Yarın gerçekleşecek "tarihin en büyük Güneş tutulması" hakkında bilinmesi gerekenler

Güneş tutulması
Güneş tutulması

21 Ağustos'ta gerçekleşecek olan "tarihin en büyük Güneş tutulması" ile Ay, yaklaşık 90 dakika boyunca Güneş'in önüne geçecek. İşte Güneş tutulması hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar...

Birkaç hafta önce, 21 Ağustos'ta (yarın) gerçekleşecek olan "tarihin en büyük Güneş tutulması" hakkında yeni bilgiler ortaya çıkmış; NASA, konuyla alakalı olarak Amerika'dan gözlem yapacak kişilerden yardım istemişti. Yalnızca Kuzey Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri'nden görüntülenebilecek olan doğa olayı sırasında kısaca Ay, yaklaşık 90 dakika boyunca Güneş'in önünde kalacak.

Yarınki Güneş tutulmasına ilişkin en önemli ayrıntılardan biri ise Güneş'in yüzölçümünün ilk kez gerçek değerlere en yakın şekilde ölçümlenebilecek olması. İlk olarak 1891 yılında Alman astronom Arthur Auwers tarafından ölçülen Güneş'in yarıçapı, bu tarihte 696 bin kilometre olarak belirlenmişti. Ancak uzmanlara göre bu kez daha gerçekçi sonuçlar elde edilebilecek.

Güneş tutulması nedir? 
Ay'ın, Yer ile Güneş arasına girmesi hadisesine verilen isim. Bu doğa olayı sırasında Güneş, yeryüzünden bir süre kararmış olarak görünür. Kısaca Güneş tutulması, Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesi sonucu meydana geliyor.
Güneş tutulması nedir? Ay'ın, Yer ile Güneş arasına girmesi hadisesine verilen isim. Bu doğa olayı sırasında Güneş, yeryüzünden bir süre kararmış olarak görünür. Kısaca Güneş tutulması, Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesi sonucu meydana geliyor.
Güneş tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi?
Haberimizin başında da belirttiğimiz üzere 21 Ağustos 2017'de gerçekleşecek olan Güneş tutulması Kuzey Afrika'nın bir bölümünden ve Amerika Birleşik Devletleri'nden izlenebilecek; yani Türkiye'den ne yazık ki görüntülemek mümkün değil.
Güneş tutulması Türkiye'den izlenebilecek mi? Haberimizin başında da belirttiğimiz üzere 21 Ağustos 2017'de gerçekleşecek olan Güneş tutulması Kuzey Afrika'nın bir bölümünden ve Amerika Birleşik Devletleri'nden izlenebilecek; yani Türkiye'den ne yazık ki görüntülemek mümkün değil.
Güneş tutulmasını izlemek zararlı mı? 
Güneş tutulmaları, Ay tutulmasının aksine çıplak gözle izlenemiyor; daha doğrusu Güneş tutulmasını çıplak gözle izlemek farkında olunmasa da ultraviyole ışınlar gereği gözlere zarara verebiliyor. Hatta ışınların doğrudan görme merkezine erişip yanıklara sebep olması da söz konusu.
Güneş tutulmasını izlemek zararlı mı? Güneş tutulmaları, Ay tutulmasının aksine çıplak gözle izlenemiyor; daha doğrusu Güneş tutulmasını çıplak gözle izlemek farkında olunmasa da ultraviyole ışınlar gereği gözlere zarara verebiliyor. Hatta ışınların doğrudan görme merkezine erişip yanıklara sebep olması da söz konusu.
Güneş tutulması nasıl izlenebilir? 
Güneş tutulmasını röntgen filmi ya da isli cam kullanarak izlemek gerekiyor. Ek olarak satılan tek kullanımlık karton güneş gözlükleri de bu seyir keyfi için tercih edilebilir.
Güneş tutulması nasıl izlenebilir? Güneş tutulmasını röntgen filmi ya da isli cam kullanarak izlemek gerekiyor. Ek olarak satılan tek kullanımlık karton güneş gözlükleri de bu seyir keyfi için tercih edilebilir.
Bir sonraki Güneş tutulması ne zaman?
Bir sonraki Güneş tutulması için uzmanların belirttiği tarih 15 Şubat 2018. Kuzey Amerika'dan görülebilecek olan bu doğa olayının "parçalı tutulma türü" ile gerçekleşeceği de bilinen detaylar arasında.
Bir sonraki Güneş tutulması ne zaman? Bir sonraki Güneş tutulması için uzmanların belirttiği tarih 15 Şubat 2018. Kuzey Amerika'dan görülebilecek olan bu doğa olayının "parçalı tutulma türü" ile gerçekleşeceği de bilinen detaylar arasında.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >