Yeni araştırmalara göre akıllı telefon bağımlılığı beyindeki gri alanı azaltıyor

Bağımlılık
Bağımlılık

Yapılan yeni bir çalışma, akıllı telefon bağımlılığının beynin önemli bölgelerini 'ilaçlara benzer' şekilde küçülttüğünü gösteriyor.

Akıllı telefon bağımlılığı, uyuşturucu bağımlılığıyla denk görülüyor ve beynin önemli alanlarında değişikliklere sebep oluyor.

Bilimsel topluluklar 'akıllı telefon bağımlılığını' tartışırken, insanlarda odaklanma ve cihazlara dokunma sabırsızlığı görülüyor.

Geçmişte yapılan araştırmalar, insanların yoğun akıllı telefon kullanımıyla 'bağımlı' olabileceğini gösteriyordu. gösteriyordu. Ancak yeni araştırmalar bunun beynindeki fiziksel bağımlılık belirtilerini de ortaya çıkarıyor.

Sizin de akıllı telefonunuz yanınızda olmadığında huzursuz hissettiğiniz oluyor mu? Yapılan yeni araştırmalar, akıllı telefonların 'uyuşturucuya benzer' bir bağımlılık yaptığını gösteriyor. Yani aslında madde bağımlılığıyla eşdeğer görülüyor.

Telefon bağımlılığı, uyuşturucu bağımlılığına denk görülüyor.
Telefon bağımlılığı, uyuşturucu bağımlılığına denk görülüyor.

Avrupa'daki çeşitli üniversitelerden ve araştırma merkezlerinden yapılan çalışma, akıllı telefon bağımlılığı kriterlerini karşılayan kişileri karşılaştırıyor. Çekilen emarları kullanan araştırmacılar, beynin farklı bölgelerinin boyut ve aktivitedüzeylerine baktılar.

Araştırmacılar, akıllı telefon bağımlısı olarak kabul edilen kişilerin sol öninsula dahil olmak üzere çeşitli alanlarda düşük gri madde hacmine sahip olduğunu keşfettiler.

  • Gri madde nedir?

    Merkezi sinir sisteminde iki farklı renkte doku bulunur. Bunlar gri madde ve beyaz madde olarak adlandırılır. Gri madde çoğunlukla nöronların hücre gövdelerinin bulunduğu, miyelin kılıfı olmayan bölümdür. Aksonlar burada hücre gövdelerinden çıkarak beynin değişik bölgelerine uzantılar yaparlar. Kaynak: Sinirbilim.com

Akıllı telefon bağımlılığıyla birlikte beyindeki gri alan azalıyor.
Akıllı telefon bağımlılığıyla birlikte beyindeki gri alan azalıyor.
Karar verme süreçleri etkileniyor.

Ekipler ayrıca sağön singulat korteksinde daha az aktivite ve hacim olduğunu da gördüler. Bu da aslında empati, dürtükontrolü, duygu ve karar verme süreçleriyle ilişkili bir beyin alanında çeşitli problemler olabileceği anlamına geliyor.

Bu son araştırmalar ve bulgular aslında telefon bağımlılığının beynin fiziksel değişkenlerini ortaya çıkaran ilk araştırma olması sebebiyle de önemi büyük

Çalışma her ne kadar sınırlı bir kitleye yapılmış olsa da gözlemler yine de sabit sonuçlar ortaya çıkarıyor.

Aşırı akıllı telefon kullanımı ölümcültrafik kazalarından tutun, uykusorunlarına ve hatta potansiyel olarak artmış kanser riskine kadar birçok farklı sebebe bağlanıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >