Yer yerinden oynadı: 2 haftada 2 bin deprem haritayı değiştirdi

Porto Riko
Porto Riko

Atlantik Okyanusu'ndaki ada ülkesi Porto Riko'da meydan gelen depremler yüzeyinde kalıcı değişimlere neden oldu. NASA ürkütücü bir tablo ortaya koyarak, depremin merkez üssünden uzak olmayan noktada zeminin 14 santimetre kadar yer değiştirdiğini belirledi.

İki haftada iki bin depremin meydana geldiği Porto Riko'nun haritasında değişimler gözlendi. Space.com'da yer alan habere göre, iki haftada iki bin depremin yaşandığı ülkede harita değişti.

NASA'nın uydu verileri gerçeği gözler önüne serdi

NASA'dan bilim insanları, federal ve yerel yetkililere hasar tespitinde yardımcı olmak için uydu verilerini kullandı. Buna göre depremler, zemin yüzeyinde kalıcı değişimlere neden oldu.

9 Ocak 2020'de alınan InSAR verilerini, 28 Aralık 2019'da Sentinel-1A uydusundan gelen verilerle karşılaştıran araştırmacılar, bu değişikliklerin lokasyonunu, yönünü ve boyutunu haritalandırdı.

Avrupa Uzay Ajansı'nın hazırladığı harita
Avrupa Uzay Ajansı'nın hazırladığı harita

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yönetimindeki Sentinal-1A, 9 Ocak'ta adanın doğusunun üçte ikisini görüntüledi. Haritadaki kırmızı alanlar, zeminin değiştiği bölgeleri gösteriyor. Koyu tonlarsa değişikliğin daha belirgin olduğu noktalara işaret ediyor. Jet İtki Laboratuvarı'nın internet sitesinde yer alan habere göre bilim insanları, görüntülenen alandaki en büyük değişimin (yeşil yıldızla işaretlenen) Ponce şehrinin batısı olduğunu saptadı.

Binalarda ciddi hasarlar meydana geldi
Binalarda ciddi hasarlar meydana geldi

600 bina hasar gördü

  • Porto Riko, son olarak 7 Ocak'ta meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremle felaketi yaşadı. Sarsıntıda, 600 bina hasar görürken yaklaşık 5 bin kişi de hükümet sığınma evlerine sığındı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >