Yeni mezun gazetecilerin hayallerini süsleyen 'sarı basın kartı' nasıl alınır?

Basın kartı nasıl alınır?
Basın kartı nasıl alınır?

Basın kartı hayalleri kuruyorsanız bu haber tam size göre…

Basın kartı hayalleri kuruyorsanız bu haber tam size göre…

Basın kartı nedir?
Basın kartı, gazetecilere verilen çeşitli avantajları olan bir kimliktir.
Basın kartı kimlere verilir?
Basın kartı, yerli basın-yayın kuruluşlarının Türk uyruklu sahiplerine ve çalışanlarına verilir. Ayrıca uluslararası basın- yayın organlarının Türk uyruklu mensuplarına ve Basın Kartı Yönetmeliğinde sayılan kamu kurum ve kuruluşlarının devlet enformasyon hizmetlerinde çalışan personeline, gazetecilik dışında başka bir işinin bulunmaması şartıyla, yerli veya uluslararası bir veya birkaç basın-yayın kuruluşu adına Türkiye’de mukim veya mukim olmamakla beraber görev alanı Türkiye’yi de kapsayan yabancı uyruklu gazetecilere verilir.
Basın kartının sağladığı avantajlar nelerdir?

Basın kartı mesleki avantajların yanı sıra gazetecilere çeşitli kolaylıklar sağlar.

*Sarı basın kartı sahipleri tüm şehirlerde ücretsiz ulaşım hakkına sahiptir. 

*Kamuya ait müze, galeri, stat ve hipodromlara ücretsiz giriş haklarına sahiptir. *Basın kartı olanlar resmi törenlere serbestçe giriş sağlayabilir.

*Basın araç kartı sayesinde; Türk ve yabancı devlet büyüklerinin resmi ziyaret, gezi ve incelemelerinde ve benzeri diğer durumlarda trafik görevlilerinin vereceği işaret ve talimatlar doğrultusunda park etme, durma, duraklama ve geçiş üstünlüğü gibi kolaylıklardan yararlanılır.

*Basın kartı sahipleri; hizmet damgalı pasaport uygulamasından yararlanabilir.

Basın kartının hamilelikle ilgili faydaları nelerdir?
Sarı basın kartı sahibi bir kadın hamileliğinin yedinci ayı itibariyle izne çıkmaktadır. Doğumdan iki ay sonra iş başı yapacak olan kadın çalışana bu süre zarfında maaşının yarısı her ay düzenli olarak çalıştığı kurum tarafından ödenmektedir. 
Basın kartı başvurusu nasıl yapılır?

Basın kartı başvurusu yapmak için gerekli şartları taşıyan basın mensupları byegm.gov.tr adresinden ‘Basın’ Kartı bölümüne girip beyanname ekranını doldurarak basın kartı başvurusunda bulunabilirler.

Basın kartı bekleme süresi nedir?
Basın kartı bekleme süresi ilk kez basın kartı başvurusunda bulunanlar için geçerlidir. Bekleme süresi mezun olunan okula göre değişiklik göstermektedir. İletişim fakültesi mezunları, bu fakültelerde yüksek lisans ya da daha üst derecede eğitimlerini tamamlayanlar ile gazetecilikle ilgili yükseköğrenim gördüğünü belgelendirenler için on iki ay, diğer fakülte mezunları için on sekiz ay, ön lisans mezunları için yirmi dört ay, orta öğrenim mezunları için yirmi sekiz aydır.
Bekleme süresinde ne yapılır?

Gazeteciler bu süre zarfında Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün isteği doğrultusunda özel haberler yapar. Yapılan bu haberlerin pdf'leri www.byegm.gov.tr internet sitesindeki alana kaydedilir. 

(Yararlanılan kaynak: byegm.gov.tr )

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >