Yapımı 9 yıl süren dünyanın en uzun köprüsünün 8 özelliği

Dünyanın deniz üzerindeki en uzun köprüsü unvanına sahip devasa yapı 55 kilometre uzunluğunda.
Dünyanın deniz üzerindeki en uzun köprüsü unvanına sahip devasa yapı 55 kilometre uzunluğunda.

Çin, Hong Kong ve Makau arasına kurulan dünyanın deniz üzerindeki en uzun köprüsü unvanını alan 55 kilometrelik devasa yapı resmi törenle açıldı. Uzun süre maliyeti tartışılan köprünün 8 maddede özelliklerine birlikte bakalım.

Yapımı 9 yıl süren denizin üzerindeki dünyanın en uzun köprüsü unvanına sahip 55 kilometre uzunluğundaki köprü Hong Kong ve Makau liderlerinin yanı sıra Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in katılımıyla hizmete açıldı.

3 lider katıldı

                                    Yapımı 9 yıl süren denizin üzerindeki dünyanın en uzun köprüsü unvanına sahip 55 kilometre uzunluğundaki köprü Hong Kong ve Makau liderlerinin yanı sıra Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in katılımıyla hizmete açıldı.
3 lider katıldı Yapımı 9 yıl süren denizin üzerindeki dünyanın en uzun köprüsü unvanına sahip 55 kilometre uzunluğundaki köprü Hong Kong ve Makau liderlerinin yanı sıra Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in katılımıyla hizmete açıldı.
Uzunluğu 55 kilometre

                                    Dünyanın ‘denizin üzerindeki en uzun köprüsü’ unvanına sahip köprünün bağlantı yollarıyla birlikte uzunluğu 55 kilometreyi buluyor. Köprü sayesinde Çin, Zhuhai şehri üzerinden özerk statüye sahip dünyanın finans merkezlerinden olan Hong Kong ve bir başka özerk statüdeki serbest ticaret bölgesi Makau birbirine bağlanmış oldu.
Uzunluğu 55 kilometre Dünyanın ‘denizin üzerindeki en uzun köprüsü’ unvanına sahip köprünün bağlantı yollarıyla birlikte uzunluğu 55 kilometreyi buluyor. Köprü sayesinde Çin, Zhuhai şehri üzerinden özerk statüye sahip dünyanın finans merkezlerinden olan Hong Kong ve bir başka özerk statüdeki serbest ticaret bölgesi Makau birbirine bağlanmış oldu.
Maliyeti 20 milyar dolar

                                    Köprünün maliyeti 20 milyar doları bulurken, 9 yıl süren ve güvenlik sorunlarıyla da gündeme gelen inşaat sırasında resmi raporlara göre en az 18 işçi hayatını kaybetti.
Maliyeti 20 milyar dolar Köprünün maliyeti 20 milyar doları bulurken, 9 yıl süren ve güvenlik sorunlarıyla da gündeme gelen inşaat sırasında resmi raporlara göre en az 18 işçi hayatını kaybetti.
60 adet Eyfel Kulesi'ne yetecek çelik kullanıldı

                                    Üç kıyı şehrini bağlayan köprüde 60 adet Eyfel Kulesi inşa etmeye yetecek 420 bin ton çelik kullanıldı. Köprünün 30 kilometrelik bölümü İnci Irmağı deltasında uzanıyor. Gemilerin geçmesi için 6.7 kilometrelik bölüm iki yapay ada arasında deniz altı tünel olarak inşa edildi. Köprünün geriye kalan kısmı ise bağlantı yolları, viyadükler ve kara tünellerinden oluşuyor ve Zhuhai ile Hong Kong'u köprünün ana gövdesine bağlıyor.
60 adet Eyfel Kulesi'ne yetecek çelik kullanıldı Üç kıyı şehrini bağlayan köprüde 60 adet Eyfel Kulesi inşa etmeye yetecek 420 bin ton çelik kullanıldı. Köprünün 30 kilometrelik bölümü İnci Irmağı deltasında uzanıyor. Gemilerin geçmesi için 6.7 kilometrelik bölüm iki yapay ada arasında deniz altı tünel olarak inşa edildi. Köprünün geriye kalan kısmı ise bağlantı yolları, viyadükler ve kara tünellerinden oluşuyor ve Zhuhai ile Hong Kong'u köprünün ana gövdesine bağlıyor.
Her isteyen geçemeyecek

                                    Çin'in Büyük Körfez Bölgesi’ni oluşturma planı kapsamında Hong Kong ve Makau'nın yanı sıra güney Çin'de 9 şehri daha içeren projeyle 68 milyon kişilik dev bir şehir ortaya çıkmış oldu. Daha önce Zhuhai ve Hong Kong arasında seyahat 4 saati bulurken, köprü sayesinde bu süre 30 dakikaya indi. Geçişlerde kota sistemi uygulanacak ve köprüyü geçmek isteyenler özel izne tabi olacak. Bu durumda köprü her isteyenin geçebileceği bir köprü değil.
Her isteyen geçemeyecek Çin'in Büyük Körfez Bölgesi’ni oluşturma planı kapsamında Hong Kong ve Makau'nın yanı sıra güney Çin'de 9 şehri daha içeren projeyle 68 milyon kişilik dev bir şehir ortaya çıkmış oldu. Daha önce Zhuhai ve Hong Kong arasında seyahat 4 saati bulurken, köprü sayesinde bu süre 30 dakikaya indi. Geçişlerde kota sistemi uygulanacak ve köprüyü geçmek isteyenler özel izne tabi olacak. Bu durumda köprü her isteyenin geçebileceği bir köprü değil.
Günde 9200 araç geçmesi bekleniyor

                                    Köprüden günde 9,200 aracın geçmesi beklenirken, özel ring ve servis araçları da hizmet verecek. Çin medyasının bir kısmı ve bazı çevreciler 55 kilometrelik devasa yapı için "ölüm köprüsü" ismini kullanıyor.  Şu ana dek köprünün Hong Kong ve Çin tarafında toplam 18 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce çalışanın da inşaat esnasında yaralandığı biliniyor.
Günde 9200 araç geçmesi bekleniyor Köprüden günde 9,200 aracın geçmesi beklenirken, özel ring ve servis araçları da hizmet verecek. Çin medyasının bir kısmı ve bazı çevreciler 55 kilometrelik devasa yapı için "ölüm köprüsü" ismini kullanıyor. Şu ana dek köprünün Hong Kong ve Çin tarafında toplam 18 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce çalışanın da inşaat esnasında yaralandığı biliniyor.
En çok tartışılan konu: Maliyet

                                    Köprüyle ilgili en tartışılan konulardan biri de maliyeti. Bağlantı yolları, yapay adalar da dahil olmak üzere projenin büyüklüğü 20 milyar dolara ulaştı. Sadece köprü için 6.92 milyar dolarlık kaynak ayrıldı. Çinli yetkililer köprünün ekonomiye 1 trilyon dolarlık katma değer sağlayacağını söylüyor ancak Hong Kong'un düşüncesi bu yönde değil.
En çok tartışılan konu: Maliyet Köprüyle ilgili en tartışılan konulardan biri de maliyeti. Bağlantı yolları, yapay adalar da dahil olmak üzere projenin büyüklüğü 20 milyar dolara ulaştı. Sadece köprü için 6.92 milyar dolarlık kaynak ayrıldı. Çinli yetkililer köprünün ekonomiye 1 trilyon dolarlık katma değer sağlayacağını söylüyor ancak Hong Kong'un düşüncesi bu yönde değil.
Maliyetinin asla amorti edilemeyeceği düşünülüyor

                                    Uzmanlar araç geçişinin sınırlı olacağı köprünün kendini nasıl idame ettireceğini sorgularken, maliyetin asla amorti edilemeyeceğini düşünenler var. Bir araştırmaya göre araç geçişinden elde edilecek senelik gelir sadece 86 milyon dolar. Ve bu paranın da üçte biri senelik bakım masraflarına gidecek.
Maliyetinin asla amorti edilemeyeceği düşünülüyor Uzmanlar araç geçişinin sınırlı olacağı köprünün kendini nasıl idame ettireceğini sorgularken, maliyetin asla amorti edilemeyeceğini düşünenler var. Bir araştırmaya göre araç geçişinden elde edilecek senelik gelir sadece 86 milyon dolar. Ve bu paranın da üçte biri senelik bakım masraflarına gidecek.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >