Yaz tatilini fırsata çevirmek isteyen öğrencilerin vazgeçilmezi: Müze Kart

Müze Kart, bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış Andaolu'daki müze ve ören yerlerini gezmek için hem pratik hem de ekonomik imkanlar sunuyor.
Müze Kart, bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış Andaolu'daki müze ve ören yerlerini gezmek için hem pratik hem de ekonomik imkanlar sunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2008 yılında başlattığı Müze Kart projesiyle müze ve ören yeri ziyaretlerini kolaylaştırdı.

1 yıl kullanabileceğiniz Müze Kart ile hem ucuz hem kolay bir şekilde Türkiye’deki 328 müzeyi ziyaretedebilirsiniz.

Öğrenciye 30 TL olan Müze Kart'ı diğer vatandaşlar 70 TL ücret vererek alabiliyor.

Pekinedir Müze Kart? Nasıl alabilirim? Nerelerde geçerli? Müze Kart fiyatı ne kadar? Tüm bu soruların cevabını haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 'Geçmişini bilmeyen geleceğe yön veremez, kültür mirasını tanımayan yenisini üretemez.' sloganı ile Müze Kart projesini başlatalı 11 yıl oldu. Bütün Türk vatandaşlarına, ülkelerinin kıymetli miraslarını tanıtmak amacıyla başlatılan Müze Kart projesi bugüne kadar birçok kişiyi müze görmeye özendirdi ve kültür seviyesine katkı sağladı.

Adınıza özel alınan Müze Kart ile kartın geçerli olduğu tüm yerlere ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Müze Kart'a bir kez ücret vererek bir sene kullanıma açabiliyorsunuz. 18 yaşın altındaki çocuklara ve gençlere ücretsiz verilen Müze Kart, 18 yaş ve üstü öğrencilere sadece 30 TL. Bu özelliklerin dışında iseniz siz de 70 TL ile Müze Kart sahibi olabilirsiniz.

Müze kart alım yerleri

Müze Kart'ı, kart basım noktalarından ya da internetten alabilirsiniz. Kart basım noktalarından müze Kart'ı almaya giderken fotoğraflı kimlik kartınızı yanınızda götürmeyi unutmayın. Öğrenciyseniz ve indirimli kart talep edecekseniz, yine fotoğraflı kimlik kartınız ve öğrenci kimliğinizle Müze Kart'ı sadece 30 TL'ye satın alabilirsiniz.

Ayrıca proje, müze ziyaretçilerini düşünmüş ve internetten sipariş verilebilecek bir sistem geliştirmiş. Müze Kart'ın internet sitesinden istenilen bilgileri girerek kartınızı talep edebilirsiniz. Kredi kartıyla satın alabileceğiniz Müze Kart, sistem onay verdikten 5 gün sonra belirttiğiniz adrese yollanıyor.

Öğrencileri düşünen bir proje

Türkiye'deki müzeleri ve ören yerleri ziyaret edebileceğiniz ve 1 yıl geçerli olan Müze Kart'ın fiyatı 70 TL. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı öğrencileri düşünmüş ve indirimli fiyatlar uygulamış. 18 yaşın altındaki öğrencilere tamamen ücretsiz olan müze girişleri, 18 yaşın üstündeki ülkemizde eğitim gören yabancı öğrenciler ile yüksek öğrenim kurumlarında öğrenim gören lisans, önlisans ve yüksek lisans öğrencilerine %50 indirimli.

Hatırlatmakta fayda var. İndirimli müze Kart'ı internetten talep edemiyorsunuz. Fotoğraflı kimlik kartınız ve öğrenci kimliğinizle yukarıda linkini verdiğimiz basım noktalarından dakikalar içinde kartınızı alabilirsiniz. Ayrıca belirtmek isteriz ki, normalde 70 TL olan müze Kart'a %50 indirim uygulandığında 35 TL oluyor. Ama indirimli müze kart 30 TL.

İndirimli Müze Kart'ı basım istasyonlarından alabilirsiniz
İndirimli Müze Kart'ı basım istasyonlarından alabilirsiniz

İstanbul’da Müze Kart

Müze kartı tarihi şehrimiz İstanbul'da, tam 15 farklı yerde kullanabilirsiniz. Müze Kart ile ücretsiz ziyaret edebileceğiniz asırlık tarihi eserler şu şekilde: Adam Mickeiewickz Müzesi, Aya İrini Anıt müzesi, Ayasofya müzesi, Büyük Saray Mozaikler müzesi, Galata Mevlevihanesi Müzesi, Hisarlar müzesi (Rumeli Hisarı), İslam bilim ve teknoloji müzesi, İstanbul Arkeoloji müzeleri, İstanbul Fethiye müzesi, Kariye müzesi, Topkapı Sarayı müzesi, Topkapı Sarayı müzesi harem dairesi, Türbeler müzesi, Türk ve İslam Eserleri müzesi ve Yıldız Sarayı Müzesi.

Müze Kart'ı kullanarak Topkapı Sarayı'na ücretsiz girebilirsiniz
Müze Kart'ı kullanarak Topkapı Sarayı'na ücretsiz girebilirsiniz

Gezi planları yapmaya başlayın

Müze kartı aldık, nerelere gidebileceğimizi de öğrendik, sıra planda! Eğer bir gün içinde, bir çok müzeyi görmek isterseniz, plan yapmadan gezmeniz bir hayli zor. Çünkü müzelerin net bir açılma ve kapanma saati yok. Tahmin edilenin aksine İstanbul’daki kültürel mirasımız olan müzeler hafta sonu da açık, fakat çok kısa bir süreliğine hizmet vermekte. Ve tabii kalabalığı da hesap etmek gerekiyor.

  • İşte sizin için İstanbul’un en çok ziyaretçi alan müzelerini araştırdık. Döner Sermaye İşletmesi Genel Müdürlüğü (DOSİMM) 2018 verilerine göre, İstanbul’da en çok ziyaretçi alan müzeler sırasıyla şu şekilde:
  • Topkapı Sarayı müzesi
  • Ayasofya müzesi
  • Topkapı Sarayı müzesi
  • İstanbul Arkeoloji müzesi
  • Türk ve İslam Eserleri müzesi
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >