Yeni mikroskobik robotlar insan vücuduna enjekte edilebiliyor

Mikroskobik robot
Mikroskobik robot

Cornell Üniversitesi'nden araştırmacılar vücuda entegre edilebilecek mikroskobik robotlar üzerinde çalışıyor.

Sadece 5 mikron kalınlığındaki bu robotların şu anda dışarıdan kontrol edilmesi gerekiyor. Fakat önümüzdeki süreçte yapay zekâ yardımıyla buna da ihtiyaç kalmayacağı söyleniyor.

Teknolojinin sağlık alanında kullanımı her geçen gün artıyor. Özellikle üniversitelerin özel araştırma birimleri ameliyat yapabilen robotları geliştirmeye devam ettiriyor. Bu noktada en önemli detaylardan birisi maliyet. Zaman içinde maliyetlerin de düşmesi bekleniyor. Birkaç yıl önce Utah Üniversitesi araştırmacılarının beyin ameliyatları için geliştirdiği robotlar epey dikkat çekmişti. Kafatasına ulaşmada kolaylık sağlayan robotlar, ameliyat süreçlerinin de kısalmasında da önemli bir görev üstleniyor.

Robot sürülerinin vücuda enjekte edilerek tedavide kullanılması amaçlanıyor.
Robot sürülerinin vücuda enjekte edilerek tedavide kullanılması amaçlanıyor.

Evet; şu anda bir robot tarafından ameliyat edilmek istenen kişilerin sayısı hayli düşük. Yani henüz robotlara o kadar da güvenmiyoruz. Fakat hata faktörlerinin en aza indirgenmesiyle birlikte bu önyargının da ortadan kalkması bekleniyor.

Bilim adamlarının asıl amacı mikroskobik robotları vücuda enjekte edebilmek. Cornell Üniversitesi'nden araştırmacılara göre yarı iletken bileşenlerden yapılmış ilk mikroskobik robotlar bu standartları karşılıyor.

Her robotun minik aktüatörlerden oluşan dört bacağı var. Bu yamalar üzerine lazer ışınları parlatıldığında robotun yürümesi için bacakları bükülüyor.

    Aktüatör nedir?

    Aktüatör ya da eyleyici, bir mekanizmayı veya sistemi kontrol eden veya hareket ettiren bir tür motordur. Bir enerji kaynağı tarafından çalıştırılır.

Sadece 5 mikron kalınlığında.

Mikroskobik kelimesinden de net bir şekilde anlaşılabildiği gibi robotlar son derece küçük: Yaklaşık 5 mikron kalınlığında. Bu da aslında 0.005 cm'e karşılık geliyor. Ayrıca 40 ila 70 mikron uzunluk da diğer bir detay. Araştırmacılar, testlerde 4 inç'lik bir silikon tabakadan bir milyondan fazla boyu yönetti.

Mikroskobik robotların ilerleyen yıllarda insan vücuduna enjekte edilmesi söz konusu olabilir.
Mikroskobik robotların ilerleyen yıllarda insan vücuduna enjekte edilmesi söz konusu olabilir.

Cornell'de eski bir doktora sonra araştırmacısı olan çalışmanın başyazarı Marc Miskin, konuyla alakalı olarak şu açıklamayı yapıyor:

    Bunun gibi makinelerin bizi görülemeyecek kadar küçük olan noktalarda bize fayda sağlayacağını düşünüyorum.

Robot sürüleri, bir iğneden vücuda enjekte edilebilecek kadar küçük. Daha sonrasında doku ve kandan geçebiliyorlar. Ancak şimdilik dışarıdan kontrol edilmeleri gerekiyor. İlerleyen yıllarda ise yapay beyinler sayesinde bağımsız bir şekilde dolaşmaları mümkün olabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >