Yeni sezonun başlangıcı yapıldı! Reyting karnesi neye göre belirleniyor?

Reytingler

Yeni sezon bu hafta itibariyle başladı. Reyting karnesi dizilerin sezon finalini görüp görmeyeceğini belirleyen sayısal değerler olacak. Peki bir dizinin haftalık izler karnesini oluşturan nedir?

Yeni sezon demek aynı zamanda başarı ve başarısızlık kavramlarını da beraberinde getirir. Bir kanalın büyük iddialarla yayına koyduğu dizileri, sezon boyunca rakipleriyle beraber ekranda kalma mücadelesi verir.

Kimi yapımlar alınlarının akıyla çıkar kimileriyse stok dediğimiz ilk 13 bölümü bile yayınlayamadan veda eder.

Peki bir dizinin ekran ömrünü belirleyen bu reyting karneleri neye göre belirlenir? Bu sorunun yanıtını ne kadar merak ettiğinizin farkındayız. Çünkü sosyal medyada en sık karşılaşılan tepkilerden biri; "O kadar izliyoruz nasıl izlenmez deniyor" sözleri...

"Sevilen dizi final yapıyor" başlıklı haberlerde kendi dizinizi görmek istemiyorsanız, bu içeriğimize iyi bakın deriz.

Biz size konuyu bu haftaki reyting sonuçlarına bağlı olarak aktaracağız
Yeni sezona merhaba diyen ilk yapımlardan biri Yasak Elma oldu. Dizi, sezon finalini 6 üzeri bir reyting ile kapatmıştı. Yapım, yeni sezonuna rakiplerinden bir hafta erken başlamayı tercih etti.
Biz size konuyu bu haftaki reyting sonuçlarına bağlı olarak aktaracağız Yeni sezona merhaba diyen ilk yapımlardan biri Yasak Elma oldu. Dizi, sezon finalini 6 üzeri bir reyting ile kapatmıştı. Yapım, yeni sezonuna rakiplerinden bir hafta erken başlamayı tercih etti.
Peki neden?

                                    Eğer rakipleriniz güçlüyse; siz ne kadar güçlü olursanız olun, bu durum reytinglerinize büyük oranda etki eder. Yeni sezonun açılışı demek farklı bir maceraya da merhaba demektir. Rakiplerle başlanacak olan yeni sezon açılış haftası, verilmek istenen etkiyi azaltabilir. Bu da kötü bir başlangıç ve farklı seyirciyi çekememek demektir.
Peki neden? Eğer rakipleriniz güçlüyse; siz ne kadar güçlü olursanız olun, bu durum reytinglerinize büyük oranda etki eder. Yeni sezonun açılışı demek farklı bir maceraya da merhaba demektir. Rakiplerle başlanacak olan yeni sezon açılış haftası, verilmek istenen etkiyi azaltabilir. Bu da kötü bir başlangıç ve farklı seyirciyi çekememek demektir.
Yasak Elma'nın 2 rakibi var: Çukur ve Söz!
Yasak Elma'nın 2 rakibi var: Çukur ve Söz!
İstediğini elde edebildi mi?

                                    Yasak Elma, başrol oyuncusu Talat Bulut ile diğer başrol oyuncuları arasında yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle sıkça gündeme gelmişti. Bu kavgaların gölgesinde başlayan yeni sezon, diziye 1 puan kaybettirdi. Ancak önümüzdeki haftanın diziye nasıl bir düşüş yaşatacağı ya da yükselteceği belirsiz.
İstediğini elde edebildi mi? Yasak Elma, başrol oyuncusu Talat Bulut ile diğer başrol oyuncuları arasında yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle sıkça gündeme gelmişti. Bu kavgaların gölgesinde başlayan yeni sezon, diziye 1 puan kaybettirdi. Ancak önümüzdeki haftanın diziye nasıl bir düşüş yaşatacağı ya da yükselteceği belirsiz.
Bir dizinin reytingini yüksek tutan 3 etmen

                                    Yasak Elma özelinden bir dizinin reytinglerde başarısını sürdürebilmesinin 3 etmenini sunabiliriz:
Bir dizinin reytingini yüksek tutan 3 etmen Yasak Elma özelinden bir dizinin reytinglerde başarısını sürdürebilmesinin 3 etmenini sunabiliriz:
1. Farklı bir hikaye

                                    Her şeyden önce klişeleşmiş hikayelerden kurtulmanız gerekiyor. Arhanlar Holding'in zengin ve yakışıklı oğlu ile fakir ama gururlu, dışarıdan bakıldığında soğuk kızın aşkı ve onların bilmediği ailelerinin ortak sırrı ilgi çekmeyen bir hikaye. Seyirci de biliyor ki o sır abartıldığı gibi gizemli bir sır değil. Fakir olan kız, Arhanlar'ın kayıp torunu, yakışıklı çocuğun kayıp üvey kuzenidir.
1. Farklı bir hikaye Her şeyden önce klişeleşmiş hikayelerden kurtulmanız gerekiyor. Arhanlar Holding'in zengin ve yakışıklı oğlu ile fakir ama gururlu, dışarıdan bakıldığında soğuk kızın aşkı ve onların bilmediği ailelerinin ortak sırrı ilgi çekmeyen bir hikaye. Seyirci de biliyor ki o sır abartıldığı gibi gizemli bir sır değil. Fakir olan kız, Arhanlar'ın kayıp torunu, yakışıklı çocuğun kayıp üvey kuzenidir.
2. Taze kan oyuncular

                                    Ölüm olayı seyirciyi sıksa da, dizilere gelen taze kan her zaman olumlu etki oluşturur. Yenilik geldiği yere farklılık katar. Bu da projeyi ayakta tutar. Bazı ayrılıklar seyirciyi üzse dahi...
2. Taze kan oyuncular Ölüm olayı seyirciyi sıksa da, dizilere gelen taze kan her zaman olumlu etki oluşturur. Yenilik geldiği yere farklılık katar. Bu da projeyi ayakta tutar. Bazı ayrılıklar seyirciyi üzse dahi...
3. Güncellik

                                    Reytingi yüksek tutan 3. önemli etmen ise güncellik. Gündemi ve hayatı takip eden ve hikayesine yediren projeler, hikaye bulmak konusunda da zorlanmaz. Örn.; çekim zamanları sırasında ülkeyi etkileyen bir sosyal olay meydana geldiyse, bu durum güncel bir şekilde diziye eklenebilir. Bu, seyirciye de zaman kavramı konusunda olumlu dönüş sağlar.
3. Güncellik Reytingi yüksek tutan 3. önemli etmen ise güncellik. Gündemi ve hayatı takip eden ve hikayesine yediren projeler, hikaye bulmak konusunda da zorlanmaz. Örn.; çekim zamanları sırasında ülkeyi etkileyen bir sosyal olay meydana geldiyse, bu durum güncel bir şekilde diziye eklenebilir. Bu, seyirciye de zaman kavramı konusunda olumlu dönüş sağlar.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >