Yeniden oy sayımı nasıl yapılıyor?

Türkiye genelinde oy verme işleminin sona ermesinin ardından oy sayma işlemi sırasında çekilen bir kare.
Türkiye genelinde oy verme işleminin sona ermesinin ardından oy sayma işlemi sırasında çekilen bir kare.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi ile ilgili AK Parti'nin 39 ilçede yaptığı itirazların ardından 15 ilçede geçersiz oyların 3 ilde de tüm oyların yeniden sayımı CHP'nin itirazı üzerine durdurulmuştu. YSK tedbir kararını bu sabah itibariyle kaldırdı ve İstanbul'da 17 ilçede oy sayım işlemi saat 10.00 itibariyle yeniden başladı. Peki yeniden oy sayım işlemi nasıl yapılıyor? Birlikte göz atalım.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kazanan ismin belirsizliğini koruması, yapılan itirazlar, geçersiz oylar, ve sandık tutanaklarındaki kaydırmalar 31 Mart yerel seçimlerinin önüne geçmiş durumda.

AK Parti İl Başkanı Bayram Şenocak, İstanbul'da 39 ilçede seçim sonuçlarına itiraz edildiğini duyurmuştu.

İstanbul'da 15 ilçede geçersiz oylar, 3 ilçede de tüm oylar yeniden sayılıyor.

  • Küçükçekmece, Beyoğlu, Başakşehir, Maltepe, Büyükçekmece, Çekmeköy, Eyüp, Fatih, Tuzla, Sarıyer, Ataşehir, Beykoz, Şile, Bayrampaşa ve Ümraniye ilçe seçim kurullarında geçersiz oyların sayımı yapılıyor.
  • Çatalca, Silivri ve Kartal 1. Seçim Bölgesinde de tüm oylar yeniden sayılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi ile ilgili 7 ilçedeki oyların yeniden sayımı CHP'nin itirazı üzerine durdurulmuş, YSK tedbir kararını kaldırmış ve İstanbul'da 7 ilçede oy sayım işlemi saat 10.00 itibariyle yeniden başlamıştı.

YSK Başkanı Sadi Güven, İstanbul'da seçim yarışına ilişkin açıklamalarda bulundu.
YSK Başkanı Sadi Güven, İstanbul'da seçim yarışına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yeniden oy sayımı nasıl yapılıyor?

Yapılan itirazlar neticesinde İstanbul'da oyların yeniden sayılmasına karar verildi. İl seçim kurulundan itirazların sonucunun gelmesinin ardından; 7 kişilik ilçe seçim kurulunun oy sayımı başlayacak. Yedi kişilik ekip, ilçenin en kıdemli hakimi, 2 memur ve AK Parti, CHP, HDP ve İyi Partili 4 temsilciden oluşuyor.

Oyların saklandığı mühürlü alana, hakim gözetiminde girilecek. Mühür açılacak ardından da oyların bulunduğu torbalar açılarak oylar sayılmaya başlanacak.

AK Parti İl Başkanı Şenocak, İtirazları 39 ilçe seçim kuruluna teslim ettiklerini açıklamıştı.
AK Parti İl Başkanı Şenocak, İtirazları 39 ilçe seçim kuruluna teslim ettiklerini açıklamıştı.

Ne olmuştu?

AK Parti'nin başvurusu üzerine Şile, Bayrampaşa 1. İlçe Seçim Kurulu, AtaşehirAtaşehir 2. İlçe Seçim Kurulu, Ümraniye 3. İlçe Seçim Kurulu, Beykoz İlçe Seçim Kurulu, Fatih 1, 2 ve 3. İlçe Seçim Kurulu ve Gaziosmanpaşa 1. İlçe Seçim Kurullarınca geçersiz oyların sayımına karar verilmişti.

İstanbul İl Seçim Kurulu ise CHP'nin, "yeniden oy sayımının tedbiren durdurulmasına" ilişkin talebini kabul ederek durdurulmasını kararlaştırmıştı. Bu karara AK Parti tarafından yapılan itiraz üzerine toplanan YSK, İstanbul'da 7 ilçede yeniden sayımın durdurulması yönündeki İl Seçim Kurulu kararını kaldırdı.

İtiraz edilen ilçelerde geçersiz oyların sayımı yapılıyor
İtiraz edilen ilçelerde geçersiz oyların sayımı yapılıyor
  • YSK, oy çokluğuyla ilçe seçim kurullarının yeniden sayım kararı ile bu işleme başlanmış ise bunun sonuçlandırılması ve yeniden yapılan sayımla ortaya çıkan sonucun, tüm siyasi parti ve bağımsız adaylar yönünden geçerli olması gerektiğine karar verdi.

Yeniden sayıma yönelik ilçe seçim kurulu kararının fiilen uygulanmasına başlanmamış olması halinde ise il seçim kurulunun 298 sayılı kanunun 112. maddesi uyarınca değerlendirme yapmak suretiyle sonucuna göre karar vermesi gerektiği kararlaştırıldı.

Yüksek Seçim Kurulu
Yüksek Seçim Kurulu

Öte yandan YSK tarafından alınan karar, 4 madde ile açıklandı. Buna göre;

  • 1. İlçe seçim kurulu kararlarının uygulanması için kesinleşmesi gerekmiyor.
  • 2. İlçe seçim kurulu kararı ile yeniden sayım başlamış ise bu sayımlar devam etmeli.
  • 3. Yeniden yapılan sayım sonucunda ortaya çıkan sonuç tüm siyasi partiler yönünden geçerlidir.
  • 4. Yeniden sayım işlemi hiç başlamamış ise bu yerlerde ilçe seçim kurulları yeniden değerlendirme yapmalı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >