Bu sistem elbette doktorların yerini tutamıyor. Fakat süreci kısaltmak ve doktorların alacağı kararlarda süreyi kısaltmak adına büyük katkı sağlıyor.
Bu sistem elbette doktorların yerini tutamıyor. Fakat süreci kısaltmak ve doktorların alacağı kararlarda süreyi kısaltmak adına büyük katkı sağlıyor.

UC Berkeley ve UCSF araştırmacıları, bir testte dört radyologdan ikisinden daha iyi bir şekilde beyin kanamasını tespit eden yeni bir algoritma geliştirdi.

Süreç aslında 4396 adet taramayı inceleyen bir sinir ağına dayanıyor. Bu nispeten az sayıda örnek gibi görüle bilir. Ancak UCSF'ye göre 'piksel seviyesinde' detaylandırılmıştır. Başka bir deyişle, aslında hata payı ve yanlış varsayımlarda bulunma olasılığı epey azalıyor.

Yalnızca 1 saniyede rapor oluşturuyor.

Diğer yapay zekâ sistemleri gibi bu da doktorların yerini tutmuyor elbette. Ama rapor 1 saniye içinde oluşturulabiliyor. Yani aslında doktorlara çok çok kısa sürede fikir verme aşamasında bu sistemin kullanımı gayet uygun görünüyor.

UC Berkeley araştırmacıları aslında yapay zekâyı birçok farklı alanda test ediyor. Geçtiğimiz dönemlerde 'sahte görsellerin' oluşma sürecinde Adobe ile ortak çalışmasının detaylarını aktarmıştık. Bu sistem de manipüle edilen fotoğrafların bulunmasında %99 oranında bir doğruluk sağlıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >