Yazdığı tek romanı milyonlarca satan kadın: Harper Lee

Ölümünden önce yayınladığı kitabını saymazsak, yazdığı tek eser ile 40 milyondan fazla satış rakamına ulaşan bir kadını düşün. 6 yaşındaki bir kızın gözünden yazdığı romanıyla ABD'de yaşanan ırkçılık hakkında geniş bir kamuoyu oluşturabilen bu kadının ismi Harper Lee.

Görmeye alışık olmadığımız bir hayat hikayesi olan Harper Lee'nin hayatını sizler için irdeliyoruz.
Doğumundan ölümüne kadar aynı kasabada yaşadı.
Harper Lee 1926 yılında ABD'nin Alabama eyaletinin Monroeville kasabasında dünyaya geldi. Dört çocuklu bir ailenin en küçük üyesiydi. Babası avukat olan Harper Lee babasından çok etkilendi. Çocukluğu yan komşularının küçük oğlu arkadaşı Truman Capote ile oynayarak geçmiştir. Yazı yazmasını Lee'ye Truman Capote'nin öğrettiği de söylenir.
Doğumundan ölümüne kadar aynı kasabada yaşadı. Harper Lee 1926 yılında ABD'nin Alabama eyaletinin Monroeville kasabasında dünyaya geldi. Dört çocuklu bir ailenin en küçük üyesiydi. Babası avukat olan Harper Lee babasından çok etkilendi. Çocukluğu yan komşularının küçük oğlu arkadaşı Truman Capote ile oynayarak geçmiştir. Yazı yazmasını Lee'ye Truman Capote'nin öğrettiği de söylenir.
Hukuk okudu fakat hayat onu bambaşka bir yere götürdü
Küçüklüğünden beri yazmayı çok seven Harper Lee, Alabama Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldıktan sonra bir havayolunda çalışmaya başlamıştır. Bu dönemde hem çalışıp hem de kısa yazılar/öyküler yazarak hayatına devam ederken beklemediği bir hediye hayatını kökünden değiştirecekti.
Hukuk okudu fakat hayat onu bambaşka bir yere götürdü Küçüklüğünden beri yazmayı çok seven Harper Lee, Alabama Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldıktan sonra bir havayolunda çalışmaya başlamıştır. Bu dönemde hem çalışıp hem de kısa yazılar/öyküler yazarak hayatına devam ederken beklemediği bir hediye hayatını kökünden değiştirecekti.
Bir hediye hayatını değiştirdi.
Lee bir bir seyahat acentasında çalışırken iki yakın arkadaşı ona yılbaşı hediyesi olarak bir yıl boyunca yetecek miktarda para ve bir kart gönderdiler. Kartta " “Ne olursa olsun bir yıl işini bırak ve yaz lütfen. Cristmas'ın kutlu olsun." yazılıydı. Lee, işten ayrılıp milyonlarca satacak olan kitabını yazmaya başladı.
Bir hediye hayatını değiştirdi. Lee bir bir seyahat acentasında çalışırken iki yakın arkadaşı ona yılbaşı hediyesi olarak bir yıl boyunca yetecek miktarda para ve bir kart gönderdiler. Kartta " “Ne olursa olsun bir yıl işini bırak ve yaz lütfen. Cristmas'ın kutlu olsun." yazılıydı. Lee, işten ayrılıp milyonlarca satacak olan kitabını yazmaya başladı.
Yayınevi tarafından kitabın tekrar yazılması istendi
Harper Lee kitabını yazıp bitirdikten sonra yayınevine gönderdi. Yayıncı karakterlerin çocukluklarına daha fazla odaklanılması gerektiğini söyledi. Harper Lee yayıncının istediği değişiklikleri yaptıktan sonra ortaya Bülbülü Öldürmek kitabı çıktı. Kitapta 6 yaşındaki bir kız çocuğu Scout Finch'in gözünden bir kasabada geçen olaylar anlatılıyor. Scout'un babası Atticus kasabada siyahi bir adamın avukatlığını üstlendikten sonra kasabalıların Finch ailesine bakışının değişmesi ele alınıyor. Kitapta kendi hayatından çokça esinlendiği için bu kitaba yarı-biyografik roman da denildi. Kitap yayınlandığı tarihten bu zamana kadar 40 milyondan fazla satış rakamına ulaşarak büyük bir başarıya imza attı.
Yayınevi tarafından kitabın tekrar yazılması istendi Harper Lee kitabını yazıp bitirdikten sonra yayınevine gönderdi. Yayıncı karakterlerin çocukluklarına daha fazla odaklanılması gerektiğini söyledi. Harper Lee yayıncının istediği değişiklikleri yaptıktan sonra ortaya Bülbülü Öldürmek kitabı çıktı. Kitapta 6 yaşındaki bir kız çocuğu Scout Finch'in gözünden bir kasabada geçen olaylar anlatılıyor. Scout'un babası Atticus kasabada siyahi bir adamın avukatlığını üstlendikten sonra kasabalıların Finch ailesine bakışının değişmesi ele alınıyor. Kitapta kendi hayatından çokça esinlendiği için bu kitaba yarı-biyografik roman da denildi. Kitap yayınlandığı tarihten bu zamana kadar 40 milyondan fazla satış rakamına ulaşarak büyük bir başarıya imza attı.
Pulitzer ödülünü aldı
Harper Lee kitabının özgün üslubu, başarılı betimlemeleri ve verdiği mesajlar dikkate alınarak 1961 yılında Pulitzer ödülü ile ödüllendirildi.
Pulitzer ödülünü aldı Harper Lee kitabının özgün üslubu, başarılı betimlemeleri ve verdiği mesajlar dikkate alınarak 1961 yılında Pulitzer ödülü ile ödüllendirildi.
Çekilen filmi 3 Oscar kazandı
Kitabın ulaştığı büyük başarının akabinde 1962 yılında Gregory Peck'in başrolünde bulunduğu filmi çekildi. Fİlm Oscar ödül töreninden "en iyi erkek oyuncu", "en iyi sanat yönetimi" ve "en iyi uyarlama senaryo" dallarından ödül aldı.
Çekilen filmi 3 Oscar kazandı Kitabın ulaştığı büyük başarının akabinde 1962 yılında Gregory Peck'in başrolünde bulunduğu filmi çekildi. Fİlm Oscar ödül töreninden "en iyi erkek oyuncu", "en iyi sanat yönetimi" ve "en iyi uyarlama senaryo" dallarından ödül aldı.
En son 1964 yılında röportaj verdi
Harper Lee yazdığı ilk romanından sonra çok uzun bir süre ufak tefek denemeler dışında hiçbir yazı yayımlamadı. Bunun nedeni olarak Bülbülü öldürmek yayınlandıktan sonra gelen şöhreti kaldıramadığı söylenir. Özel hayatına verdiği önemden dolayı gazeteciler evinin etrafını sardığı zamanlarda dışarı adımını atmamıştır. Bir başka neden olarak da yazdığı ilk romanın çok iyi olmasından dolayı ikinci kitabı çıkartmaktan çekindiği söylenir. Tam 55 yıl boyunca hiçbir kitap yayınlamayan Harper Lee ikinci kitabını yayınladıktan 8 ay sonra hayata veda etti.
En son 1964 yılında röportaj verdi Harper Lee yazdığı ilk romanından sonra çok uzun bir süre ufak tefek denemeler dışında hiçbir yazı yayımlamadı. Bunun nedeni olarak Bülbülü öldürmek yayınlandıktan sonra gelen şöhreti kaldıramadığı söylenir. Özel hayatına verdiği önemden dolayı gazeteciler evinin etrafını sardığı zamanlarda dışarı adımını atmamıştır. Bir başka neden olarak da yazdığı ilk romanın çok iyi olmasından dolayı ikinci kitabı çıkartmaktan çekindiği söylenir. Tam 55 yıl boyunca hiçbir kitap yayınlamayan Harper Lee ikinci kitabını yayınladıktan 8 ay sonra hayata veda etti.
İkinci kitabını yardımcısı şans eseri buldu
Harper Lee 89 yaşına geldiğinde kasabasının huzurevinde yaşamaya başladı. Asistanı olan kardeşinin ölümü üzerine yeni yardımcısı bankadaki kasasının rutin kontrolünü yaparken orada bir tomar roman taslağı buldu. Bu taslağın Harper Lee'nin yazdığı bir kitaba ait olduğunu anladığı anda yayıncıyla konuşmuş ve sonrasında Harper Lee'nin de onayını alarak Şubat 2015 yılında yani Bülbülü Öldürmek'den tam 55 yıl sonra yayımladı. Tesbih Ağacının Gölgesinde isimli kitap Scout'un 26 yaşında kasabaya geri döndüğünde yaşadıklarını anlatmaktadır. İkinci kitabın ilk baskısı 2 milyondur. Çıkar çıkmaz en çok satılanlar listesine giren kitap, son dönemlerin de en çok satan kitapları arasına girdi.
İkinci kitabını yardımcısı şans eseri buldu Harper Lee 89 yaşına geldiğinde kasabasının huzurevinde yaşamaya başladı. Asistanı olan kardeşinin ölümü üzerine yeni yardımcısı bankadaki kasasının rutin kontrolünü yaparken orada bir tomar roman taslağı buldu. Bu taslağın Harper Lee'nin yazdığı bir kitaba ait olduğunu anladığı anda yayıncıyla konuşmuş ve sonrasında Harper Lee'nin de onayını alarak Şubat 2015 yılında yani Bülbülü Öldürmek'den tam 55 yıl sonra yayımladı. Tesbih Ağacının Gölgesinde isimli kitap Scout'un 26 yaşında kasabaya geri döndüğünde yaşadıklarını anlatmaktadır. İkinci kitabın ilk baskısı 2 milyondur. Çıkar çıkmaz en çok satılanlar listesine giren kitap, son dönemlerin de en çok satan kitapları arasına girdi.
2015'de Scout öksüz kaldı.
19 Şubat 2015 yılında Harper Lee hiç ayrılmadığı kasabasında 89 yaşında hayata gözlerini yumdu. Lee geriye milyonlarca satan ve insanları sağduyuya davet eden ve ırkçılık konusunda bilinçlenmesine yol açan muhteşem kitaplar bıraktı.
2015'de Scout öksüz kaldı. 19 Şubat 2015 yılında Harper Lee hiç ayrılmadığı kasabasında 89 yaşında hayata gözlerini yumdu. Lee geriye milyonlarca satan ve insanları sağduyuya davet eden ve ırkçılık konusunda bilinçlenmesine yol açan muhteşem kitaplar bıraktı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >