Yeni nesil implantlar bilgisayar ve beyin arasında önemli bağlar kuruyor

İmplant
İmplant

● Geliştirilen yeni nesil implantlar, bilgisayar ve beyinler arasındaki bağlantıyı kurmaya odaklanıyor.

● Bu sistemin aslında uzun vadede nörolojik bozukluklarının semptomlarını izlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabileceği tahmin ediliyor. Ayrıntılar haberimizde:

Siborg (cyborg) artık bilim kurgu değil. Nöronal bilgiyi bilgisayarlar veya robotik kol gibi harici sistemleri kontrol edebilen komutlara dönüştürmek için beyne entegre edilen elektrotları kullanan beyin-makine arayüzleri (BMI) aslında bir süredir var. Girişimci Elon Musk'ın şirketi Neuralink, BMI sistemlerini 2020 sonuna kadar bir insan üzerinde test etmeyi hedefliyor.

Bu sistem aslında uzun vadede nörolojikbozukluklarının semptomlarını izlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir. Hatta önümüzdeki süreçte beyinden beyne iletişim sağlamak konusunda da bu yeniimplantlardan yararlanmak söz konusu olabilir. Bununla birlikte şu an için asıl zorluk aslında implantasyon ve operasyon sırasında beynin dokularına zarar vermek. Bunun için önlemler üzerinde çalışılıyor.

BMI'ler esasında 10 yıldan uzun süredir insanlara yardım ediyor. Örneğin, bacaklarını kontrol etme yeteneğini kaybetmiş insanlar bu sistemden yararlanıyor.

Araştırmacılar her geçen gün 'esnek BMI' denilen teknolojiye odaklanıyor. Bunlar, silikon implantlardan çok daha yumuşak ve gerçek beyin dokusuna çok benziyor.

Bu arada, HarwardÜniversitesi'ndeki Lieber grubundan araştırmacılar, beyni kandırabilecek kadar gerçek nöronlara benzeyen mini bir ağ probu da tasarladılar. Kemirgenler üzerinde yapılan araştırmalar, bu tür nöron benzeri probların beyne yerleştirildiğinde bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkarmadığını gösteriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >