Yemen'de kolera vakası sayısı 300,000'i aştı

​Yemen'de kolera vakası sayısı 300,000'i aştı
​Yemen'de kolera vakası sayısı 300,000'i aştı

Uluslararası Kızılhaç Komitesi(ICRC), Yemen'de 10 haftadır süren salgında kolera vakalarının sayısının 300 bini aştığını açıkladı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi(ICRC) yoksulluk, savaş, ekonomik çöküntü ve kıtlıkla boğuşan Yemen'de 10 haftadır süren salgında kolera vakalarının sayısının 300,000'ü aştığını açıkladı.

ICRC bölge direktörü Robert Mardini Twitter'dan yayımladığı mesajında, "(Durum) çok rahatsız edici. 300,000'i aşan sayıda şüpheli vaka var ve her gün 7,000 yeni vakayla karşı karşıyayız" dedi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 7 Temmuz itibariyle 297,438 şüpheli kolera vakası ve 1,706 ölüm olduğunu açıklamıştı. Ancak 300,000 sınırının aşılacağı tahmin edilen Pazar günü bir sayı açıklamadı.

Yemen'deki kolera salgınından etkilenen çocuklar.
Yemen'deki kolera salgınından etkilenen çocuklar.

Son haftalarda toplam vaka sayısında günlük artış oranının yarı yarıya azalarak yüzde 2'nin biraz altına düşmesine ve salgından en çok etkilenen bölgelerde hastalığın yayılma hızının yavaşlamasına rağmen, hastalık başka bölgelerde yayılmaya başladı.

En yoğun etki, Suudi Arabistan'ın liderliğindeki bir koalisyon ile İran'a bağlı silahlı Husi isyancılarının iki yıldır ele geçirmek için şiddetli çarpışmalar sürdürdüğü batı bölgelerinde meydana geldi.

Savaş, dışkıların yiyecek veya suya karışmasıyla yayılan ve temizlik koşullarının kötü olduğu bölgelerde görülen kolera hastalığı için bir üreme alanı sağlıyor.

Geçen hafta doğudaki Hadramawt bölgesindeki Sayun kentinde ve Mukalla limanında da ilk vakalar görüldü.

Yemen'deki ekonomik çöküntü nedeniyle 30,000 sağlık görevlisine 10 ayı aşan süredir ödeme yapılmadığı ve bu yüzden Birleşmiş Milletler'in acil mücadele seferberliğine katılmaları için bu kişilere "teşvik" amaçlı ödeme yaptığı bildiriliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >