Yeni bir araştırma, sosyal mesafenin 2 metreden daha fazla olması gerektiğini gösteriyor

Koronavirüs yayılma
Koronavirüs yayılma

ABD'de yapılan yeni bir araştırma, sosyal mesafenin aslında sanılandan çok daha fazla olması gerektiğini gösteriyor.

Şu ana kadar üç adım ya da 1.5 - 2 metre şeklinde bilinen 'sosyal mesafe' bu araştırmaya göre 3 metre civarında olmalı.

Yapılan testler, öksürüp ya da hapşırıkla sıvı damlacıkların 3 metreye kadar yayılabildiğini gösteriyor.

Artık hemen herkesin bildiği gibi koronavirüsten korunmanın iki temel unsuru var. Bunlar izolasyon ve hijyen. Evlerde kaldığımız bu süreçte, sokağa çıkmak zorunda olduğumuz durumlarda insanlarla araya mesafe koymak gerekiyor. Benzer şekilde bu hijyen kurallarını da uygulayarak temizliğe dikkat etmek şart.

Öksürme ya da hapşırmayla damlacıklar 3 metreye kadar sıçrayabiliyor.
Öksürme ya da hapşırmayla damlacıklar 3 metreye kadar sıçrayabiliyor.

2 metrelik sosyal mesafe yeterli değil

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan yeni bir araştırma, koronavirüsün 2 metrelik sosyal mesafede dahi yetersiz kaldığını gösteriyor. Yani aslında bu araştırmaya göre sosyal mesafe daha da fazla. Yayınlanan video, öksürükle ortaya çıkan damlacıkların çok hızlı bir şekilde kısa sürede 3 metreye kadar yayılabildiğini net biçimde gösteriyor.

Cerrahi maskeler, öksürük ve hapşırıkla birlikte çıkan sıvı damlacıkların yayılmasını önlüyor.

Uzmanların tekrar tekrar özellikle belirttiği gibi bu süreçte maske kullanmak şart.
Uzmanların tekrar tekrar özellikle belirttiği gibi bu süreçte maske kullanmak şart.

Araştırmalarda kullanılan su ve gliserin karışımı, damlacıkların ne kadar uzağa gittiğini açıkça gösteriyor. Her ne kadar az önce öksürükten bahsetmiş olsak da aynı durum hapşırma için de geçerli. Damlacıklar 2 saniyeden daha kısa sürede 1 metrelik mesafeye ulaşabiliyor. Daha sonrasında 41 saniye geçtiktensonra etkisi 3 metreye kadar ulaşıyor. Bu durumda çok daha dikkatli olmak gerektiği aşikar. Yani aslına birçok araştırma, 'sosyal mesafenin' ne kadar olduğu konusunda farklı şeyler söylüyor. Her ne kadar tam mesafe bilinmese de bu tip araştırmalar sosyal izolasyon kurallarını uygularken sosyal mesafeye de daha fazla dikkat etmek gerektiğini ortaya çıkarıyor.

Maryland Üniversitesi'nden Dr.Dpnald Milton, maske takmanın önemini bir kez daha vurgulayarak; cerrahi maskelerin sıvı damlacıkları yavaşlattığını ve uzaklara gitmesini engellediğini belirtti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >