Yaşadıkları topraklar Elon Musk'ın roket üssü için önerilen yerliler tepki gösterdi

Arşiv
Arşiv

Endonezya lideri Joko Widodo’nun Elon Musk’a SpaceX’in roket üssü olarak Biak adasını önermesinin ardından, ada halkı öfkelendi. Bölgede yaşayanlar, adadaki ormanların yok olacağını, okyanusun kirleneceğini ve evlerinden olacaklarını dile getirerek, milyarder iş insanını bölgede hoş karşılamayacaklarını söyledi.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Yeni Gine Adası’nın batısını oluşturan Papua’daki Biak adasını SpaceX’in roket üssü olarak kullanmasını önerdi. Ada sakinleri ise bu karara bölge ekosistemi mahvedeceği ve binlerce kişiyi yerinden edeceği için tepki gösterdi.

İş imkanı oluşturacak

NTV'de yer alan habere göre, Endonezya hükümetinin bir temsilcisi Guardian’a yaptığı açıklamada, Biak’un “uzay adası” olmasının yerel topluluklar için birçok iş yaratacağını ve ülkeekonomisine katkıda bulunacağını söyledi.

Ekosistem mahvolacak

Ancak Biak’taki kabile şeflerinden Manfun Sroyer, adada bir uzay üssü kurulmasının ormanları yok edeceğini ve Endonezya ordusunun buradaki varlığı artıracağını belirterek karar karşı çıktı.

Bununla birlikte Sroyer, yerli halkı oluşturan pek çok kişinin zorla adadan göç ettirileceğini ifade ederek, “Kurulması planlanan uzay üssü bizim geleneklerimize mal olacak ve hayatımızın kaynağı olan doğa zarar verecek. Ancak, bunu protesto edersek, anında tutuklanırız” ifadelerini kullandı.

Rusya da roket üssü kurmak istiyor

Diğer taraftan SpaceX’in yanı sıra Rusya’nın uzay ajansı Roscosmos 2024 yılı itibariyle Biak’da büyük bir roket istasyonu kurmayı hedefliyor.

"Tutuklandık ve işkence gördük"

Sroyer, “2002 yılında Ruslar, topraklarımızı uydu kurmak için bizden istedi. Buna tepki gösterdi, ardından tutuklandık ve işkence gördük. Şimdi aynı durumla tekrar karşı karşıyayız. Taciz ve gözdağı hala devam ediyor” dedi.

Coğrafi konumu çok cazip

Biak, Endonezya yönetimine karşı on yıllardır ayrılıkçı bir kampanyanın yürütüldüğü Papua eyaletinin bir parçasını oluşturuyor. Adanın doğu kıyısı Pasifik Okyanusu'na bakıyor ve yörüngeye ulaşmak için daha az yakıt gerektiren ekvatorun bir enlem altındaki konumu onu düşük yörüngeli uyduları fırlatmak için ideal hale getiriyor. Doğal kaynak rezervlerine olan yakınlığı da aonu bir fırlatma sahası için ilk aday yapıyor.

Tesla'ya da önerildi

Musk, internet hizmeti Starlink aracılığıyla ucuz internet sağlamak için 2026 yılına kadar 12 bin uydu fırlatmayı planlıyor.

Batı Papua’nın geniş doğal kaynakları arasında, roketler için en önemli bakır ve nikel yer alıyor. İki maden, ayrıca Tesla’nın elektrikli otomobillerdeki bataryalarda da kullanılıyor.

Tesla da bölgeyi istiyor

Bu nedenle Widodo, SpaceX’in yanı sıra Tesla'yı da Endonezya'ya çekmeyi hedefliyor. Başarılı olursa, Tesla ve SpaceX işlemleri Papua ve Batı Papua'da kaynak çıkarımını daha da hızlandırabilir.

Diğer taraftan Musk, geçen Temmuz ayında Endonezyalı yetkililere nikeli verimli ve çevreye duyarlı bir şekilde çıkarmaları halinde Tesla ile uzun süreli dev bir sözleşme teklif edeceğini söylemişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >