Yeni nesil mobil cihazların bataryalarında deniz suyu kullanılabilir

Mobil cihaz bataryalarında yeni dönem: Bilim adamları, yeni nesil bataryalarda deniz suyunu kullanmayı amaçlıyor.

Akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazların büyük bir bölümünde lityum iyon bataryalar kullanılıyor. Bu batarya teknolojisi, her ne kadar tekrar şarj edilebilirlik anlamında önemli bir katkı sağlasa da, söz konusu atık ya da geri dönüşüm olduğunda sınıfta kalıyor. Yani lityum iyon bataryaların atık olarak kullanılması çok zor. Dolayısıyla birçok farklı şirket, geri dönüşüm için uygun yeni nesil batarya teknolojileri üzerinde çalışıyor.

Batarya teknolojilerinin yavaş ilerlemesinin en önemli sebeplerinden biri maliyet. Her ne kadar özel çözümler geliştirilse de konu seri üretime geldiğinde maliyetler yükseldiği için şirketler geri çekilmek zorunda kalıyor. Bilim adamları son olarak yeni geliştirilecek olan bataryalarda deniz suyunu kullanmayı amaçlıyor.



Lityum iyon bataryalardan çok daha düşük maliyetle üretilecek olan bu yeni bataryalar, daha çok sodyum oksit tabanlı olacak. Söylenenlere göre deniz suyunda yer alan katod ve elektrolit, yeni bataryaların çok önemli bir parçasını oluşturacak. Üstelik deniz suyunun batarya haznesi içinde sürekli bir akış içinde bulunacağını ve bunun da şarj üretimi için çok iyi bir yöntem olduğu ifade ediliyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >